Za života sa s ňou nestretávali: Budú Harryho deti na pohrebe?

Za života sa s
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram/windsor.royal.family
2022-09-12 12:30:00 |

Rozkoly odložili bokom a po smrti kráľovnej Alžbety II. (+96) sa kráľovská rodina zomkla.

Harry (37) s manželkou Meghan (41) nerátali s tým, že ich párdňová septembrová návšteva Spojeného kráľovstva a Nemecka sa pre nečakanú smrť kráľovej tak natiahne. Teraz sa podľa britských médií rozhodujú, či Meghanina mama Doria Ragland, ktorá sa stará v Kalifornii o ich deti Archieho (3) a Lilibet (1), s nimi priletí do Británie a zúčastnia sa na pohrebe prababičky. Kontakt s ňou mali naozaj iba sporadický a na rozdiel od detí Harryho brata Williama, ju takmer nepoznajú.

Archieho videla naživo krátko po narodení, lebo vtedy ešte aj jej mladší vnuk s manželkou Meghan žili v Británii. Druhorodenú Lilibet síce po narodení videla tiež, no iba online, lebo táto pravnučka sa už narodila v Kalifornii. Zoči voči ju videla až tento rok v júni, keď Harry s Meghan prjali  pozvanie a pricestovali na oslavy platinového jubilea jej vládnutia. Ani s Archiem si však nestihla vybudovať blízky vzťah, keďže rodičia sa rozhodli odstrihnúť od kráľovskej rodiny a v roku 2020, keď mal iba rok, začali žiť v USA. 

 

Harry a Meghan potvrdili, že zostanú v Británii minimálne do 19. septembra, kedy sa uskutoční štátny pohreb zosnulej panovníčky. Rodičia sú od detí už vyše týždňa a ak im do toho nič nepríde, plánujú sa zdržať v Británii až do konca obdobia kráľovského smútku, ktoré sa skončí sedem dní po pohrebe. Pre Harryho musí byť smrť starej matky o to bolestivejšia, že v posledných rokoch s ňou málo komunikoval, aj keď po smrti mamy, princeznej Diany, sa oňho a Williama starala a zo všetkých síl sa snažila dopriať im čo najnormálnejšie detstvo a dospievanie.

Dojemnú spomienku a poďakovanie zverejnil "rebel" Harry na stránke charitatívnej organizácie Archewell, ktorú založil spolu s manželkou Meghan. „Babka, aj keď nám táto posledná rozlúčka prináša veľký smútok, navždy budem vďačný za všetky naše prvé stretnutia – od mojich najranejších spomienok na detstvo s tebou, po prvé stretnutie s tebou ako s mojím vrchným veliteľom až po prvý moment, keď si sa stretla s mojou milovanou manželkou a objala svoje pravnúčatá. Vážim si tieto chvíle zdieľané s Tebou a mnoho ďalších výnimočných momentov medzi nimi. Už teraz veľmi chýbaš, nielen nám, ale aj celému svetu," píše sa vo vyhlásení, v ktorom starej matkej poďakoval za tri veci.

"Ďakujem Ti za oddanosť službe. Ďakujem za tvoje rozumné rady. Ďakujem za tvoj nákazlivý úsmev."

Nezabudol pripomenúť ani zosnulého vojvodu z Edinburghu: „Aj my sa usmievame s vedomím, že ty a starý otec ste sa teraz opäť stretli a ste spolu.“

Očakáva sa, že na pohrebe babky a prababky sa zúčastnia všetky vnúčatá a pravnúčatá. Pre deti je táto smutná udalosť príležitosťou po dlhom čase sa opäť vidieť. Okrem potomkov Williama a Kate – Georga, Charlotte a Louisa by mali byť prítomné aj ďalšie kráľovské deti. Alžbeta II. mala štyri deti, osem vnúčat a 12 pravnúčat, no zatiaľ nie je potvrdené, koľko z nich bude medzi 2000 hosťami, ktorí sa na pohrebe zúčastnia.

Kráľovnina smrť, napriek jej vysokému veku, prišla nečakane. Všetky deti Williama a Kate boli práve po prvýkrát celý deň v novej škole v Lambrooku, do ktorej ich rodičia prihlásili po presťahovaní sa bližšie ku kráľovnej. Bohužiaľ, ich zámer, že budú panovníčke poruke, sa nenaplní, lebo len pár dní po tom, ako sa nasťahovali do svojho nového domova, tento svet opustila. Rodina však pravdepodobne v novom sídle zostane, lebo už dlhodobo chcú deťom zabezpečiť život mimo rušného Londýna.

Kate po oznámení kráľovninho zhoršeného zdravotného stavu nemohla odcestovať s Williamom za ňou, lebo bolo potrebné postarať sa o deti. Bola to práve ona, kto im oznámil, že prababička zomrela. Vysvetlila im, že odišla za princom Philipom."Aspoň je teraz prababička s pradedom," zareagoval najmladší Louis na túto smutnú informáciu. Kate poodhalila, že nechýbali slzy a ani veľké emócie, lebo s prastarou matkou mali naozaj blízky a pekný vzťah. 

Do Balmoralu, kde Alžbeta II. skonala, nemierila ani Harryho manželka Meghan a zostala v Londýne, kde sa manželia práve nachádzali. Podľa medializovaných informácií to bolo na želanie kráľa Karola III., donedávna princa Charlesa, ktorý sa obával reakcií ďalších členov rodiny, keďže vzťahy sú napäté. Po Alžbetinom úmrtí sa však Kate aj Meghan pripojili k svojim manželom a na prekvapenie všetkých si dokonca vo štvorici prišli v sobotu pozrieť kvety a dary, ktoré Briti prinášajú na znak úcty kráľovnej.

 

I keď Harry a Meghan sa od kráľovskej rodiny odstrihli a v rozhovoroch ju nešetrili, nielen smrť, ale už aj informácie o zhoršenom zdraví kráľovnej, ich zasiahli. Na štvrtok večer už vopred  zrušili svoje vystúpenie na odovzdávaní cien WellChild Awards a po potvrdení jej smrti Meghan údajne zrušila svoje vystúpenie v šou Jimmyho Fallona a pozastavila svoj podcast na Spotify. Mala sa tiež objaviť v populárnom programe americkej televízie 20. septembra ako súčasť návštevy New Yorku, ale to bolo odložené. Odložila aj ďalšiu epizódu svojho podcastu Archetypes, ktorý sa mal vysielať v utorok.

Namiesto toho, aby Harry s Meghan oldeteli na pár dní pred pohrebom domov do USA, trávia čas s kráľovskou rodinou. Zdá sa, že William, Kate, Harry a Meghan ako najsledovanejší členovia kráľovskej rodiny odložili svoje nezhody bokom a v dňoch smútku sú si oporou.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia