Vyhnite sa týmto trom výchovným štýlom, sú úplne zlé!

Vyhnite sa týmto trom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-08 14:30:00 |

Disciplína je dôležitá, ale rodičia by s ňou mali narábať opatrne. Deti sú nepredvídateľné a rovnako aj ich činy. Dôležité je, aby dospelí dokázali rôzne situácie „ustáť“ bez agresie.

Niekedy dieťa môže urobiť chyby, ktoré by ste nečakali, inokedy môže prekročiť hranice a vy sa cítite v danej chvíli bezmocne. Okamžitou reakciou v takýchto situáciách je neraz nepremyslené konanie. Rodičia sa môžu stať fyzicky agresívnymi alebo povedať veci, ktoré ublížia detskému sebavedomiu. Takéto praktiky môžu viesť k odcudzeniu a o prirodzenej autorite u detí môžete len snívať.

Ako rodič by ste si mali položiť otázku, prečo dieťa karháte alebo trestáte. Čo by ste chceli v jeho správaní dosiahnuť? Keď dieťa pochopí, čo je na jeho správaní zlé, dokáže to zmeniť, no ak na každý prešľap reagujete trestom, očakávaný výsledok sa nedostaví.

Toto sú tri hlavné výchovné štýly, ktoré môžu zmeniť vaše dieťa na vyhýbavého, tvrdohlavého jedinca. Namiesto toho, aby si dokázalo priznať chybu a snažilo sa svoje správanie zmeniť, urobí čokoľvek, aby ste jeho nevhodné správanie neodhalili. Stane sa uzavretým a začne robiť všetko poza váš chrbát.

Fyzické tresty

Výskum ukázal, že akýkoľvek druh fyzických trestov je pre vývoj dieťaťa škodlivý. Môže viditeľne zmeniť štruktúru jeho mozgu a neprispieva k žiadnej účinnej zmene v správaní. Okrem týchto faktorov, fyzické trestanie tiež podporuje rovnaké správanie u dieťaťa a môže mať za následok, že v budúcnosti sa bude správať agresívne k rovesníkom, k svojim deťom aj k vám.

V konečnom dôsledku dosiahnete len to, že dieťa sa vám začne vyhýbať, pretože si uvedomuje dôsledky svojho správania a vie, že ho čaká bitka. Klamstvo a tajnostkárstvo má za následok detskú úzkosť. V prvom rade zmeňte svoje správanie, všímajte si svoje emócie, pracujte s nimi a až potom začnite riešiť správanie dieťaťa. Keď sa naučíte ovládať svoj hnev, rozprávajte sa s ním o jeho emóciách a navrhnite spôsoby, ako môže lepšie zvládať svoje emócie a zmeniť svoje správanie, ktoré je nesprávne alebo za hranicami.

Nekonzistentnosť nie je kľúčom

Samotná disciplína je o dôslednosti a akákoľvek forma disciplíny je zbytočná, ak nie je dôsledná. Nikdy by ste vo svojom dieťati nemali vyvolávať pocit, že raz za to isté konanie naňho môžete z ničoho nič kričať a inokedy ho necháte bez povšimnutia  To môže v ňom vyvolať zmätok a úzkosť v správaní. Uistite sa, že na jeho nevhodné správanie reagujete vždy rovnako.

Príliš prísna výchova

Dokonca aj keď sa neuchýlite k fyzickým trestom, môžete byť pri svojich disciplinárnych praktikách zbytočne krutí. Neustále dohováranie a vyžadovanie určitých vecí môže pôsobiť vo výchove kontraproduktívne. Je dôležité poznamenať, že deti majú obmedzený rozsah pozornosti, ktorý sa vyčerpáva, ak hovoríte príliš dlho o tom istom. Krátke jasné vyjadrenie nespokojnosti a následné vyvodenie dôsledkov môže nesmierne pomôcť bez toho, aby u detí vyvolalo vyhýbavé správanie. Ak budete do dieťaťa neustále "hustiť", vaša snaha zlepšiť jeho správanie sa úplne minie účinku.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia