Vypadávanie vlasov: Kedy je to ešte v norme a kedy už nie?

Vypadávanie vlasov: Kedy je
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-12 16:00:00 |

Vypadávanie vlasov môže byť nepríjemnou súčasťou života nielen u mužov, ale aj mladých žien vo veku do 30 rokov. Je prirodzené, že vlasy každý deň vypadávajú, ide o tzv. rastúci cyklus vlasov.

Pri rannom česaní si nájde pár vlasov zaseknutých v kefe každá z nás. Prieskum prezradil, že 60 až 100 vlasov je prijateľné množstvo, ktoré môže človeku vypadnúť každý deň. Samozrejme, každý  sme iný – čo sa týka hustoty, dĺžky a používaných prípravkov. Často práve od nich závisí ďalší vývoj. Vypadávanie vlasov väčšinou nastáva u žien v tehotenstve alebo po ňom a u mužov s pokročilým vekom. Príčinou môže byť zmena hladiny hormónov.  

Padajú aj mladým

Rednutie a vypadávanie vlasov postihuje zhruba každú štvrtú ženu vo veku 20 až 30 rokov. Prečo? Zmena hormónov, nezdravá strava, stres, genetika, zdravotné problémy, a v neposlednom rade aj nesprávne návyky pri starostlivosti o vlasy a nešetrné kozmetické procedúry. Mnoho ľudí sa domnieva, že vypadávanie vlasov je problém, týkajúci sa predovšetkým starších mužov a menšieho počtu starších žien. Je pravdou, že starnutie organizmu spomalí produkciu vlasov, tým pádom má vypadávanie prevahu, ale výnimkou nie sú ani mladí ľudia s náhlou zmenou hladiny hormónov.

Zmena hormonálneho stavu  nastáva napríklad pri tehotenstve, po pôrode  či v menopauze. V mnohých prípadoch môže signalizovať vážnejšie problémy. Môže ísť o rakovinu, srdcovo-cievne ochorenia či klinickú depresiu. Treba spomenúť covid a jeden z často pozorovaných príznakov tzv. postcovidového syndrómu. Dermatológovia zaznamenali zreteľný nárast pacientov, ktorí sa sťažujú na vypadávanie vlasov po prekonaní infekcie. Za hlavné príčiny spôsobujúce padanie vlasov označujú v tomto prípade reakciu na stres, výživový deficit a prebiehajúci zápal v tele.

Zdedená plešinka

Dedičná strata vlasov sa nazýva androgenetická alopécia (v ľudskej reči jednoducho plešatosť). Alopécia nastáva vtedy, keď sa vlasový folikul rozpadne a vlasy, ktoré ho nahrádzajú, sú tenšie a jemnejšie než tie, ktoré tam boli predtým. Vlasové folikuly sa stále zmenšujú, až nakoniec vlasy úplne prestanú rásť. Môže ísť o dedičné, vrodené ochorenie, niekedy badateľné od útleho detstva – na hlave vznikajú lysiny alebo vlasy úplne chýbajú. Druhou možnosťou je porucha vypadávania vlasov získaná počas života. Dochádza pri nej k zániku vlasových cibuliek a postupne k úplnej strate vlasov.

Symptómy iných chorôb?

Zle nastavená diéta, prekonaná choroba, nadbytočný stres – výpočet príčin je skutočne pestrý. Nadmerné vypadávanie vlasov vás môže varovať aj pred inými  ochoreniami. Niektoré zdravotné stavy k nemu priamo vedú, napríklad problémy so štítnou žľazou, kožné alebo autoimunitné ochorenia. Vtedy lekár berie do úvahy aj ďalšie príznaky, aby mohol určiť správnu diagnózu.

Ktoré vitamíny pomôžu?

Aj keď na rast vlasov vplýva nespočetne  veľa faktorov, kľúčový je optimálny príjem živín.

Jedným z piatich hlavných vitamínov, ktoré preukázateľne pomáhajú optimálnemu rastu a podpore vlasov, je vitamín A. Pomáha kožným žľazám vytvárať olejovitú látku nazývanú maz. Ten zvlhčuje pokožku hlavy a pomáha udržiavať vlasy zdravé.

Ďalší dobre známy vitamín s blahodarnými účinkami na rast a kvalitu vlasov je vitamín B, nazývaný aj biotín. Pomáha vytvárať červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík a živiny do pokožky hlavy a vlasových folikulov. Poškodenie voľnými radikálmi môže blokovať rast a spôsobiť starnutie vlasov.

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť pred oxidačným stresom spôsobenými voľnými radikálmi. Produkcia vitamínu C je dôležitá pri tvorbe kolagénu, ktorý je potrebný pre správny rast vlasov.

Podobne, ako vitamín C, aj vitamín E je antioxidantom, ktorý môže predchádzať oxidačnému stresu.

Ktoré ďalšie živiny vlasy potrebujú? Pre udržanie ich zdravia, rastu a schopnosti fungovať sú nevyhnutné dva minerály: zinok a selén. Oba majú priaznivý vplyv na stav vlasov i nechtov. Nedostatok selénu môže znižovať rast vlasov, čo vedie k ich celkovému zrednutiu. Nedostatočné množstvo zinku môže viesť k vypadávaniu vlasov.

Môžete investovať do kvalitnej vlasovej kozmetiky – vaša koruna krásy sa vám bezpochyby poďakuje. Prvá cesta k vysnívanej hrive však vedie zvnútra! Výživový doplnok Zinkosel obsahuje komplex tých pravých vitamínov a minerálov, ktoré ocenia nielen vlasy, ale aj nechty a pokožka. Zinok zabraňuje vypadávaniu vlasov, zlepšuje ich kvalitu a silu. Selén stimuluje ich rast a podporuje zdravú vlasovú pokožku. Vitamín E zlepšuje cirkuláciu krvi a tým aj vyživovanie vlasových cibuliek. Známe céčko ako silný antioxidant pomáha s tvorbou kolagénu, ktorá je základom nielen pre zdravú a pevnú pokožku, ale aj pre vlasy. Na zabezepčenie všetkých dôležitých látok stačí užívať jednu tabletu denne.

Onedlho sa budete môcť na našom facebookovom profile zapojiť do súťaže o Zinkosel a vyskúšať na vlastnej koži, ako funguje!

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia