Máte partnera s NARCISTICKOU poruchou? Ak spozorujete TOTO, okamžite utekajte!

Ilustračná foto
Ilustračná foto Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-18 15:00:00 |

Odpúšťanie, zmeny aj tolerancia sú dôležité atribúty, ktoré potrebuje každý vzťah. Problém je, ak sa jeden partner prispôsobuje, mení a toleruje vždy, no druhý partner sa takým prejavom nielen vyhýba, ale do nich doslova tlačí partnera.

Niekedy je také správanie otázkou temperamentu či vzorcov z partnerovej rodiny. Avšak rovnako môže ísť aj o psychickú poruchu narcizmus, ktorá sa prejavuje absolútnym nedostatkom empatie, rešpektovania či podpory osoby, s ktorou daný človek  žije. Keďže ide o reálnu diagnózu, je potrebné, aby človek s poruchou vyhľadal pomoc. Inak dokáže urobiť zo života partnera skutočné peklo.

 

Pozor na love booming

Love booming, je absolútny výbuch citov, prejavov lásky, zahŕňanie pozornosťou, darmi, spoločným časom. Zvyčajne prichádza pomerne skoro po zoznámení. Narcistický človek akoby poznal len dva póly: buď naplno miluje, alebo nenávidí.

Love booming je obdobie, kedy má svojho partnera absolútne na piedestáli, venuje mu všetku pozornosť a ostatné vzťahy strácajú prioritu. Je to obdobie, v ktorom verí, že mu nový partner splní všetky sny a priania. Odtiaľ je už len krok k rýchlemu prepadu a strate záujmu.

 

Chlad, odmeranosť a trestanie

Po období lásky príde pomerne rýchle “vytriezvenie”. Partner už nie je nový, je okukaný a prestáva byť atraktívny a zaujímavý. Človeku s narcistickou poruchou dochádza, že od neho nedostane všetko, čo si vysníval, a tak ho začína trestať. Mlčaním, neodpovedaním, ignorovaním, alebo výčitkami, hádkami či agresiou. Tlačí partnera do kúta a vytvára nátlak, ktorý postupne láme partnerovu vôľu a osobnosť.

 

Manipulácia

Človek s narcistickou poruchou sa baví vtedy, keď má príležitosť meniť toho druhého na svoj obraz. Mení jeho osobnosť, vzhľad, vyberá mu priateľov, manipuluje jeho názormi a pocitmi. Veľký pozor si treba dať na gaslighting, ktorý je extrémne agresívnym útokom na psychiku partnera.

Osoba s narcizmom sa snaží nahovoriť partnerovi, že to, čo si myslí a prežíva, nie je skutočné, že veci, ktoré vníma, sa v skutočnosti nikdy nestali.

 

Strata vlastnej vôle a sebavedomia

Tyrania zo strany narcistu je cielená a premyslená. Partner čoskoro stráca pojem o tom, čo je skutočné, prestáva veriť svojim inštinktom a pocitom.

Intenzívne sa snaží prispôsobiť partnerovi, alebo príjme predstavu o tom, že je neschopná ľudská bytosť. Mnoho partnerov, ktorí z tohto vzťahu unikli, hovorili o myšlienkach na samovraždu a ťažkej depresii.

 

Útek alebo rozchod

Utiecť z takéhoto vzťahu je veľmi ťažké. Avšak narcistický partner veľmi často končí vzťah sám, väčšinou tak, aby svojmu partnerovi čo najviac ublížil. Aj preto manželstvá s narcizmom končia niekoľkoročným rozvodom, neverou či mladším partnerom, ktorého narcistický človek predvádza na verejnosti pred rodinou a blízkymi.

Pre opusteného partnera je však rozchod veľká výhra, ktorá mu umožňuje preliečiť sa a začať od začiatku. Pre nový štart v živote je potrebné sprevádzanie terapeutom, no predovšetkým podpora rodiny a okolia.

 


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia