Mamičky, POZOR: Bežne dostupný liek z lekárne môže spôsobiť smrť dieťaťa až do 16 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-27 19:00:00 |

Každá maminka sa snaží pre svoje dieťatko o to najlepšie. Ak ho trápi nejaká choroba a dieťatko trpí, chceme mu nejako uľaviť od bolestí. Nikdy by sme ale nemali použiť aspirín, acylpirín a anopyrín. Môžu totiž spôsobiť smrť.

Pediatrička MUDr. Miroslava Moravčíková zverejnila na svojej sociálnej sieti pre mnohých rodičov šokujúci príspevok. Podľa jej slov by sme deťom do 16 rokov nemali podávať aspirín, acylpirín a anopyrín, pretože tým môžeme ohroziť ich život.

"Tieto lieky obsahujú účinnú látku – kyselinu acetylsalicylovú. Ak sa podáva deťom pri vírusových stavoch (bežné infekcie dýchacích ciest, kiahne...), môže spôsobiť tzv. REYOV SYNDRÓM. Je to vážne ochorenie, ktoré spôsobuje poškodenie pečene, mozgu, srdca a obličiek. Medicína nemá doteraz na toto ochorenie žiadny liek, a dieťaťu hrozia doživotné následky alebo až smrť," vysvetľuje doktorka vo svojom príspevku.

Na tlmenie bolesti alebo horúčky odporúča podávať lieky s účinou látkou paracetamol alebo ibuprofen.

Doktorka potom svoje vyjadrenie upresňuje. "Nechcela som tým povedať, že každý, kto má vírusový infekt a spapká Acylpyrín, dostane Reyov syndróm. Ale opačne platí, že všetci, ktorí Reyov syndróm mali, dostali kyselinu acetylsalicylovú pri prebiehajúcom vírusovom ochorení. Takže odporúčania sú jasné, ak chceme eliminovať riziko Reyovho syndrómu, nemali by sme deťom podávať liek s touto účinnou látkou. Hlavne, keď máme iné alternatívy."

 

PREČO DEŤOM NIKDY NEPODÁVAŤ ASPIRÍN, ACYLPIRÍN, ANOPYRÍN ? Tieto lieky obsahujú účinnú látku – kyselinu...

Posted by Mirka Moravčíková on Thursday, August 24, 2023

 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková
Zdroj: Facebook/Mirka Moravčíková

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia