Zelené RECEPTY (nielen) na Zelený štvrtok: Toto určite skúste!

Zelené RECEPTY (nielen) na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-04-06 07:00:00 |

Uvažujete nad tým, čo chutného prichystať na rodinný stôl? Tieto recepty môžu potešiť nielen brucho, ale aj oči. Pripraviť si ich môžete prakticky kedykoľvek a nevyžaduje sa ani zložitá príprava.

Zelený štvrtok je práve dnes, a ako je vo všeobecnosti známe, oslavujeme ho pred Veľkou nocou. Vedeli ste, odkadiaľ pochádza pomenovanie tohto dňa? Podľa kresťanského kalendára sa tak nazýva vďaka zeleni Getsemanskej záhrady, kde bol Ježiš Kristus zatknutý. Viaceré tradície hovoria, že práve dnes sa majú jesť jedlá zelenej farby, aby sa človek po celý rok tešil dobrému zdraviu.   

Konzumácia zeleniny znamená pre telo prísun mnohých potrebných živín, ktoré prispievajú k zdravšiemu fyzickému aj psychickému zdraviu, Brokolica je okrem iných vitamínov, napríklad aj skvelým zdrojom vysokého obsahu vitamínu C, uvádza portál plnielanu.sk. Brokolica vie byť pre telo prínosná hlavne tým, že priaznivo pôsobí proti starnutiu, dokáže účinnejšie prečistiť organizmus, ďalej má priaznivý vplyv na funkciu nervového systému a tiež je efektívna v podobe prevencie.

 

Cestoviny s brokolicou

V prípade, že uvažujete nad tým, čo chutného si pripravíte s použitím brokolice, skúste nasledovný recept.

Suroviny (2 porcie)

- 1 ks brokolice

- 1 zemiak (skôr väčší ako menší)

- polovica cibule

- extra panenský olivový olej 

- balenie cestovín (180 g)

- 1 polievková lyžica parmezánu, prípadne pecorina

- soľ a čili

 

Postup:

Začnite tým, že si predhrejete hrniec, v ktorom už bude voda a v nej pridaná soľ. Keď spozorujete, že sa voda varí, prišiel čas, aby ste do nej dali cestoviny. Ďalej si zoberte panvicu a naplňte ju cibuľkou, ktorá bude jemne nakrájaná a premiešajte ju s kúskami brokolice. Potom sem vložíte očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky. Všetko zalejte pohárom vody a nechajte vrieť približne štvrť hodinku. Keď tento čas ubehne, odoberiete polovicu dresingu, poukladáte do tehličky s parmezánom a rozmixujete ponorným mixérom, v prípade potreby pridáme vodu z varenia, vznikne nám hladký krém. Nalejte smotanu do panvice a dochuťte soľou a korením. Cestoviny scedíte al dente a dobre premiešate. Podávate so surovým evo olejom," píše na sociálnej sieti Instagram pod profilom silviaerosmarino.

 

 

Syrovo-cuketové placky 

Ak máte radi syr a starosti vám nerobí ani jedenie cukety, vyskúšať môžete prípravu takýchto placiek. Zelená cuketa v súčasnosti patrí k najzdravším potravinám a nachádza sa v nej mnoho minerálov, uvádza plnielanu.sk. Okrem toho je v nej tiež viacero vitamínov, ako A, B a rovnako ako v brokolici, tiež aj vitamín C. Táto zelenina má viacero blahodarných účinkov pre zdravie. Okrem iného priaznivo pôsobí pri redukcii stresu a je vhodné ju do stravy zapojiť vtedy, keď si túži človek zachovať štíhlu postavu.

 

Žihľavový prívarok

Počuli ste už o tom, že žihľava je veľmi dobrá pre zdravšie vlasy? Práve z tohto dôvodu si ju mnoho žien zalieva a robí z nej vývar, ktorý následne použije na oplachovanie hlavy. Vhodnou ingredienciou je však aj pri príprave takéhoto chutného žihľavového prívarku. „Žihľava je zdravá, liečivá rastlina, ktorú môžete použiť nie len na čaj, ale aj v kuchyni na varenie. Používa sa rovnako ako napríklad špenát. U nás doma je každoročne od jari na našom stole, zbieram ju v prírode, rastie najmä pri potokoch. Pravdaže aj pichá, takže ju ľudia zbierajú väčšinou v rukaviciach. Ja osobne ju zbieram len tak bez rukavíc a ako je aj tu vo videu vidno, tak ju bez rukavíc aj krájam," uvádza Cesminaz na Youtube.

 

Špenátová polievka

Mnoho rodičov pozná situáciu, kedy svojmu dieťatku nakrájalo špenát a muselo dieťa nútiť, aby ho vôbec zjedlo. Skúsiť môžete napríklad inú alternatívu, napríklad v podobe takejto polievočky. Pozrite sa, aké suroviny budete potrebovať na prípravu 4 až 5 porcií, vysvetľuje Taká obyčajná žienka. Ako je vo všeobecnosti známe, „špenát je listová zelenina plná vitamínu A, K, C, vitamínu B2 a kyseliny listovej. Obsahuje tiež mangán, horčík a železo," uvádza plnielanu.sk.

Prajeme vám dobrú chuť.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia