Budúca mama sa zobudila a nemohla pohnúť prstami: Zdrvujúca diagnóza

Budúca mama sa zobudila
Ilustračné foto
2022-06-08 14:00:00 |

Keď sa Laura (29) ráno zobudila a nedokázala ovládať svoje prsty na nohách, uvedomila si, že sa deje niečo zlé. Netušila však, že až tak...

Laura (29) bola v 20. týždni tehotenstva a dúfala, že to môže nejako súvisieť s tým. Čakala, kedy to prejde, no nestalo sa tak a na druhý deň už nemohla hýbať celou pravou nohou a ťažko sa jej chodilo. Problémy sa zhoršovali a celý nasledujúci týždeň si uvedomovala, že pravú nohu cíti len veľmi slabo. To ju donútilo vybrať sa k praktickému lekárovi. Ten sa domnieval, že dôvodom jej problémov je bábätko tlačiace na nervy a poslal ju na vyšetrenie chrbta magnetickou rezonanciou.

Výsledky jasne ukázali, že bábätko na žiadny nerv netlačí, preto ju zobrali na ďalšie vyšetrenie mozgu, aby sa uistili, či je všetko v poriadku. Odtiaľ prišla zdrvujúca správa. Laurine problémy mal na svedomí neoperovateľný nádor na mozgu. „Povedali mi, že je viac ako pravdepodobné, že tam bol už roky a teraz začal rásť. Bola som šokovaná. Mám 29 rokov a nenapadlo mi, že by sa mi také niečo mohlo stať,“ uviedla pre Liverpool Echo.  

Jej nádor na mozgu bol ojedinelý a ani lekári nevedeli, čo s ním, preto ju len sledovali. V 27. týždni tehotenstva sa však už cítila tak zle, že museli s manželom Dannym (28) urobiť bolestivé rozhodnutie, že privedie bábätko na svet predčasne v 30. týždni. „Nemohla som poriadne chodiť, bolo mi zle a bola som neskutočne unavená. Po mnohých srdcervúcich rozhovoroch sme s Dannym urobili najťažšie rozhodnutie v našom živote,“ opísala to Laura.

„Pri plánovanom cisárskom reze ma pôrodnícky tím uviedol do celkovej anestézie, takže som bola úplne uvoľnená. Nechceli vyvíjať žiadny tlak na môj mozog kvôli riziku ďalších komplikácií," priblížila pôrod. Dcérku Siennu Grace porodila 30. novembra minulého roku a ihneď bola umiestnená v inkubátore. Pre pandemické opatrenia nemohli byť rodičia pri nej. Našťastie, jej pľúca začali čoskoro pracovať a po týždni ju mohli odpojiť z prístrojov.

Začiatkom decembra absolvovala Laura vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré odhalilo, že nádor sa takmer zdvojnásobil a bol úplne neoperovateľný. „Mohli urobiť len biopsiu, ale dokázali tak odstrániť len asi 20 %. Bola som zničená, pretože som si robila nádeje. Bol to ďalší neúspech, zlé správy navyše k zlým správam,“ spomína. Po obdržaní výsledkov biopsie 22. decembra sa dozvedela zdrvujúcu správu, že jej zostávajú len dva roky života. Vzhľadom na jej prognózu sa Laura a Danny rozhodli 6. januára vziať a 8. apríla pokrstili Siennu v kaplnke v nemocnici, kde bola Laura hospitalizovaná.

Nasledujúci týždeň začala so šesťtýždňovou chemoterapiou a rádioterapiou. Neskutočne schudla a s Dannym sa pripravovali na najhoršie. „To, že som mala pred sebou len dva roky života, je niečo, na čo sa nikdy nemôžete pripraviť. Počuť to nahlas bol moment, na ktorý nikdy nezabudnem. Pripadalo mi to také neskutočné, akoby som žila dva oddelené životy. Všetko vyzeralo v poriadku, akoby sme boli šťastná rodina a potom som si uvedomila, ako som na tom zle,“ opisuje pocity, ktoré ňou lomcovali.

Začiatkom tohtoročného apríla vyšetrenie magnetickou rezonanciou ukázalo, že Laurin nádor na mozgu sa stabilizoval a dokonca sa trochu zmenšil. Neznamená to však, že jej prognózy sú lepšie, ale pomohlo jej, že konečne počula niečo pozitívne, aj keď ide s najväčšou pravdepodobnosťou iba o dočasný stav. „Snažíme sa robiť pekné veci, aby sme si vytvorili spoločné spomienky, ale každý deň musím brať tak, ako príde. Niekedy je to ťažké, zlomí sa to vo mne a len plačem. Som však šťastná, že Sienna prosperuje. Poznám viacerých ľudí s nádorom na mozgu, dokonca uloženom na horších miestach ako mám ja a žijú dlhšie ako dva roky, takže sa držím myšlienky, že by som mohla byť jedným z týchto ľudí. Bojujem tak tvrdo, ako môžem, a zostávam silná pre svoju rodinu,“ dodáva Laura.

Mozgové nádory zabíjajú viac detí a dospelých mladších ako 40 rokov ako ktorákoľvek iná. Na rozdiel od mnohých iných druhov rakoviny mozgové nádory môžu postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. O príčinách sa vie veľmi málo.  

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia