Toto povedala kráľovná, keď po narodení zbadala princa Williama

Toto povedala kráľovná, keď
Ilustračné foto
2022-09-16 15:00:00 |

Britská panovníčka Alžbeta II., ktorá vo veku 96 rokov odišla na večnosť, pôsobila pri plnení povinností strojene, no v súkromí vedela byť nesmierne vtipná.

Kým k svojim štyrom deťom – Charlesovi, po novom kráľovi Karolovi III., Andrewovi, Edwardovi a Anne pristupovala dosť formálne a sústredila sa najmä na prácu, s príchodom vnúčat a neskôr pravnúčat, ktoré ju volali familiárne Gan-gan, sa všetko zmenilo.

Prvé z ôsmich vnúčat, Peter Phillips, sa narodil princeznej Anne 15. novembra 1977. Kráľovná v novej úlohe babky žiarila šťastím a na počesť jeho príchodu na svet dala vystreliť 41 sálv z Tower of London.

„Od raného detstva, odkedy som so sestrou a bratrancami spôsoboval zmätky na chodbách Windsoru, Balmoralu a Sandringhamu, nebolo možné ignorovať štandard, ktorý stanovila naša stará mama. Celý môj život bola inšpiratívnou osobou," spomínal Peter neskôr. Princezná Anna a jej vtedajší manžel, kapitán Mark Phillips, odmietli kráľovninu ponuku titulu pre Petra a stal sa prvým legitímnym vnúčaťom britského panovníka bez neho. Jeho sestra Zara, ktorá prišla na svet v roku 1981, sa stala druhou.

Nasledujúci rok, 21. júna 1982, sa narodil princ William – vnuk, ktorý mal zdediť korunu. Deň po jeho narodení kráľovná, ktorá navštívila nemocnicu St Mary’s v Paddingtone, podľa TheSun povedala princeznej Diane: „Chvalabohu, že nemá uši ako jeho otec.“

Kráľovná dúfala, že Williamov príchod upokojí problémy v manželstve Charlesa a Diany – a na čas sa tak stalo, aspoň navonok to tak vyzeralo. Ale o niekoľko rokov neskôr sa Alžbeta začala obávať Dianinho vplyvu na Williama a jeho mladšieho brata, princa Harryho, ktorý sa narodil v roku 1984. Myslela si, že sa nesprávajú tak, ako by mali, lebo od nich Diana nevyžadovala disciplínu. „Preháňali sa po chodbách a kričali ako bežní malí chlapci,“ povedala k tomu kráľovská komentátorka Ingrid Sewardová.

Po Dianinej smrti v roku 1997 kráľovná prevzala zodpovednosť za Williama a Harryho, ktorí mali vtedy 15 a 12 rokov. Snažila sa ich chrániť. Tvrdo pracovala na tom, aby sa s médiami dohodla, že kým nedokončia vzdelanie, nechajú ich na pokoji a doprajú im čo najbežnejší život.

„V prípade Williama to zmenilo chod dejín,“ hovorí bývalý spisovateľ Sun Royal Duncan Larcombe. "Pre túto mediálnu dohodu mu bolo ako budúcemu kráľovi dovolené stretnúť sa s Kate Middleton na univerzite a rozvinul sa medzi nimi romantický vzťah.“

Ešte ťažšie to bolo s Harrym, ktorý nechcel po maminej smrti už viac patriť ku kráľovskej rodine a búril sa. Historici si myslia, že ani kráľovná nevedela, ako k nemu pristupovať. V Etone dosiahol jedny z najnižších výsledkov v histórii školy. Keďže kašľal na školu, mediálna dohoda skončila a začali sa objavovať fotky a príbehy o opitom Harrym v náručí s rôznymi ženami.

V októbri 2004 „zaútočil“ na fotografa pred nočným klubom Pangea v londýnskom West Ende a v januári 2005 sa objavil na karnevale oblečený ako nacista. Neskôr v tom istom roku, po naliehaní otca a kráľovnej, sa zapísal na Kráľovskú vojenskú akadémiu v Sandhurste. A v apríli 2006 bol 21-ročný mladý muž medzi 220 dôstojníckymi kadetmi, ktorých Jej Veličenstvo pozdravilo na ich promočnej prehliadke. Počas obradu sa rozžiarená kráľovná zastavila pred usmievajúcim sa Harrym a povedala: „Teraz spoznávam túto tvár.“

S ďalšími vnúčatami, najmä s dcérami princa Andrewa - Beatrice, narodenou v roku 1988 a Eugenie, narodenou v roku 1990, mala vzťah omnoho jednoduchší. Napriek problémom rodiny s ich mamou Sarah Fergusonovou boli Beatrice a Eugenie u kráľovnej veľmi obľúbené.

Najmladšie vnúčatá, Edwardove deti Louise, narodená v roku 2003, a James, narodený v roku 2007, zostali úplne mimo centra pozornosti.

Praabičkou sa stala vo veku 84 rokov

Kráľovná sa stala po prvý raz prababičkou v decembri 2010, keď sa Petrovi Phillipsovi a jeho vtedajšej manželke Autumn Kelly narodila dcéra Savannah. Neskôr k nej pribudla ešte setra Isla. Vlani sa však Peter a Autumn rozviedli.

Len mesiac pred tým, ako sa Alžbeta II. stala prababkou, William oznámil zasnúbenie s Kade Middleton. Panovníčka prežívala veľmi šťastné obdobie a hneď im pomáhala pri plánovaní veľkého dňa. William neskôr prezradil, že mu úradníci odovzdali zoznam 777 hostí, ktorých by mal pozvať na svadbu – pričom on ani Kate nikoho z nich nepoznali. Išiel  za kráľovnou a povedal: „Dostal som tento zoznam, z ktorého nikoho nepoznám, čo mám robiť?“ Jej odpoveď bola úžasná. „Zbav sa toho. Začnite od svojich priateľov a my v pravý čas pridáme tých, ktorých potrebujeme. Toto je váš deň. “

Prvý potomok Williama a Kate, princ George, sa narodil v roku 2013, v roku 2015 k nemu pribudla sestrička Charlotte a v roku 2018 najmladší Louis. Práve tento týždeň v stredu všetci traja začali spoločne navštevovať školu v Lambrooku v Berkshire a aj preto, lebo vo štvrtok po prvýkrát zostali na vyučovaní celý deň, Kate neodcestovala s Williamom do Škótska. 

Medzitým sa stihol zasnúbiť a oženiť aj Williamov mladší brat Harry, ktorý si zobral za ženu americkú herečku Meghan Markle.

V roku 2019 sa im narodil syn Archie. Harry sa nezaprel a opäť sa v ňom ozval rebel a problémy nastali už pri krste, na ktorom sa kráľovná ani nezúčastnila. Keď mal Archie necelý rok, odstrihol sa od kráľovskej rodiny a odišiel aj s Meghan a synom do USA. Tam sa v roku 2021 narodila ich dcérka Lilibet. Vzťah Harryho s kráľovským dvorom začal byť ešte komplikovanejší. Kráľovná dokonca Lilibet videla naživo prvýkrát až keď mala rok a to iba preto, lebo Harry s rodinou na naliehanie pricestoval do Veľkej Británie na pár dní počas osláv 70. výročia kráľovnej na tróne. Tesne pred kráľovninou smrťou bol Harry v Európe a po informácii, že stará mama je na tom zdravotne zle, sa za ňou ponáhľal. Nestihol sa s ňou však rozlúčiť. 

Alžbeta v spomienkach

Princ William, ktorý po kráľovninej smrti aj s manželkou získali tituly vojvoda a vojvodkyňa z Cornwallu, priblížil v televíznom rozhovore v roku 2016 Alžbetu nie ako kráľovnú, ale ako babku. „Myslím, že boli chvíle, keď milovala hluk. . . oživilo to dom a vytvorilo skutočnú rodinnú atmosféru. A boli aj ďalšie momenty, keď si myslím, že by nás najradšej oplieskala po hlave a poslala do vedľajšej miestnosti,“ povedal.

Spomenul si tiež na jednu príhodu z Balmoralu, keď spolu s bratrancom Petrom Phillipsom na štvorkolke prenasledovali Petrovu sestru Zaru.  „Podarilo sa nám ju zahnať do kandelábra, ten spadol a takmer ju rozdrvil. Babička bola prvá osoba, ktorá vybehla, pribehla k nám a obaja sme dostali ten najmocnejší pohlavok."

Pri príležitosti 90. narodenín v roku 2016 kráľovná zapózovala pre renomovanú fotografku portrétov celebrít Annie Leibovitz s najmladšími vnúčatami Louisom a Jamesom a piatimi pravnúčatami, ktoré v tom čase mala: Georgom a Charlotte, Savannah a Islou Phillips a Zarinou dcérou Miou Tindall. Mia si ukradla pozornosť všetkých tým, že pri tejto príležitosti držala kráľovninu kabelku.

O dva roky neskôr sa kráľovná podelila o tipy, ako sa vyrovnať s vnúčatami na Vianoce v dokumente s Davidom Attenboroughom. Keď hovorila o ozdobách na stromček, povedala: „To je vždy problém – deti ich milujú zhadzovať. Aspoň moje pravnúčatá áno. Je skvelé prinútiť ich, aby sami zdobili, potom sú o niečo opatrnejší.“

Kráľovná odišla na večnosť spokojná. Vedela, že vďaka Williamovým deťom je nástupníctvo zabezpečené na zvyšok storočia. „Nedá sa oceniť, koľko to pre kráľovnú znamenalo, že trávila čas spoznávaním Georga, ktorý nakoniec zaujme jej pozíciu,“ hovorí Duncan Larcombe. „Jedného dňa, keď mu na hlavu nasadia korunu, sa jeho myšlienky môžu vrátiť do čias, ktoré strávil ako dieťa s dámou, ktorú nazýval ‚Gan-Gan‘, svojou pozoruhodnou prababičkou,“ dodal.

Svojho manžela, princa Philipa, ktorý zomrel takmer storočný vlani v apríli, prežila o niečo vyše roka. Práve po jeho smrti sa začali u nej objavovať stále častejšie zdravotné problémy spojené s vekom a postupne sa sťahovala z verejného života.

Naposledy bola aktívna ešte tento utorok, keď Liz Trussovú v sídle Balmoral vymenovala za novú britskú premiérku. I keď sa usmievala a nič nenasvedčovalo, že nie je v poriadku, médiá upozornili na čiernu škvrnu na ruke, ktorá pravdepodobne znamenala problémy s krvným obehom. 

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia