POZOR Tieto LIEKY v tehotenstve rozhodne NEUŽÍVAJTE: Môžu spôsobiť VÁŽNE poruchy bábätka

POZOR Tieto LIEKY v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2023-09-08 15:00:00 |

Aj keď by nám lieky mali pomáhať, na druhej strane so sebou nesú aj riziká, ktoré môžu spôsobiť nemalé problémy. Na vážne nástrahy upozorňuje aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Pozor by si mali dávať predovšetkým tehotné ženy, ktoré sa liečia na epilepsiu alebo migrénu.

ŠÚKL na svojom webe upozprňuje na lieky s obsahom topiramátu, ktoré sú na Slovensku registrované na liečbu epilepsie a na prevenciu migrény. O topimaráte je pritom známe, že ak sa užíva počas tehotenstva, môže spôsobiť vrodené chyby dieťatka. 

Podľa najnovších štúdií sa zistilo približne dvoj- až trojnásobne zvýšené riziko neurovývinových porúch u detí matiek s epilepsiou, ktoré boli počas tehotenstva liečené topiramátom v porovnaní s deťmi matiek s epilepsiou, ktoré neužívali žiadne lieky. Tie zahŕňali predovšetkým poruchy autistického spektra, poruchy intelektu alebo poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Potvrdilo sa aj známe riziko vrodených chýb a zníženej pôrodnej hmotnosti. 

Pozor si musia dať aj ženy, ktoré chcú otehotnieť

Aby sa znížilo riziko vplyvu topiramátu na plod, Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) odporučil rozšírenie už existujúcich opatrení, ktoré je potrebné dodržiavať pri liečbe topiramátom:

  • topiramát na liečbu migrény je už v súčasnosti kontraindikovaný u žien v plodnom veku, ktoré nepoužívajú účinnú antikoncepciu;
  • topiramát na liečbu epilepsie bude kontraindikovaný u žien v plodnom veku, ktoré nepoužívajú účinnú antikoncepciu. Výnimku predstavujú ženy, u ktorých nie je vhodná žiadna iná liečba a sú si vedomé rizík.

"Okrem toho sa pre topiramát zavedie tzv. program prevencie tehotenstva, ktorého cieľom je informovať ženy o rizikách topiramátu pre nenarodené dieťa a potrebe predchádzať tehotenstvu počas liečby. Lekárom aj pacientkam budú poskytnuté edukačné materiály, v ktorých budú podrobne vysvetlené riziká liečby topiramátom počas tehotenstva. Súčasťou každého balenia týchto liekov bude aj karta pacientky a upozornenie vytlačené na obale lieku," informuje ŠÚKL.

V prípade, že plánujete otehotnieť a užívate tento liek, kontaktujte svojho lekára. Liečbu je potrebné ukončiť, avšak bez jeho odporúčania by ste ju samy nemali prerušiť. Po ukončení liečby sa odporúča používať najamenej 4 týždne efektívnu antikoncepciu. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: sukl.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia