Tehotenská diéta môže ublížiť bábätku

Tehotenská diéta môže ublížiť
Ilustračné foto
Zdroj: int.
2013-11-26 11:31:12 |

Závideli ste niekedy modelkám, ktoré v tehotenstve takmer nepribrali a dva týždne po pôrode boli ako prútiky? Mnohé ženy sa im chcú podobať, no diétami ohrozujú svoje nenarodené dieťatká.

Výsledkom drastickej diéty počas tehotenstva býva obvykle drobné a podvyživené bábätko s nedostatkom podkožného tuku trpiace chudokrvnosťou, nedostatkom bielkovín a cukrov. To však nie je všetko, nezmyselné diétovanie môže vyvolať u novorodenca aj rôzne záchvaty a iné zdravotné komplikácie.

Diéta vyhladuje aj dieťatko v brušku

Odborníci sa zhodujú, že náchylnejšie na držanie extrémnych diét v tehotenstve sú ženy, ktoré aj pred ním trpeli poruchami príjmu potravy. Svoje o tom vie aj Američanka Maggie Baumann z kalifornského Newport Beach, ktorá sa rozhodla o svojich problémoch hovoriť nahlas. Pri prvom tehotenstve pribrala 14,5 kilogramu a pripadala si neskutočné veľká. Podľa lekárov váha medzi 11,5 a 16 kilami je pritom úplne primeraná. Ona si však predsavzala, že počas druhého tehotenstva to nedopustí.

"Hovorila som si, že už to neurobím, že už nebudem taká veľká. Nestratím nad tým kontrolu," prehovorila Baumann o svojej skúsenosti v blogu v roku 2009 a teraz je spoluautorkou kapitoly o tehotenstve a poruchách stravovania v knihe, ktorá sa na pultoch kníhkupectiev objaví na budúci rok. V druhom tehotenstve pribrala iba polovicu oproti prvému. Jej dcéra mávala v prvých mesiacoch života záchvaty a lekár skonštatoval, že ich spôsobila slabá výživa počas vývinu v maternici.

Mediálny tlak ovplyvňuje aj bežné ženy 

V knihe, ktorej autorkou je hovorkyňa Americkej národnej asociácie pre poruchy stravovania Claire Mysko, sú zachytené názory vyše 400 žien na mediálny tlak na „dokonalé“ tehotenstvo a rýchle získanie super figúry po pôrode. Ako Mysko konštatuje, mediálna kultúra posadnutá celebritami a ich výzorom veľmi ovplyvňuje bežných ľudí. Poukazuje, že v rokoch 2003 až 2005 sa zdvojnásobil počet článkov o tehotných slávnych ženách, v ktorých sa rieši ich postava. Odvtedy sa podľa nej stalo akoby normálnym, že ľudia čakajú na informácie o tom, koľko ktorá celebrita v tehotenstve pribrala a ako rýchlo schudla. Stačí sa pozrieť napríklad na manželku britského princa Williama Kate, módnu ikonu Victoriu Beckham či speváčku Beyonce Knowles. 

Ako Mysko dodáva, priama súvislosť medzi tým, či sa vďaka takýmto článkom zvýšil počet žien s poruchami príjmu potravy, nie je dokázateľná, no určite cítia väčšiu úzkosť a viac riešia svoje postavy. Namiesto toho by mali viac rozmýšľať o tom, či bude dieťatko v poriadku, zdôrazňuje.

Základom je vyvážená strava

Odborníci odporúčajú, aby ženy počas tehotenstva konzumovali veľa ovocia a zeleniny. Dôležitou súčasťou stravy sú aj plnotučné mlieka a plnotučné kyslomliečne výrobky, ktoré obsahujú mastné kyseliny a majú vysokú výživovú hodnotu. Pri problémoch s tlakom alebo cholesterolom je možné nahradiť ich polotučným mliekom. V žiadnom prípade sa však netreba prejedať. Ideálne je dbať na vyváženú stravu.


Foto: photl.com
Zdroj: CNN, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia