14. týždeň tehotenstva

14. týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
2013-11-28 00:01:16 |

Práve začínate druhý trimester tehotenstva, ktorý potrvá 13 týždňov. Bábätko váži do 30 gramov a je dlhé asi 10 cm. Polovicu tejto dĺžky tvorí hlavička.

Čo sa odohráva v brušku

Od tohto týždňa môže bábätko začať dávať o sebe vedieť. Pohyby prirovnávané k mávaniu motýlích krídiel či žblnkaniu malej rybičky vo vode pocítia skôr mamičky, ktoré už majú jeden alebo viac pôrodov za sebou. Prvorodičky si počkajú zhruba do 20. týždňa.

Tvárička je už viac vyvinutá a formuje sa aj mostík nosa. Oči sa k sebe približujú stále viac a ušká naďalej vystupujú po stranách hlavy. Bábätko dokáže vraštiť obočie či špúliť pery. Začínajú pracovať hormóny štítnej žľazy.

Pečeň vylučuje žlč, podžalúdková žľaza produkuje inzulín a obličky tvoria moč. V tomto týždni už preto drobec v brušku močí do plodovej vody, ktorá ho obklopuje. Objavujú sa u neho jemné vlásky pokrývajúce celé telo – lanugo. Pred pôrodom alebo krátko po ňom  vypadajú.

Dieťatku sa tvoria nechtové lôžka a vďaka pohybom v plodovej vode sa na končekoch prstov tvoria jedinečné záhyby. To je dôvod, prečo nikto na svete nemá rovnaké odtlačky prstov, dokonca ani jednovaječné dvojčatá.

 


 

Ako sa cíti tehuľka

Stredná časť tehotenstva je obvykle tou najpohodlnejšou. Ranné nevoľnosti, veľká únava a príliš časté močenie by už mali byť za vami, riziko potratu je omnoho nižšie a tehotné ženy obvykle začnú mať veľa energie. Toto obdobie je veľmi príjemným aj pre partnera, lebo u tehuliek sa zvýši chuť na sex.

Ak budete mať  pocit, že vaše telo, najmä v okolí žalúdka, pupka a panvy, sa neprirodzene naťahuje či pocítite akoby slabé kontrakcie, neľakajte sa. Vaše svaly a orgány sa prispôsobujú rastúcemu bábätku. Pravdepodobne si budete musieť zvyknúť aj na začínajúce bolesti chrbta, keďže vaša panva sa rozširuje a uvoľňujú sa kĺby v bedrách. Môžu sa objaviť aj prvé tehotenské nepríjemnosti v podobe hemoroidov. Nič to však nemení na tom, že lepšie ako v tomto období sa pravdepodobne cítiť nebudete, preto ho využite a snažte sa byť čo najaktívnejšia. Užite si vychádzky, výlety do prírody, plávajte či tancujte.

V tomto týždni by ste mali mať za sebou už druhé ultrazvukové vyšetrenie, ktorým sa zisťuje či je plod živý a aký je jeho skutočný vek. Ak ste ho ešte neabsolvovali, urobte tak čo najskôr. Pri tomto vyšetrení je už možné vysloviť podozrenie na niektoré vývojové poruchy. 

Fotogaléria


Foto: photl.com, www.parentsconnect.com
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia