Týchto päť emocionálnych rán z detstva ovplyvňuje naše správanie!

Týchto päť emocionálnych rán
Zdroj: pixabay.com
2022-05-12 16:30:00 |

Počas detstva je jedným z najužších zväzkov detí vzťah s rodičmi. I keď väčšina z nás sa im snaží dopriať to najlepšie, často neuvedomele urobíme veci, ktoré deti emocionálne rania.

Aj keď viac sa v spoločnosti riešia fyzické tresty, emocionálne zranenia sú niečo,  čo rodičia niekedy nedokážu včas rozpoznať. Preto je dôležité poznať niekoľko druhov emocionálnych zranení, ktorým môžu deti čeliť bez toho aby sme si to uvedomili.

Odmietnutie

Odmietnutie je rana, ktorá prichádza spolu s pocitom neprijatia. Je to jedna z najhlbších emocionálnych rán, ktoré ovplyvňujú ľudí zvnútra. K faktorom, ktoré tento pocit u detí vyvolávajú, patrí najčastejšie odmietnutie rodinou alebo príbuznými. Dieťa sa vďaka tomu cíti nechcené a bezcenné, myslí si, že si nezaslúži lásku a v dospelosti sa stráni ľudí, aby sa vyhlo odmietnutiu.

Opustenie

Táto rana z detstva vzniká zo strachu zo samoty. Formuje sa zvyčajne vo veku od 0 do 3 rokov buď pre fyzickú neprítomnosť jedného alebo obidvoch rodičov alebo pre nedbalosť. Opustenie je rana, ktorá môže byť spustená náhodne alebo úmyselne. Takéto dieťa vyrastá v závislosti od druhých, pričom mu chýba schopnosť dôverovať. To sa prenáša aj do dospelosti.

Poníženie

Poníženie je rana z detstva, v ktorej deti zápasia s neustálymi rozpakmi a kritikou. Rodičom sa darí v deťoch vzbudzovať strach zo zlyhania, keď im hovoria, že sú buď zlé alebo nanič. Nepretržité zosmiešňovanie za každý čin, ktorý podniknú, si často vyberá daň na ich sebavedomí a sebadôvere. Tento strach tiež sprevádza dieťa až do dospelosti a môže viesť k negatívnemu vývoju osobnosti. Buď sa dieťa stane závislým od uznania inými ľuďmi alebo to z neho môže urobiť tyrana, ktorý rád ponižuje ostatných pre pocit vlastného uspokojenia.

Zrada

Tento typ rany u detí vzniká vtedy, keď rodičia nedodržujú svoje sľuby. Deti s touto emóciou majú problém dôverovať ľuďom. V dospelosti sa môžu z nich stať ľudia s etrémne silnou potrebou niekoho ovládať a chcú, aby všetko fungovalo podľa ich predstáv.

Nespravodlivosť

Príliš prísna výchova spôsobuje u detí strach z nespravodlivosti. Chladní a autoritatívni rodičia svoje deti často zaťažujú extrémnymi nárokmi a malým priestorom na chyby, čo v nich zanecháva pocit neefektívnosti a zbytočnosti.

Ako prekonať emocionálne zranenia?

Nejde o ľahkú úlohu. Väčšina ľudí dokonca zabudne na to, čo sa im stalo v detstve, aj keď ich to nevedomky ovplyvňuje. To znamená, že v prvom rade je dôležité uvedomiť si to. Ďalším krokom je znovu získať kontrolu a nenechať veci z minulosti ovplyvniť súčasný život. Najdôležitejšie je emocionálne rany z detstva prijať a vysporiadať sa s nimi, aby ste mohli svoj život zmeniť.  Len málokto to dokáže bez podpory a odbornej pomoci.


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia