Tridsiaty týždeň tehotenstva

Tridsiaty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-05-21 00:01:03 |

Na rozdiel od sumo zápasníka, ktorý sa teší z každého pribratého kila, vy by ste ich už asi najradšej zhodili. Ešte nejaký ten týždeň vydržte a doprajte si veľa oddychu.

Ako bábätko rastie

Dieťatko váži okolo 1500 gramov alebo málo nad a jeho dĺžka aj s nožičkami je asi 43 cm. Tento týždeň nepatrí k tým, v ktorých je rast veľmi rýchly, pretože väčšina energie je distribuovaná do mozgu. Kým doteraz mal hladký povrch, odteraz začína nadobúdať typickú zvrásnenú podobu vďaka vytváraniu mozgových závitov.

Významnou novinkou tohto týždňa je aj to, že zodpovednosť za produkciu červených krviniek prevzala kostná dreň a verte, že je to dobrá vec. Dokončený je tiež vývin nechtov, ktorých prvé strihanie po pôrode spôsobí mnohým rodičom vrásky na čele. Žiadne obavy, chce to iba cvik a vhodné manikúrové nožničky určené špeciálne pre bábätkovské nechtíky. Drobček, keď nespinká, dokorán otvára očká a sleduje trochu tmavý a stiesnený priestor okolo seba. Už sa mu tvoria aj slzy, ktorými sa vás raz bude snažiť obmäkčiť, aby ste mu niečo dovolili, keď sa bude cítiť ukrivdený alebo si urobí „bobo.“ Ešte stále nie sú úplne dozreté pľúca, ktoré nemajú rozvinuté vzduchové komôrky. Tie sa rozvinú po prvom vdychu po pôrode, keď sa z pľúc vytlačí amniotická tekutina. 

Už je tu ten čas, keď sa začína strácať lanugo - jemné ochlpenie pokrývajúce bábätko. Teraz, keď je už schopné regulovať telesnú teplotu, predsa kožúšok, ktorý ho zahrieval, nepotrebuje. Niektorým detičkám však časť jemného páperia zostane aj po pôrode a mizne o niečo neskôr.

Tým, že drobček rastie, zaberá v maternici väčšinu miesta, plodovej vody je menej a možnosti pohybu sú stále obmedzenejšie. Ak sa bábätko ešte neobrátilo dolu hlavou, nemá na to už veľa času a ak sa to nepodarí v najbližšom čase, zostane v inej polohe. Neznamená to automaticky cisársky rez, prirodzene môžete porodiť aj vtedy, keď sa rozhodne počkať v brušku dole panvovým koncom.

Ak by sa drobček vypýtal na svet v tomto týždni, jeho šance na prežitie sú takmer 100-percentné. Okrem neúplne vyvinutých pľúc a menším tukovým zásobám pod kožou mu už nič nechýba.

Budúce maminy by mali by obzvlášť opatrné v tom, čo zjedia. Bábätko dostáva živiny priamo od nich, preto netreba zabúdať na mlieko, stravu bohatú na železo a bielkoviny, ani na tehotenské vitamíny.

Ako sa cíti tehuľka

Tehotenstvo sa už reálne chýli ku koncu a vy to pocítite aj vďaka častejším návštevám prenatálnej poradne, ktoré by mali byť každé dva týždne. Aj keď si možno myslíte, že brucho už ďalej rásť nemôže, ešte predsa len trochu porastie, práve teraz totiž začína hlavné priberanie!

Okrem únavy, nemotornosti, pálenia záhy či častého močenia si pravdepodobne už „užívate“ aj nepravé, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcie. Musíte sa zmieriť s tým, že vás budú sprevádzať až do pôrodu, lebo tieto nepravidelné sťahy maternice naň telo pripravujú. Pomôžte si aj vy, a to konkrétne Kegelovými cvičeniami. Nie je to nič zložité a nezaberú veľa času, no túto aktivitu oceníte pri pôrode a dokonca sa vám možno rýchlejšie zahoja popôrodné rany. Vždy, keď si spomeniete alebo nájdete čas, sťahujte svaly zvierača pod dobu 8 až 10 sekúnd ako keď zadržiavate moč. Kegelove cviky sú aj výbornou prevenciou úniku moču, s ktorým sa možno po pôrode budete pasovať.

Ak sa chcete vyhnúť nástrihu hrádze, začnite s jej masážou. Mamimy majú dobré skúsenosti s pravidelným masírovaním kože v tejto oblasti špeciálnym olejčekom.

Mierne opúchanie v tomto štádiu tehotenstva je bežné, ak si však všimnete extrémne opuchy, nielen na nohách či prstoch rúk, ale aj na tvári, môže ísť o preeklamspiu. Táto komplikácia je síce nebezpečná, no pod lekárskym dohľadom ju možno zvládnuť bez problémov. Nezanedbávajte príznaky, ktoré by o nej mohli nasvedčovať. Okrem opuchov sú pre ňu typické aj bolesti hlavy či náhle zvýšenie hmotnosti a vysoký krvný tlak.

Ďalšou z nepríjemností, aj keď omnoho menej vážnou, sú hemoroidy. Nemusia sa s nimi stretnúť všetky tehotné ženy, ale mnohé trápia. Nebuďte v rozpakoch. Opuchnuté cievy „tam dole“ sú v tehotenstve bežné. Ak vás svrbia alebo bolia, skúste sedacie kúpele v dubovej kôre. Nehanbite sa zveriť s týmto problémom gynekológovi, ktorý vám poradí vhodný spôsob ako na túto nepríjemnosť.

Len málo tehotných žien sa vyhne bolestiam chrbta. Pomôže oddych a cvičenie.

Ak vás všetko svrbí, dôvodom je zmenená funkcia pečene alebo je to pre rozťahujúcu sa pokožku. Skúste si jemne masírovať bruško hydratačným telovým mliekom, nenechajte sa však zlákať a neškriabte sa – svrbenie by mohlo byť ešte výraznejšie. Prestaňte používať mydlá a sprchovacie gély, stav by sa mal upraviť.

Začnite si dávať ešte väčší pozor na pády ako doteraz. Hlavne v zime, keď je všade sneh a ľad. Opatrné buďte aj pri vstávaní z ľahu. Najprv sa prevráťte nabok a až potom vstaňte. Svaly brucha sú totiž pre zväčšujúcu sa maternicu natiahnuté a oslabené.

Zmenou prechádza aj pupok. Rozťahuje sa, splošťuje a niektorým tehuľkám sa vyklenie smerom von z bruška. Rozťahujú sa tiež lonové kosti, čo môže byť sprevádzané nepríjemnými pocitmi. Najlepším riešením je aj v tomto prípade oddych.


Vyšetrenia, ktoré vás čakajú

V tomto alebo dvoch nasledujúcich týždňoch vás čaká druhý ultrazvukový screening, pri ktorom lekár určuje polohu plodu v maternici, kontroluje tlkot srdca bábätka, sleduje množstvo plodovej vody, lokalizuje placentu a jej štruktúra. Zmeria tiež hlavičku, bruško a stehennú kosť, podľa čoho sa dá vyrátať predpokladaná hmotnosť drobčeka. Dôležité je tiež meranie prietoku krvi v pupočníkovej cieve. Gynekológ pohmatom skontroluje krčok maternice. Ak budete po tomto vyšetrení trochu špiniť, je to normálne.

Treba sa pripraviť aj na vyšetrenie titra erytrocytárnych protilátok u žien Rh negatívnych a s krvnou skupinou 0 (nula), vyšetrenie krvného obrazu a sérologické vyšetrenie protilátok proti syfilisu.


 

 

 

Fotogaléria


Foto: pixabay.com, parentsconnect.tom
Zdroj: babycenter.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia