Koniec popôrodnej DEPRESII! Vedci objavili tabletku s OKAMŽITÝM účinkom

Koniec popôrodnej DEPRESII! Vedci
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-10 19:00:00 |

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil vôbec prvú tabletku určenú na liečbu popôrodnej depresie. Liek s názvom Zurzuvae (prípadne zuranolone) sa má užívať raz denne počas dvoch týždňov a dokáže rýchlo a účinne znížiť príznaky popôrodnej depresie, ktorá postihuje približne 17 % matiek čerstvo po pôrode.

Ako informuje portál Huffpost, počas tehotenstva a pôrodu prechádza mozog výraznými chemickými zmenami, ktoré ho robia náchylnejším na stres a v dôsledku toho aj na depresiu. K poruchám nálady môžu prispieť aj ďalšie faktory, ako sú komplikácie v tehotenstve, sociálna izolácia alebo rôzne ochorenia. Popôrodná depresia bežne zahŕňa príznaky, ako sú zmeny nálad, pocity smútku, úzkosť, extrémna únava, slabá koncentrácia, bolesti a ťažkosti so spánkom. Nie sú dokonca vylúčené ani samovražedné myšlienky. 

Doteraz sa na liečbu popôrodnej depresie zvykli používať klasické antidepresíva, no ich účinok sa bežne dostavuje až po niekoľkých týždňov. Nový liek by mal priniesť okamžitú úľavu od ťažkostí. 

Ako prebiehala štúdia?

Klinického skúšania v tretej fáze sa zúčastnilo 196 žien, ktoré rodili maximálne pred rokom, pričom depresívnu epizódu zažili v treťom trimestri tehotenstva alebo do štyroch týždňov po pôrode. 

Ženy boli rozdelené do dvoch skupín: 98 žien užívalo 50 miligramov zuranolónu raz denne počas 14 dní a ďalších 98 žien užívalo placebo. Na 15. deň 57 % tých, ktoré užívali tabletku, uviedlo, že ich depresívne príznaky sa zlepšili aspoň o 50 % a 26,9 % dosiahlo remisiu.

Štúdia sledovala ženy 30 dní po ukončení liečby a zistila, že účinky boli trvalé. Na 45. deň takmer 62 % žien, ktoré užívali zuranolón, uviedlo 50 % zlepšenie depresívnych príznakov v porovnaní s 54 % žien, ktoré užívali placebo.

Tableta začala účinkovať rýchlo – niektoré ženy hlásili zlepšenie už po užití dvoch dávok lieku. Taktiež bola dobre znášaná. Hlavnými hlásenými vedľajšími účinkami boli ospalosť a závraty. U niektorých žien sa objavila bolesť hlavy a niekoľko malo žalúdočné problémy ako hnačka a nevoľnosť.

Ešte sú potrebné ďalšie výskumy

Liek zatiaľ nebol testovaný u matiek, ktoré dojčili, takže v budúcom výskume bude potrebné preskúmať účinky zuranolónu na dojčiace ženy. Toto vylúčenie nie je nezvyčajné; mnohé výskumné štúdie často vylučujú dojčiace ženy, pretože nie je známe, ako by liek mohol ovplyvniť dieťa.

Tento liek by podľa dostupných informácií mohol byť dostupný na trhu koncom roka 2023, no tento dátum je očakávaný v USA. Je teda otázne, kedy táto "zázračná tabletka" dorazí aj k nám na Slovensko. Určite sa ale stretne s veľkým úspechom, pretože je dôležité, aby sa matky starali o svoje duševné zdravie.  

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Huffpost

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia