7 dôvodov, prečo kúpiť deťom psa

7 dôvodov, prečo kúpiť
Ilustračné foto
2022-05-03 10:00:00 |

Psy sú zvieratá, ktoré majú pozitívny vplyv na deti a ich vývoj. Snom snáď každého dieťaťa je vlastniť domáceho miláčika. Rodičov však od kúpy odrádza zvýšená starostlivosť o nového člena rodiny.

Poznáte to, dieťa vám neustále píli uši, že túži po psíkovi. Na prechádzkach pohladká každého, ktorý prejde okolo. Vo vašej hlave však neustále bliká kontrolka: „Pozor, so psom treba chodiť veľa von, pĺzne a je s ním veľa starostí.“  Veľa ľudí ich tiež považuje za hrozbu a zdroj rôznych ochorení a alergií. Známe sú aj prípady, keď domáci miláčik napadol dieťa. Na druhej strane môže byť pes pre vaše deti najlepším priateľom, zabávačom, ochrancom a zároveň učiteľom. Ak ste na vážkach, či kúpiť dieťaťu štvornohého miláčika, prečítajte si týchto sedem dôvodov, prečo tak urobiť.

  1. Psy sú skvelí priatelia

Pes ochráni vaše dieťa pred osamelosťou a depresiou. Bude vždy po ruke, keď ho bude potrebovať. Deti sa s ním môžu hrať, keď priatelia nemajú čas, je pokročilá hodina, kamaráti už musia ísť domov, alebo keď je vonku škaredé počasie. Pes sa stane najlepším priateľom dieťaťa, ktorý nebude kričať, neofučí sa a nebude s ním bojovať. Je to skvelý spoločník, keď je dieťa smutné, nahnevané, alebo nervózne. Môže s ním zdieľať čokoľvek, bez toho aby ich niekto súdil.

  1. Pomáha udržiavať dobré zdravie

Vlastníctvo psa sa neodmysliteľne spája s dobrým zdravím a imunitou. Psy milujú hrať sa, naháňať sa a deti sa rady zapájajú do týchto aktivít. Pravidelné prechádzky so psom na čerstvom vzduchu im prospejú, nebudú vysedávať pred televízorom či počítačom a zabránia tomu, aby boli obézne. Okrem toho psy pomáhajú rozvíjať silnejší imunitný systém a zabraňujú chorobám. Deti, ktoré vyrastajú v spoločnosti psov sú menej náchylné na alergie a astmu. Pre bezpečnosť vašich detí však prechádzky absolvujte spoločne. Prospeje to aj vášmu zdraviu.

  1. Ochráni dieťa

Pes vždy ostane po boku dieťaťa a obráni ho, keď nie ste v jeho okolí. Prítomnosť štvornohého miláčika ho chráni pred možnou šikanou a zabráni, aby sa zapojilo do bitky s inými deťmi. Ak psa špeciálne vycvičíte, môže vás upozorniť na ohrozujúce množstvo alergénov vo vašom domove. 

  1. Rozvíja zručnosti dieťaťa

Tým, že deti trávia veľa času so psom, rozvíjajú svoje zručnosti. Starostlivosť o psa sa pre nich stane obľúbenou hrou, pochopia zmysel toho, čo znamená starať sa o niekoho. Ak majú problémy s čítaním, pes bude verný poslucháč, ktorý si ich vypočuje, nebude ich prerušovať a nebude kritizovať prípadné chyby. Psy pomáhajú rozvíjať dieťaťu aj spoločenské zručnosti. Počas prechádzok sa stretávajú a komunikujú s novými ľuďmi a budujú si nové priateľstvá. Pes môže naučiť vaše deti základným hodnotám, ako je láskavosť a dôveryhodnosť.

  1. Podporuje emocionálny vývoj

Pes emočne podporuje deti. Hravý štvornohý miláčik zlepšuje náladu. Deti sa v jeho spoločnosti cítia milované. Spoločná láska k psovi zlepšuje vzťah medzi súrodencami. Pomáha deťom rozvíjať sebavedomie, sebaúctu, pocit zodpovednosti a záväzok.

  1. Znižuje úzkosť

Niektoré plemená zbavia deti úzkosti. Dieťa sa upokojí a tak môže vykonávať aj činnosti, ktoré ho predtým rozrušovali.

  1. Pomáha liečiť poruchy správania sa u detí

Hranie so psom môže upokojiť agresívne a hyperaktívne dieťa. Starostlivosť o psa ho učí disciplíne, spolupatričnosti a dieťa tak môže zmeniť svoje správanie voči sebe aj okoliu. Takisto pomáha pri riešení problémov správania sa u detí so špeciálnymi potrebami.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az, pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia