Nesúťažte s partnerom: Je to začiatok konca vzťahu, varuje psychologička

Nesúťažte s partnerom: Je
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-13 00:30:00 |

Keby sme sa na vec pozreli čisto logicky, tak vieme, že porovnávať sa so svojím partnerom je hlúposť. Jeden je totiž muž, druhá je žena. To akoby sme porovnávali hrušky s jablkami.

Prax hovorí niečo iné. Svedčí o tom aj nasledujúci Terezin príbeh.

Môj manžel Marek je veľmi poriadkumilovný. Všetko dáva na svoje miesto a vie, čo kde nájde. Ja si na poriadok nijako extra nepotrpím. Pokojne nechám peňaženku na stole, kľúče na kuchynskej linke.

Raz som sa ponáhľala do práce, deti som ešte chystala k babičke, trochu som nestíhala a odišla som bez kľúčov. Všimla som si to až pri dverách firmy. Jednoducho som sa do nej nedostala. Do začiatku seminára, na ktorom som bola lektorkou, zostávalo dvadsať minút. Bolo jasné, že ísť domov po kľúče nestihnem.

Zavolala som teda Marekovi, ktorý bol doma, či by mi kľúče nepriviezol. Priviezol. Lenže si pritom neodpustil prednášku, aká som zábudlivá, nepozorná, dávam si veci hocikam. Keby som kľúče vešala na vešiačik pri dverách, určite by sa mi to nestalo. Prednášku zakončil návrhom, že odteraz sa ma vždy pred odchodom spýta, či mám so sebou mobil, peňaženku, doklady a kľúče.

Skoro som odpadla! Pri predstave, že ma manžel bude zakaždým takto kontrolovať, mi zostalo nevoľno. Toto teda neznesiem! Čo som blbá? Veď zabudnúť môže každý. To ešte neznamená, že si sama nedokážem ustrážiť, či som si zobrala kľúče. To ma teraz bude stále takto buzerovať?!

„Tereza bola v tejto situácii označená za horšiu,“ vysvetľuje psychologička Katarína Szabados. „Hoci sa to nemusí zdať, došlo k porovnávaniu toho, ako kto funguje. Tereza bola označená za ´blbú´ a Marek za ´múdreho´. Tereza sa voči tomu celkom logicky začala búriť. Ak by ale obaja dokázali udržať nastavenie – sme tím, každý máme svoje silné a slabé stránky a potrebujeme hľadať, ako sa doplniť, nebol by problém.

Ale, aby sa partneri mohli dopĺňať, nesmeli by súťažiť o to, kto je lepší. Ak totiž cieľom nie je spolupráca, ale byť lepší ako ten druhý, tak si v tejto chvíli Marek, pochopiteľne, svoje víťazstvo vychutnáva. A Tereza je naštvaná, lebo je v pozícii tej horšej.

Je však iba na nich, pre aký spôsob fungovania sa rozhodnú. Či sa budú podporovať a vykrývať svoje slabé miesta, alebo sa budú snažiť tomu druhému dokázať, že je ´lepší´.“   

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia