Rizikové správanie v tehotenstve: Šoférovanie!

Rizikové správanie v tehotenstve:
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-05-14 12:01:14 |

Ženy majú počas tehotenstva viac dopravných nehôd, než v akomkoľvek inom období svojho života. Tvrdí to štúdia uverejnená v kanadskom Medical Association Journal.

Vedcom sa tento záver nezdá vôbec prekvapujúci. „Zvyčajne každé tehotenstvo je spojené s únavou, nevoľnosťami, nespavosťou, úzkosťou či rozptýlenou pozornosťou. Všetky tieto zmeny môžu prispievať k chybám za volantom,“ hovorí odborník z Inštitútu pre klinické štúdie v Toronte Donald Redelmeier. Podľa expertov je štatistické riziko také, že „búračku“ má jedna z 50 tehotných žien. Zdá sa teda, že reči o „tehotenskom mozgu“ nie sú len nepodloženými povedačkami, ale majú čosi do seba.

Rizikový je druhý trimester

Šokujúca je informácia, že najčastejšie havarujú ženy v druhom trimestri. Pravdepodobnosť, že budúca mamina v období od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva havaruje a skončí minimálne na pohotovosti, je až o 42 percent vyššia než tomu bolo tri roky pred jej otehotnením. Naopak, v treťom trimestri, keď je brucho už naozaj veľké, je pravdepodobnosť havárie výrazne nižšia ako tomu bolo pred otehotnením. Aj na toto majú odborníci vysvetlenie.

Podľa expertov v prvom trimestri tehotenstva sú ženy veľmi opatrné, keďže si na myšlienku, že čakajú bábätko iba zvykajú a dávajú si pozor vo všetkých oblastiach života. V treťom trimestri im zase ich veľké bruško permanentne pripomína, že v nich rastie nový život, ktorý musia ochraňovať. Ale v druhom trimestri, keď sa väčšina žien cíti dobre, netrápia ich ranné nevoľnosti a ešte nenastúpili problémy spojené s poslednými týždňami tehotenstva, je viac pravdepodobné, že nie sú až také opatrné a sústredené na jazdu. Pritom však nie sú v takej kondícii ako pred tehotenstvom a sú ovplyvnené tehotenskými hormónmi.

Závery štúdie boli vypracované zo záznamov viac ako 500-tisíc kanadských žien, ktoré si odborníci všímali štyri roky pred a jeden rok po pôrode. Venovali pozornosť každej dopravnej nehode, po ktorej skončila žena na pohotovosti alebo v lekárskej starostlivosti.

Pred tehotenstvom mali sledované ženy 177 vážnych nehôd za mesiac, ročne ich havarovalo v priemere 4,5 z tisícky. V prvom trimestri sa takmer nič nezmenilo, no od štvrtého mesiaca tehotenstva prichádza k nárastu na 299 vážnych nehôd mesačne, čo je v priemere 7,6 na 1000 tehotných žien. V poslednom trimestri, najmä v poslednom mesiaci, miera nehôd výrazne klesla na 2,7 tehotných žien z tisícky a zostala takáto nízka aj rok po pôrode.

Šoférujte opatrne, myslite na bábätko

„Neznamená to, že ženy by počas tehotenstva nemali šoférovať, len je potrebné zvýšiť pozornosť a sústrediť sa,“ odporúčajú autori štúdie. Upozorňujú, aby tehotné ženy používali bezpečnostné pásy a držali volant obidvomi rukami. Medzi bruchom a volantom by si mali urobiť čo najväčší priestor, ktorý im však nebude brániť v dosiahnutí na pedále. Bez ohľadu na to, v ktorom trimestri ste, neustále majte na mysli, že v sebe nosíte ten najdrahocennejší náklad na svete!


Foto: profimedia.sk
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia