Keď súrodenci medzi sebou bojujú: Zasiahnite iba v tomto prípade!

Keď súrodenci medzi sebou
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-17 17:30:00 |

Každá domácnosť s viacerými deťmi to pozná – zvýšené hlasy, búchanie dverí a množstvo bitiek. Deti ako súrodenci medzi sebou bojujú z mnohých dôvodov.

Opýtajte sa ktoréhokoľvek rodiča, ktorý má dve alebo viac detí a potvrdia vám, že tak to jednoducho je. A ruka v ruke s tým je súčasťou rodičovstva aj rozhodovanie. Zatiaľ čo súrodenci bojujú so stresom voči rodičom, je normálne, že navzájom sa zbožňujú aj nenávidia, píše brightside.me. Veda prichádza na pomoc aj v tomto prípade a vysvetľuje hlavné príčiny detských hádok, ako aj to, ako sa zachovať.

1. Vedieť, kedy zasiahnuť a kedy ich nechať na pokoji

Násilie, šikanovanie a iné príznaky fyzickej hádky je potrebné potlačiť hneď v zárodku. Žiadny boj nemôže ospravedlniť vzájomné udieranie. Ale ak je hádka relatívne mierna a zdá sa, že deti ju zvládajú, netreba sa do toho púšťať. Štúdie hovoria, že z detí, ktoré samy riešia bitky, vyrastú v budúcnosti tolerantní dospelí. A jedna štúdia poukazuje na to, že to z nich môže dokonca urobiť lepšieho človeka.

Keď sa teda nabudúce budú vaše deti hádať, hoci aj hlučne, nechajte ich, nech si to vyriešia, pokiaľ nedochádza k fyzickému ohrozeniu alebo šikanovaniu.

2. Sprostredkujte, ale nevynášajte súdy

Ako rodičia milujeme všetky svoje deti. Niekedy však nemusíme byť schopní preukázať rovnaké zaobchádzanie, keď sa hádajú. Neúmyselne sa môže stať, že sa postavíte na stranu jedného dieťaťa pred iným, čo vyvolá ešte väčšiu nevôľu.

Ak sa boj stáva škaredým a vy doň vstúpite, nestavajte sa na žiadnu stranu. Namiesto toho povzbudzujte deti, aby si to medzi sebou vyrozprávali. Identifikujte problém ako malý, stredný alebo veľmi veľký. Požiadajte deti, aby našli riešenia problému a pomôžte im, aby sa dohodli.

3. Urobte prestávku, aby sa k sporu mohli vrátiť neskôr

Deti sa rozčúlia rýchlejšie ako dospelí, ale to tiež znamená, že sa rýchlejšie pohnú ďalej a na všetko zabudnú. Ak vidíte, že hádka nespeje k žiadnemu výsledku, prerušte ju. Požiadajte deti, aby si oddýchli, dostali trochu priestoru a oddýchli si od seba navzájom. Zapojte ich na chvíľu do niečoho iného. Vráťte sa k téme o niečo neskôr, keď bude situácia pokojnejšia a deti zabudnú na svoje výbušné emócie.

4. Presuňte sa von

Skvelým spôsobom, ako sa v prvom rade vyhnúť hádkam, je nechať deti ísť von, cvičiť a vyfúknuť paru. V dôsledku pandémie boli dlho zavreté vnútri. Ak spozorujete známky mrzutosti, požiadajte ich, aby išli von a ak máte čas, pridajte sa k nim.

Dieťa, ktoré spálilo energiu fyzickým cvičením, bude menej náchylné na hádky, bude mu viac chutiť a je dokázané, že aj trávi kvalitnejší čas.  

5. Venujte sa každému dieťaťu aj individuálne

Každé dieťa je iné. Nemusíte sa k nim správať rovnako, ale musíte sa k nim správať férovo. Ak si jeden chce pozrieť film, zatiaľ čo druhý sa chce túliť s knihou, nechajte každé dieťa rozhodnúť sa po svojom.  Ako odmeny a darčeky vymýšľajte pre každé dieťa to, čo má rado, nezľahčujte si to tým, že dostanú rovnaké veci.

Deti rôzneho veku a pohlavia môžu mať niekoľko problémov, o ktorých by sa s vami chceli porozprávať z očí do očí. Vyžalovať sa, pochváliť sa... Nájdite si čas pre každého z nich. Porozprávajte sa alebo len strávte čas sami a robte to, čo máte obaja radi.

6. Vyžadujte rovnakú disciplínu

Aj keď sa nemusíte stavať na žiadnu stranu alebo príliš zasahovať, sú chvíle, keď musíte ako rodič vyžadovať disciplínu. Zabudnite na to, kto začal boj. Potrestajte, resp. dohovorte im rovnako.  Hovorí sa tomu kolektívna vina. Časom si uvedomia, že sa neoplatí začínať si. Raz je to jedno dieťa, raz druhé, hľadať vinníka je väčšinou naozaj zbytočné a neefektívne.

7. Urobte z boja zábavu

Mnohokrát sa deti bijú, pretože chcú získať pozornosť. Mladšie deti v skutočnosti často robia zo seba obete práve z tohto dôvodu. Keď sa nabudúce budú deti hádať o triviálne záležitosti, ignorujte ich. Vyzerajte znudene, bez záujmu, ak môžete a nechajte ich, nech si to vyriešia. Ale keď pre seba urobia niečo pekné, urobte z toho veľkú vec. To uberie z bitiek zábavu a deti pochopia, že čím viac spolupracujú a koexistujú v harmónii, tým viac chvály a pozornosti sa im dostane.

8. Pochopte súrodeneckú dynamiku

Sú chvíle, keď deti spolu dobre vychádzajú, len aby si v nasledujúcom okamihu išli po krku. S deťmi prichádzajú a odchádzajú rôzne vývojové fázy a veľa z toho súvisí s ich vekom. Súrodenecká dynamika sa neustále mení a ako rodičia musíte ísť s prúdom. Každé dieťa je individualita s neustále sa meniacimi záľubami, nechuťami a hormónmi.

Ako rodičia môžeme poskytnúť základ dlhotrvajúceho zdravého vzťahu iba pozitívnym posilňovaním rodinných hodnôt.

9. Ako rodič predovšetkým zachovajte chladnú hlavu

Vždy si pamätajte, že ste dospelý. V akejkoľvek situácii, bez ohľadu na to, čo vaše deti urobili, zlomili alebo poškodili v súrodeneckej bitke, nemôžete len tak vtrhnúť dovnútra a začať kričať a osočovať ich. Pokiaľ sa nebijú tak agresívne, že je potrebné hneď zakročiť, zastavte sa a napočítajte do 10, kým do ich boja vstúpite.

Vycentrujte svoje vlastné emócie skôr, ako sa pokúsite upokojiť deti, aby ste zabezpečili, že napätie nebude ešte viac eskalovať. Sú to deti a vy ste dospelí, bez ohľadu na to, aká ťažká alebo neprekonateľná sa situácia môže zdať.

Veda uvádza tieto dôvody súrodeneckých bitiek

Väčšina z nás mala súrodencov a určite sme zažili aj súrodeneckú rivalitu, no ako rodičia sa vždy čudujeme, prečo sa naše deti hádajú.

Veda uvádza niekoľko dôvodov pre súrodenecké boje, a hoci nie sú prekvapujúce, môžu viesť k určitému poznaniu, ak ako rodičia potrebujeme napraviť svoje správanie:

Výkrik po nezávislosti: Deti musia veľa rásť, či už v predškolskom veku alebo ako dospievajúci. So zúrivými hormónmi alebo obmedzenými sociálnymi zručnosťami prichádza boj o rovnosť s ich staršími či mladšími súrodencami. To znamená, že môže dôjsť k nevôli, a teda k bojom.

Vyžaduje si pozornosť: Niekedy sa súrodenci môžu medzi sebou hádať, ak si uvedomia, že toto je jeden zo spôsobov, ako získať vašu pozornosť, ako rodičov. Toto je viac túžba po láske a vašom čase ako o skutočnom boji.

Individuálne temperamenty: Deti sú rôzne, aj keď majú rovnaké gény. Spory medzi jednotlivcami žijúcimi vo vzájomnej blízkosti je normálny.

Rodičovský štýl: Deti sa od vás učia riešiť hádky. Ak vás uvidia bojovať ako rodičia a zvládnuť to všetko pokojne, naučia sa robiť to isté.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia