Čakáte rodinku a máte doma štvornohého miláčika? Toto si prečítajte!

Čakáte rodinku a máte
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-08 00:30:00 |

Mnoho budúcich mám si v tehotenstve pripadá ako na mínovom poli. Je toľko vecí, čo by mali a naopak nemali robiť, že sa v tom strácajú. Existujú však veci, ktoré tehotenstvo ovplyvňujú bez toho, aby sme si to uvedomovali.

Na čo všetko si treba dávať pozor počas tehotenstva podľa glamour.com?

Domáci miláčikovia

Podľa jednej štúdie mamičky, ktoré mali psa alebo mačku, priviedli na svet deti s väčším počtom črevných baktérií. Zaujímavé na tom je, že domáceho miláčika mali počas celého tehotenstva doma. Či už mali psa po pôrode alebo nie, na tom nezáležalo. Ako dodáva Sherry Rossová, autorka knihy She-ology: The Definitive Guide to Women´s Intimate Health, domáci miláčik je skvelou prevenciou alergií a napomáha črevným baktériám. Výsledkom je zdravé črevo budúcej mamičky a tým aj jej silná imunita. Matka tak porodí zdravé dieťa.

Lieky na bolesť hlavy

Ak niekoho prepadne nepríjemná bolesť, automaticky siaha po liekoch, ktoré mu pomôžu. Nerozmýšľa však, či by mohli ovplyvniť jeho zdravotný stav aj z negatívnej stránky. Pozor by si mali na to dávať hlavne tehotné ženy. Jeden výskum preukázal, že užívanie ibuprofenu alebo aspirínu by mohlo u dieťaťa vyvolať ADHD. Siahnite radšej po prírodných spôsoboch, ako sa zbaviť bolestí hlavy, ako napr. dostatok kvalitného spánku, meditáciu či vyhrievacie podušky.

Partner

Záleží nielen na vás. Aj partner má veľký podiel na zdravotnom stave vášho dieťatka. Vek, konzumácia alkoholu a zlá strava otca má na to taktiež vplyv. Hrozí obezita, schizofrénia a ďalšie fyzické či psychické problémy dieťaťa v jeho neskoršom živote. Rossová upozorňuje, že by každý otec mal cvičiť, piť menej alkoholu a jesť stravu s nízkym obsahom sacharidov a vyšším obsahom bielkovín.

Obdobie v roku, keď ste otehotneli

Podľa štúdie PNAS, mamičky, ktoré otehotneli v máji, majú o 10 percent vyššiu pravdepodobnosť predčasného pôrodu. Iná štúdia, publikovaná v časopise International Journal of Sports Medicine, zase tvrdí, že deti narodené v novembri budú viac atletické. Je to z toho dôvodu, lebo ich matky boli tehotné v lete, takže sa im tvorilo viac vitamínu D, ktorý získali zo slnka.

Pasívne fajčenie

Nie je žiadnou novinkou, že tehotné ženy by sa mali vyhýbať fajčeniu. Dobré však nie je ani trávenie času v spoločnosti fajčiarov. Inak sa môže stať, že na svet privedú deti so zníženou koncentráciou a zvýšenou agresivitou. Hrozí aj syndróm náhleho úmrtia a nízka popôrodná hmotnosť.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia