Ešte stále žijem, len pomalšie, hovorí smrteľne chorá mama

Ešte stále žijem, len
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-06-09 19:15:00 |

Po tom, ako lekári vyčerpali všetky medicínske možnosti, prepustili populárnu britskú moderátorku Deborah James do domácej paliatívnej starostlivosti. Myslela si, že už tu nebude, no stále bojuje.

Čakala, že po prepustení z nemocnice, kde pre ňu už nevedeli nič viac urobiť, strávi s milovaným manželom a dvomi deťmi posledné dva týždne. Na zhruba takýto čas ju lekári pripravili. Rakovina čriev postúpila tak, že už nie je šanca vyliečiť ju. Doma je už vyše mesiaca a aj keď je veľmi unavená a lepšie dni striedajú horšie, snaží sa prežiť každý naplno. Ako hovorí, odkedy ju poslali domov z nemocnice, aby dostala paliatívnu starostlivosť, stále prekonáva svoje šance na prežitie.

Na smrť sa zvyknúť nedá, no Deborah sa snaží neukazovať smutnú tvár. Túži po tom, aby si ju deti zapamätali usmiatu. Preto je rozhodnutá, keď bude cítiť, že už naozaj odchádza, chce sa s nimi ešte pri vedomí rozlúčiť. Aj preto paliatívnu starostlivosť dostáva v dome rodičov vo Wokingu, a nie v ich dome. Obáva sa, že by to v nich vyvolávalo zlé a bolestivé spomienky. Zatiaľ je však stále tu a užíva si každý moment, keď môže mať 12-ročnú dcérku Eloise a 14-ročného syna Huga nablízku a objímať ich. Dokonca nabrala silu a s dcérou, mamou a kamarátkami si pred pár dňami urobili parádnu babskú žúrku.

„Mám sa dobre, som stabilná, myslím si, že stabilita je dobrá vec. Život beriem pomaly, nie som príliš aktívna na sociálnych sieťach, len trávim čas v záhrade s rodinou v oveľa pomalšom životnom tempe, na čo nie som zvyknutá. Beriem život zo dňa na deň a len pokračujem v pocite požehnania, že som sa dožila ďalšieho, vediac, že môj čas je obmedzený,“ opísala svoje pocity. „Ale zároveň, ak mám pravdu povedať, už prežívam dlhšie, ako mi povedali, že budem žiť, keď ma poslali domov z nemocnice,“ dodala so smiechom.

Dvojnásobnej mame Deborah James, ktorá mala oslnivú moderátorskú kariéru, milujúceho manžela a deti, žijúcich obidvoch rodičov a asi všetko, čo si 35-ročná žena môže priať, skrížila v roku 2016 cestu zákerná rakovina čriev. Dávali jej len osempercentnú šancu na prežitie, takže už aj oslava štyridsiatky vlani v októbri bola pre ňu zázrakom, ktorý nečakala.

Ako prezradila denníku TheSun, kde dlhoročne prispievala a po diagnostikovaní ochorenia opisovala svoju cestu boja proti rakovine, po prepustení do paliatívnej starostlivosti bola veľmi vystrašená. Keďže netušila, koľko času jej zostáva a myslela si, že to budú najviac dva týždne, bála sa v noci zaspať. Rozhodla sa však byť užitočná do posledného dychu a založila fond Bowelbabe na podporu pacientov s rakovinou čreva. Šokovalo ju, že za menej ako 24 hodín od založenia sa na ňom vyzbieralo vyše dvoch miliónov libier a ľudia naďalej prispievajú. Stihla založiť aj značku oblečenia, výťažok z predaja ktorého ide tiež do fondu, pomenovali po nej ružu a navštívil ju princ William, aby jej poďakoval za nesmiernu angažovanosť.

Deborah je presvedčená, že keby si všímala signály, ktoré jej telo vysielalo, nemusela takto dopadnúť. Britský nadnárodný maloobchodný predajca M&S s 30 miliónmi zákazníkov bude vo svojich obchodoch dokonca na jej podnet od septembra predávať toaletný papier, na obale ktorého budú vytlačené príznaky rakoviny čriev.

Deborah je šťastná, že za sebou zanecháva dedičstvo v podobe miliónového fondu a verí, že peniaze reálne pomôžu pri výskume a v boji proti rakovine.

„Momentálne som tu, nažive, snažím sa, ako sa len dá, a posielam lásku a ďakujem za všetky vaše milé správy. Fyzicky som dosť unavená, ale duševne som stále bojovník. Stále žiadam ľudí, aby si skontrolovali svoje hovienka,“ vyzvala.

5 príznakov, ktoré sú varovaním, aby ste čo najskôr navštívili lekára:

  • Krvácanie zo zadku alebo krv v stolici
  • Zjavná zmena návykov na toalete (hnačky, zápchy, kŕče)
  • Nevysvetliteľné chudnutie
  • Extrémna únava
  • Hrčka alebo bolesť - zvyčajne v oblasti žalúdka alebo na chrbtici

Instagram
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia