Zaočkovanosť detí nie je na 100%! Týka sa to týchto okresov ŽSK

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-05-01 19:00:00 |

Očkovanie je dôležitou súčasťou v boji proti viacerým ochoreniam, ako sú napríklad osýpky rubola či a parotitída. Pozrite sa, v ktorých okresoch nedosiahla zaočkovanosť u detí ani hranicu v podobe..(viď info v článku).

Zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 nedosiahla hranicu 95 percent v siedmich z 12 okresov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Najhoršia situácia bola v okresoch Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice a Tvrdošín. Pre TASR to uviedol regionálny hygienik Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline Martin Kapasný.
        Doplnil, že základným očkovaním proti osýpkam, rubeole a parotitíde (spoločná očkovacia látka) bolo v ŽSK zaočkovaných 94,9 percenta detí narodených v roku 2020. "Za hranicu kolektívnej imunity sa považuje zaočkovanosť 95 percent. Pri deťoch narodených v roku 2019 dosiahla zaočkovanosť potrebnú úroveň (96,4 percenta)," skonštatoval.
        Pokles zaočkovanosti mohol podľa regionálneho hygienika spôsobiť napríklad strach z návštevy zdravotníckeho zariadenia v dôsledku minulého obdobia, charakterizovaného šírením ochorenia COVID-19. "K strachu z očkovania rodičov často vedie aj strach, ktorý je spôsobený nedostatkom informácií, prípadne informáciami z rôznych neoveriteľných pokútnych zdrojov na internete," podotkol Kapasný.
        Upozornil, že ak bude uvedený trend pokračovať, môžu sa ochorenia, proti ktorým očkovanie chráni, vyskytovať vo väčšom počte. "S tým sa môžu vo väčšom počte vyskytovať aj komplikácie týchto ochorení, konkrétne pri osýpkach môže ísť o zápaly stredného ucha, zápaly priedušiek a pľúc a výnimočne aj akútny zápal mozgu," vysvetlil.
        Pripomenul, že organizácia celospoločenských opatrení je v kompetencii ÚVZ SR. "Na lokálnej úrovni považujeme za najdôležitejšiu zdravotnú výchovu a zvýšenie informovanosti rodičov. S poukázaním na zodpovednosť voči sebe, svojim deťom, ale aj voči okoliu. Súčasťou komunikácie je aj poukázanie na nebezpečenstvo ochorenia a prezentácia výsledkov o bezpečnosti používanej očkovacej látky," dodal žilinský regionálny hygienik.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia