Domáci maznáčikovia: Najlepšie mačky k deťom

Domáci maznáčikovia: Najlepšie mačky
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-08 13:30:00 |

Ak ste milovníkmi zvierat a chceli by ste dopriať domáceho maznáčika aj deťom, no nemáte na pravidelné venčenie, vsaďte na mačku.

Domáce zvieratká prinášajú do života rodiny veľa radosti. Pozitívne vplývajú nielen na psychiku, ale tiež upevňujú zdravie, deťom utužujú spánok a učia ich zodpovednosti a ohľaduplnosti. Kým psíci sú kamarátski a oddaní, mačky sa vyznačujú slobodnou povahou a nedajú sa vycvičiť. Tiež však dokážu byť prítulné. Starostlivosť o ne je jednoduchšia v tom, že ich nemusíte pravidelne venčiť tak ako psov.

Ak sa rozhodnete nejaké domáce zvieratko zaobstarať, vždy treba deťom dopredu vysvetliť, ako sa k nemu správať. Keď to bude mačka, tak by deti mali vedieť, že ju nemožno prenášať v náručí ako bábiku, neslobodno ju rušiť pri spánku a pri jedle a naháňať ju. Pri mačke je potrebné počkať na to, než ona príde sama za dieťaťom. Naučte drobca, ako ju možno hladkať. Dávajte pozor na to, aby ju neťahal za chvost či za fúzy, lebo pre takéto negatívne zážitky nebude mať ani v dospelom veku deti rada.

Pri výbere si nechajte poradiť od skúsených chovateľov, lebo nie všetky plemená sa hodia k deťom. My by sme vám odporúčali vybrať si z týchto piatich:

Ragdoll

Názov je odvodený z anglického jazyka a znamená „handrová bábika". Táto mačka vie byť verným priateľom dieťaťa, lebo potrebuje spoločnosť, no vo všeobecnosti ide o pasívne a flegmatické plemeno, ktoré má trpezlivosť. Znamená to, že vydrží sledovať dieťa pri hre i písaní úloh a neobťažovať ho. Miluje hladkanie, stískanie aj mojkanie.

 

Maine- Coon

Toto plemeno veľkých mačiek je veľmi hravé a neprekáža mu maznanie. Takejto mačke dokonca neprekáža ani to, keď ju dieťa občas zaťahá za chvost alebo sa s ňou bude blázniť. Znesie sa aj so psom. Pri deťoch s alergiami je však potrebná opatrnosť, lebo tieto mačky majú dlhú srsť, ktorá môže stav zhoršiť. Ďalšou nevýhodou je každodenná nevyhnutná starostlivosť o túto srsť.

 

Birmanská mačka

Ide o hravú mačku, ktorá rada sedí na kolenách a pradie si. Je pokojná, má dobré spôsoby a nevystrája. Vyzerá veľmi pekne a je rozumná. Podobne ako pri Maine-Coon je nevýhodou dlhá srsť, takže si vyžaduje viac starostlivosti a môže zhoršiť alergiu dieťaťa.

 

Manská mačka

Táto mačka je známa úplne alebo čiastočne chýbajúcim chvostom. Je od prírody veľmi zvedavá a hravá. Má rada prítomnosť ľudí, vie sa správať.

 

Sibírska mačka

Toto plemeno je mimoriadne vhodné pre malých alergikov. I napriek tomu, že má dlhú srsť, tá produkuje len veľmi málo alergénov. Samica je obzvlášť hypoalergénna. S deťmi si vie vytvoriť dobrý vzťah, i keď nepatrí k úplne maznavým a prítulným plemenám. Je veľmi samostatná, no nie je agresívna a správa sa dobre.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia