Nebezpečné ticho: Takýto dopad má obľúbená taktika rodičov na psychiku detí!

Nebezpečné ticho: Takýto dopad
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-06 18:00:00 |

Hoci sa považuje za najneškodnejší spôsob potrestania, keďže nezahŕňa fyzické alebo verbálne násilie, vyberá si svoju daň! Hlavne u detí.

Opäť sa niečo stalo a namiesto trestu ste zvolili nenásilnú formu? Jednoducho ste to nechali tak a svojmu dieťaťu nič nepovedali. Takáto “tichá forma” jednania sa však môže odraziť na emocionálnom zdraví človeka, najmä u detí, ktoré hľadajú zmysel v živote a potrebujú niekoho, na koho sa môžu spoľahnúť, ako sa uvádza na timesofindia.indiatimes.com. Predstavte si tú výzvu, ktorej čelia, ešte jej nerozumejú a nemajú sa s kým porozprávať alebo vyjadriť sa. Ako sa môžu cítiť? 

Okrem toho to môže z dlhodobého hľadiska narušiť vzťah medzi vami a dieťaťom. Pozrite sa, prečo nie je táto často používaná rodičovská taktika práve najlepším riešením.

O čo ide?

Ticho. Na prvý pohľad neškodné, no pritom nebezpečné. Ľudia často odmietajú komunikovať s inou osobou z jedného dôvodu. Chcú ju akoby prinútiť, aby si sama uvedomila svoju chybu - ide o akýsi trest. 

Existuje niekoľko spôsobov, ako toto “tiché” jednanie vyzerá v praxi:

  • Odmietate komunikovať a baviť sa s danou osobou
  • Ste si navzájom ľahostajní
  • Vyhýbate sa konfrontácii alebo akejkoľvek forme diskusie
  • Prehliadate a ignorujete položené otázky
  • Zdržiavate sa prejavov lásky alebo náklonnost a správate sa chladne

Prečo je táto taktika u rodičov taká populárna?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa rodičia takto správajú ku svojim deťom. Väčšinou je za tým jedna vec - chcú tak naučiť svoje deti a dať im lekcie bez toho, aby prejavili akúkoľvek fyzickú agresivitu alebo kričali a zároveň im vysvetlili podstatu veci.

Ďalšie dôvody:

  • Nechcú sa dostať do konfrontácie s problémom
  • Keď sa od nich žiada, aby zachovávali a rešpektovali hranice
  • Keď deti nerešpektujú rodičov tým, že robia niečo, čo nechcú
  • Keď deti nepočúvajú alebo hovoria „NIE“

Taktiku najčastejšie využívajú rodičia s narcistickými črtami, ktorí chcú, aby všetko išlo podľa nich a nezvládajú neposlušnosť. Okrem toho môžu byť aj emocionálne nezrelí. Mnohí sa chcú vyhnúť konfliktom alebo odpovediam na nepríjemné otázky, aj preto často zvolia ako východisko práve ticho. 

Vplyv na dieťa 

Malé deti sú v štádiu, kedy majú veľa otázok a sú zvedavé takmer na všetko, čo sa okolo nich deje. Stále sa učia, a preto chcú, aby ich rodičia podporovali a pomáhali im. Predstavte si však, ak sa na nich vykašlete! Ako neisto a vystresovane sa musia cítiť, ak im jediný človek na svete, ktorému dôverujú, neodpovedá? 

Úmyselné ignorovanie detí môže spôsobiť, že sa budú cítiť opustené, odmietnuté a osamelé, čo je presný opak toho, ako chcú, aby sa s nimi zaobchádzalo. Dokonca to môže u nich vyvolať pocit nechcenosti. Jeden výskum ukázal, že časté pocity odmietnutia by mohli znížiť úroveň ich sebaúcty a sebadôvery. Účinok sa zvyšuje, keď to robí niekto z ich blízkych, vrátane rodičov.

Ide o formu emocionálneho zneužívania?

Existuje mnoho foriem zneužívania. Zatiaľ čo niektoré sú evidentné, existujú aj také, ktoré sú skryté za tichými gestami. Na rozdiel od fyzického zneužívania, “tiché zaobchádzanie” spadá pod široký pojem toho emocionálneho. Je bez fyzických dôsledkov, no môže si vybrať krutú daň na emocionálnej pohode človeka.

Pocit odmietnutia a nechcenosti môže poškodiť ľudskú myseľ mnohými spôsobmi, čo vedie k neistote, stresu a úzkosti. Vzťahy, bez ohľadu na to, medzi kým sú, musia mať rovnakú distribúciu lásky. “Tiché zaobchádzanie” narúša túto rovnováhu, kde sa jeden cíti nad všetkým, zatiaľ čo druhý stráca kontrolu a pracuje na obnovení vzťahu.

Navyše, táto taktika ubližuje hlavne zraniteľným ľuďom, akými sú deti! Je to forma dočasného opustenia, kde nemusia cítiť podporu a/alebo lásku. Odborníci sa tiež domnievajú, že je to manipulačný nástroj, ktorý núti dieťa zmeniť sa alebo zlepšiť, aj keď na to nie je ešte pripravené.

Investujte do zdravej komunikácie!

Zrátané a podčiarknuté. Rodičia by sa mali vyhýbať tejto forme jednania so svojimi deťmi. Treba si uvedomiť, že akokoľvek sa môže zdať neškodná, je nebezpečná! Ide totiž o nezdravé zaobchádzanie s deťmi. Najlepší spôsob, ako vyriešiť akýkoľvek problém vo vzťahu, je komunikácia. Ak ste na svoje dieťa naštvaní kvôli jeho činom, radšej mu to dajte najavo. Povedzte mu, prečo to bolo nesprávne, a nasmerujte ho k tomu, aby sa z neho stal lepší človek. Ak urobí chybu, pomôžte mu poučiť sa z nej. Ticho by mu len ublížilo!

Deti sa tiež veľakrát učia od svojich rodičov a ich činov. Ak sa s nimi rozhodnete takto zaobchádzať, v budúcnosti môže nastať, že odmietnu čeliť konfrontáciám a použijú rovnakú taktiku ako vy. Vyhnite sa preto používaniu “tichého zaobchádzania” a namiesto toho investujte do zdravej komunikácie.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia