Výčitky svedomia ma zabíjajú. Neviem sa ich ale zbaviť

Výčitky svedomia ma zabíjajú.
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-25 08:00:00 |

Veľmi často ma zožierajú výčitky svedomia. Že som niečo konkrétne urobila alebo neurobila, niečo povedala, čo sa už nedá odčiniť.

Napríklad, mám výčitky svedomia, že som svojim deťom povedala, že budem dlhšie v práci a pritom som išla s kamarátkou na kávu. Že som podarovala kabelku, ktorú som dostala od mamy na narodeniny. Že som sa pohádala so šéfkou, lebo som nechcela uznať, že som spravila chybu. Mám výčitky svedomia dokonca aj z toho, že som prišla neskoro na stretnutie. Výčitky svedomia sú snáď tou najhoršou stresovou situáciou, ktorú poznám. Veľmi by som sa ich chcela zbaviť, ale vôbec sa mi to nedarí.

„Výčitky svedomia sú naozaj zdrojom jedného z najväčších stresov,“ vysvetľuje psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

„Najhoršie je, že sú také plazivé, máme ich neustále pod kožou a ovplyvňujú naše sebavnímanie. Rýchly návod, ako z toho von, nie je, ale čo vám môžem poradiť, skúste zmeniť postoj k svojim chybám. Vždy je totiž cesta, ako to nabudúce urobiť inak, využiť nepríjemnú skúsenosť vo svoj prospech.

Okrem toho, každý robíme chyby, nikdy nemôžeme druhým vyhovieť, vždy bude niekto, komu sa nebude páčiť, čo hovoríme alebo robíme. Každý sme jednoducho iný a nemôžeme sa všetkým zavďačiť.

Ďalšia možnosť môže byť, že svoje chyby máme iba vo svojej hlave a druhí to vôbec neriešia.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia