13. týždeň tehotenstva

Bábätko v trinástom mesiaci
Bábätko v trinástom mesiaci tehotenstva robí v brušku veľké pokroky.
Zdroj: photl.com
2013-11-21 00:01:00 |

Práve ste v poslednom týždni prvého trimestra. Bábätko váži okolo 14 až 20 gramov a meria zhruba 7 až 8 centimetrov.

Čo sa odohráva v brušku?

Vaše bábätko robí veľké pokroky. Nielenže bez problémov zovrie rúčku do päste, dokonca si dokáže cmúľať palec. V tomto čase zrastú jeho horné a dolné viečka. Nemusíte však mať žiadne obavy, po 27. týždni sa opäť rozlepia a bábätko začne žmurkať.

Oči má ešte stále po stranách hlavy, postupne sa však začínajú približovať k stredu tváre. Podobne sú na tom uši, ktoré vystupujú z krku na správne miesto.

Naďalej sa spevňujú kosti aj lebka a čoskoro sa môžu objaviť malinké rebierka. Črevá sú už tiež tam, kde majú byť, teda sú stiahnuté v brušnej dutine. Pripravené sú už aj zubné lôžka, z ktorých zhruba od šiesteho mesiaca po narodení vyrastú mliečne zúbky.

Od tohto týždňa už nebudú hlavným zdrojom hormónov vaječníky, ale placenta. Tá začína produkovať progesterón a estriol, ktoré sú nevyhnutné na úspešné pokračovanie tehotenstva.

Ako sa cíti tehuľka?

Trinásty týždeň obvykle znamená pre tehuľky veľký zlom. Hladiny hormónov sú síce stále veľmi vysoké, no už ustálené a ak sa tak nestalo doteraz, definitívne by mali ustúpiť ranné nevoľnosti.

Kým mnohé z vás doteraz na svojom tele výrazné zmeny nepozorovali, postupne si treba na ne zvyknúť. Váš pás nie je taký ako pred tromi mesiacmi a mnohé zo šiat už neoblečiete. Najpohodlnejšie  a najefektívnejšie je presedlať na oblečenie z elastických materiálov, v ktorom sa budete cítiť príjemne a môžete ho pokojne nosiť aj po pôrode.

Nezabudnite na ultrazvuk

Ak ste ešte neabsolvovali ultrazvuk, treba konať. V prvom trimestri, ktorý týmto týždňom končí, je totiž ultrazvukové vyšetrenie na určenie veku bábätka najpresnejšie. V druhom a treťom trimestri sa presnosť merania výrazne znižuje. Môže sa stať, že lekár na základe neskorého ultrazvuku nedokáže určiť ako ďaleko je vaše tehotenstvo. Riziko tkvie v tom, že z obavy prenášania môže vyvolať pôrod skôr, keď bábätko ešte nie je zrelé  alebo nechať prenášať ho, čo je rovnako nebezpečné.

Fotogaléria


Foto: photl.com
Zdroj: parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia