Zdrvujúcu diagnózu mame zistili počas cisárskeho rezu

Zdrvujúcu diagnózu mame zistili
Ilustračné foto
2022-06-13 12:50:00 |

Lois Walkerovú (37) pobolieval žalúdok dlhšie ako rok. Lekári ju presviedčali, že všetko je v poriadku a ona je hypochonderka.

Až keď v roku 2021 rodila syna Raya cisárskym rezom, všimli si lekári zvláštne príznaky a krátko na to jej diagnostikovali rakovinu v štvrtom štádiu. Trojnásobná mama mala smolu v tom, že prvýkrát si nezvyčajné symptómy všimla v júni 2020 a pre lockdown nemohla navštíviť lekára osobne. Jediné, čo mohla robiť, bolo donekonečna telefonicky atakovať svojho praktického lekára a mnohokrát osobne navštívila nemocnicu, kde nahlásila svoje symptómy. „Chodila som k lekárom, ale nemohla som im povedať nič nové, pretože to boli vždy rovnaké príznaky, a tak ma liečili antacidami,“ opísala pre liverpoolecho.co.uk a podotkla, že jej odporučili vyhýbať sa mliečnym výrobkom. Odborníci ju namiesto podrobných vyšetrení označili za hypochonderku a dostala lieky na úzkosť. Lois však už predtým trpela rakovinou kože, preto na to upozornila, no ani to lekári nebrali ako varovanie.

V decembri 2020 Lois zistila, že je tehotná. O 14 týždňov neskôr po sonografii na zistenie pohlavia bábätka, ju začali trápiť neznesiteľné bolesti. „Bolo to stále horšie a čím som bola vo vyššom štádiu tehotenstva, tým to bolo mučivejšie. Došlo to do bodu, keď som nemohla chodiť ani jesť. Doktor povedal, že vážim rovnako ako pred 12 mesiacmi, v tom čase som bola v deviatom mesiaci tehotenstva, a on sa tváril, že sa nič nedeje,“ čuduje sa.

Pri zhoršení bolestí Lois pravidelne volávala lekárovi a navštevovala nemocnicu. Spočiatku ju nebrali vážne, no keď zistili, že bolesti jej výrazne zhoršujú aj psychiku, prijali ju na oddelenie a dávali jej morfium. Žiadne podrobné vyšetrenia však nerobili. „Posledná kvapka bola, keď museli zapojiť aj tím duševného zdravia, lebo som povedala, že to dospelo do bodu, keď mi nezostáva nič iné, len dobrovoľne ukončiť svoj život aj život bábätka v brušku, lebo jednoducho už ďalej nevládzem tie bolesti znášať.“

Vtedy sa konečne dostala na vyšetrenia a lekári objavili v jej lone zvláštnu masu. To viedlo k tomu, že hneď na druhý deň naplánovali pôrod cisárskym rezom. Synček prišiel na svet 3. septembra 2021 a od ošetrujúceho lekára sa dozvedela, že s najväčšou pravdepodobnosťou má rakovinu. „Keď ma otvorili, povedal: 'Myslel som, že nemáte za sebou žiadnu operáciu brucha´ a ja som potvrdila, že nie. Bolo mi jasné, že sa niečo deje, lebo zavolal ďalších lekárov. V podstate len povedali, že moje brucho je choré, musia porobiť nejaké biopsie a bude sa čakať na výsledky. Ale ja som hneď vedela, čo sa deje. Potom ma doktor chytil za ruku, rozplakal sa a povedal, ako mu je ľúto, že ma sklamal,“ spomína si. Nakoniec jej rakovinu našli vo vaječníkoch, sliznici brucha a v lymfatickom systéme.

Lois má za sebou šesť kôl chemoterapie, dve operácie, ale choroba sa rýchlo rozšírila a lekári teraz hovoria, že je v terminálnom štádiu. „Moja pečeň sa zlúčila s bránicou, močový mechúr sa zlúčil so zadnou časťou lona a vaječníky sa spojili. Keď som dúfala, že už bude dobre, dostala som zdrvujúcu správu, že sa rakovina rozšírila aj na črevá, žalúdok a pečeň. Je zrejmé, že to nie je dobré – sú to hlavné orgány, ktoré potrebujem. Takže teraz je to už iba o tom, dožiť nejako čo najpohodlnejšie, lebo záchrana možná nie je."

To, čím si prešla, označuje Lois za diabolské. „Nazývajú sa zdravotníckymi profesionálmi a majú sa o nás starať, ale to je nedbalosť. Myslím, že sa to mohlo zachytiť skôr a nezistili by mi to až v takomto pokročilom štádiu. Opúšťam tri deti,“ dodáva so smútkom.

Nemocnica sa bráni, že jej poskytovali starostlivosť tak, ako treba a nepochybili. „Uvítame každého, kto má podozrenie zo zanedbania starostlivosti, aby sme to mohli prešetriť. Žiaľ v momentálnom štádiu sa k tomu nemôžeme bližšie vyjadriť pre povinnosť zachovania mlčanlivosti," znie oficiálne stanovisko nemocnice Dove Valley Practice. Rovnako sa vyjadril aj hovorca  Barnsley Hospital NHS Foundation Trust, kotrú takisto Lois navštevovala.


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia