Stres na dovolenke – dopláca močový mechúr

Stres na dovolenke –
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-01 17:30:00 |

S letnými prázdninami dohadujete dovolenky, výlety a dobrodružstvá. S tým sa však spája jeden veľký nepriateľ – stres. Kam sa pohnete, tam vás zavalí.

Stres na dovolenke môže vyvolať naozaj čokoľvek. Psychická nerovnováha si však vyžiada aj problémy v tele. Jednou z obetí môže byť aj močový mechúr. Môžu sa vyskytnúť príznaky ako urgentné nutkanie na močenie (urgencia), frekvencia (časté močenie počas dňa) a nepríjemný pocit v podbrušku. Ako a prečo sa prepája psychika a močový mechúr?

Životný štýl môže ovplyvniť aj váš močový mechúr. Stresové jedenie, najmä vysoko spracovaných potravín, nekvalitný spánok, nedostatok odpočinku a psychická nerovnováha môžu spôsobiť aj podráždenie močového mechúra. Močový mechúr, ktorý sa nachádza v panve a je dôležitým svalovým orgánom s citlivým systémom nervov, funguje ako rezervoár moču. 

Vysvetľuje MUDr. Nikoleta Lédererová, doktorka v súkromnej urologickej ambulancii v Bratislave : „Močenie je komplikovaný proces, ktorý je riadený miechou a mozgom na viacerých úrovniach. Mechúr vykonáva 2 funkcie – uskladňovaciu a vyprázdňovaciu. Keď práve moč uskladňuje, pomaly sa napĺňa, nič nevypúšťa, a keď je plný, dáva signál do mozgu, že je plný a potreboval by vyprázdniť. Následne, keď  sa človek premiestni na toaletu, alebo iné miesto, kde môže vykonať potrebu,  mozog dá  signál na vyprázdnenie mechúra. Tento sa stiahne – urobí kontrakciu – a moč vypustí.  Nesprávnymi návykmi, alebo s vyšším vekom môžu ale kontrolné systémy a fungovať horšie,  čo vedie k problémom s močením. Môže sa objaviť neúplné vyprázdňovanie, hyperaktivita močového mechúra, inkontinencia a v dôsledku týchto porúch aj infekcie močových ciest.“

Na správne fungovanie močového mechúra má vplyv mnoho vnútorných aj vonkajších činiteľov.  Priveľa stresu, nevenovanie pozornosti symptómom, fajčenie, nedostatočne kontrolovaný diabetes, nadváha, nesprávne stravovacie návyky, ale aj zlý pitný režim, môžu prispieť k poškodeniu citlivých nervových zakončení v močovom mechúre.

Hyperaktívny močový mechúr

Hyperaktívny močový mechúr je ochorenie chronického charakteru, ktoré postihuje všetky vekové kategórie. Stáva sa ešte bežnejším s vekom a postihuje 1 z 5 dospelých vo veku nad 40 rokov. Príznaky hyperaktívneho močového mechúra majú tendenciu byť intenzívne fyzického charakteru, od náhleho nutkania na močenie až po únik moču a uháňanie do kúpeľne vo dne i v noci. Tento stav si môže vyžiadať daň aj na vašom duševnom zdraví.

Podľa slov Lédererove "ľudia s hyperaktívnym močovým mechúrom nie sú schopní takmer nikdy vymočiť normálny objem moču. Signalizácia je „pokazená“. Ich mechúr, hoci je naplnený  na výrazne menší objem, ich núti močiť rovnako, akoby bol úplne plný. Títo ľudia preto močia veľmi často a nutkanie na močenie – urgenciu, väčšinou nedokážu vôľou potlačiť. “

Mnoho ľudí s hyperaktívnym močovým mechúrom pociťuje neistotu, úzkosť a stres v dôsledku svojho zdravotného stavu. Časom sa môžu stať izolovanejší  a kvôli svojmu močeniu môžu trpieť nízkym sebavedomím.

Močový mechúr, úzkosť a stres

Úzkosť spôsobená nekontrolovateľným nutkaním na močenie, ktoré môže byť spojené aj s inkontinenciou – únikom moču, môže spôsobiť zmätok vo vašom každodennom živote a zmeniť vaše bežné rozhodnutia, ktoré robíte, a to, ako myslíte, konáte, cítite sa a ako sa správate k iným ľuďom.

"Stres môže zhoršovať prejavy hyperaktívneho močového mechúra. Pri strese sa produkujú v tele chemické látky, na ktoré reagujú orgány v našom tele. Srdce môže búšiť,  hrdlo sa zvierať, niekto musí často na veľkú potrebu, iný má potrebu často močiť. Stres takto z dlhodobého hľadiska ovplyvňuje fungovanie celého tela,“ dodáva doktorka Lédererová.

Tak, ako sa vo svaloch  krku a chrbta ukladá napätie u človeka, ktorý sedí pri obrazovke počítača, alebo sa hrbí nad knihou, môže sa vyvinúť napätie svalov močového mechúra. Tieto sa pri napätí stiahnu,  zúžia otvory močovej trubice, pošvy a konečníka tam, kde sa tieto svaly pretínajú a vytvárajú panvové dno. Týmto stiahnutím potom prispievajú k vzniku symptómov hyperaktívneho močového mechúra.

Nevídané problémy

Ak trpíte hyperaktívnym močovým mechúrom, obávate sa nehody na verejnosti. Môžete mať pocit, že už nemôžete cestovať, cvičiť alebo si užívať činnosti, ktoré ste kedysi robili. Môžete sa tiež cítiť menej príťažliví a obávať sa, že váš stav ovplyvní váš sexuálny život. Všetky tieto obavy môžu prispieť k celkovému pocitu stresu a úzkosti. Našťastie, môžete podniknúť pár krokov, aby ste zvládli nepríjemné prejavy svojich emóci,  aby ste sa mohli vrátiť k sebe.

Tipy na udržanie zdravia močového mechúra:

  • Praktizujte zdravý životný štýl – kvalitná  strava a každodenné cvičenie
  • Vysaďte korenisté a štipľavé potraviny 
  • Obmedzte citrusové ovocie
  • Neignorujte túžbu močiť
  • Zostaňte hydratovaní a pite, keď ste smädní
  • Nefajčite
  • Meditujte a udržiavajte sa v pokoji
  • Nenoste si prácu domov
  • Obmedzte stresové situácie
  • Všetky ženy by mali pravidelne cvičiť Kegelove cviky
  • Komunikujte o tomto probléme

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia