Viete, koľko percent žien trpí prejavmi popôrodnej úzkosti či depresie? Toto vás prekvapí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-05-02 12:04:00 |

Viaceré matky zažili situáciu, kedy trpeli popôrodnou depresiou. Z českého výskumu, ktorý bol uskutočnený len nedávno sa prišlo na to, že ide skutočne o vysoké číslo. Tušili ste to?

Prejavy popôrodnej úzkosti či depresie sa vyskytujú u 15 až 20 percent žien. Projekt Vysmiata Duša Mamky ich kampaňou vyzýva, aby o svojich ťažkostiach po pôrode hovorili. TASR o tom informovala zakladateľka projektu Katarína Žilák.
        "Z nedávneho českého výskumu k tejto téme vieme, že 75 percent žien, ktoré po pôrode prežívajú duševnú ťažobu, nevyhľadá pomoc. To je naozaj vysoké číslo. Preto prichádzame s osvetovou kampaňou, kde chceme motivovať ženy k tomu, aby si svoje ťaživé myšlienky nenechávali pre seba. Hovoriť o svojom prežívaní s podpornými blízkymi, odborníkmi či s nami vie byť prvým krokom k tomu, aby bolo žene ľahšie," priblížila Žilák.
        Mnoho žien podľa jej slov o probléme nehovorí, pretože sa hanbia alebo majú pocit, že v tom sú samy. "Z doterajšej praxe môžeme povedať, že to najviac, čo ženy v popôrodnom období vyhľadávajú, je porozumenie, vypočutie a práve pocit, že v tom celom nie sú samy," ozrejmila Žilák.
        Psychiatrička apeluje, aby sa ženy nebáli priznať si ťažkosti a hovoriť o nich. "Priznať nejaké ťažkosti je stále pre mnohých ľudí problém. Zo svojej praxe stále vnímam určitú bariéru medzi pacientom a psychiatrom. Pritom, ak by sa ženy nebáli, prišli by sa hoci len opýtať, mnohým ťažkostiam, ochoreniam by bolo možné predísť alebo ich včas zachytiť. Mnohokrát pomôže už aj to, že sa žena podelí o svoje ťažkosti so svojou rodinou či s kamarátmi," uviedla psychiatrička Štefánia Vaľovská.
 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia