Mirka nedokázala byť „macochou“: Prišla o muža, ale zostala jej dcéra

Mirka nedokázala byť „macochou“:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-27 16:00:00 |

Mirke už biologické hodiny odratúvali posledné minúty. Začala byť z toho až hysterická a rýchlo hľadala niekoho, kto by chcel byť otcom jej detí. A, najmä – čo najrýchlejšie.

Vojta stretla na jednej pracovnej akcii. Hneď si padli do oka a preskočila medzi nimi iskra, ktorá zapálila veľký oheň. Vojto bol rozvedený, mal sedemročného syna Vladka a päťročnú dcéru Lenku. Napriek tomu sa do vzťahu s Mirkou vrhol rovno po hlave, hneď sa k nej nasťahoval a zdalo sa, že jedinou jeho túžbou je mať s ňou dieťa.

Mirka otehotnela po pár mesiacoch a bola tou najšťastnejšou ženou na svete. A bola rozhodnutá, že bude tou najlepšou „macochou“. Vojto mal Vladka a Lenku len každý druhý víkend a nejaké sviatky. Mirka sa im spočiatku veľmi venovala. Najmä s Lenkou mali spočiatku dobrý, taký babský vzťah. Mirka ju parádila a videla v nej dcéru, po ktorej veľmi túžila.

Lenže po narodení Nelky sa všetko odrazu zmenilo. Mirka mala pocit, že jej Vojto málo pomáha, že sa viac venuje deťom z prvého vzťahu. Mirka postupne prišla aj na to, že Vladko s Lenkou sú poriadne rozmaznaní a že vlastne zneužívajú to, že ich rodičia sú rozvedení. Vojto ale o tom nechcel ani počuť. „Čo ty vieš o tom, ako sa vychovávajú deti!“ To bola vždy jeho odpoveď.

Vladko s Lenkou začali na Nelku žiarliť, snažili sa mať otca len pre seba. Celkom sa im to darilo. A Mirka sa viac a viac uťahovala, prestala komunikovať, prestala hovoriť o tom, ako by si ich spolužitie predstavovala. Dokonca sa pristihla pri tom, že tých dvoch vlastne nenávidí. A začala nenávidieť aj Vojta, že im dáva prednosť pred svojou novou rodinou. Dokonca prestal prispievať aj na domácnosť, tvrdil, že má málo práce, pritom Vladkovi a Lenke doprial všetko. Tak ho jedného dňa jednoducho vysťahovala.

Dnes je s Nelkou sama, Vojto sa zastaví len občas, o Vladkovi a Lenke sa už vôbec nerozprávajú. Patchworkový vzťah jednoducho nedali.

„Veľké úskalie vidím v rozložení takýchto rodín,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

"Tvoje deti verzus naše deti. Najmä je potrebné zvládnuť vzťah s nevlastnými deťmi, nájsť prepojenie medzi nevlastnými súrodencami a rešpektovať rozdielnosť vo výchove oboch partnerov.

Keď vám niečo nesedí na partnerovej výchove, povedzte mu to, ale nenaliehajte, aby to mal rovnako ako vy. Keď vám niečo prekáža na tom, ako sa správajú jeho deti, vždy to riešte sama s konkrétnym dieťaťom, aj keď váš partner túto potrebu nemá. A nezabudnite, že každý rodič má zodpovednosť len za svoje dieťa, takže neberte na seba zodpovednosť, ktorá vám neprináleží.

Ako zdroj konfliktov medzi partnermi vnímam najmä to, že máme požiadavku, aby sme mali rovnako radi všetky deti. Moje, ale aj tie jeho. Aby sme boli pre všetky deti mamou, prípadne tretím rodičom. Ale to je nereálne. Ak už ale chcete byť ´dobrou macochou´ , tak by ste mali mať na zreteli, že je dôležitá predovšetkým spokojnosť vášho partnera. Preto sa snažte mať pre jeho deti pochopenie. Je dôležité, aby váš partner mal so svojimi deťmi dobré vzťahy a na tieto vzťahy nežiarliť.

Čo je ale tiež nemenej dôležité je to, aby vo vašej domácnosti platili vaše pravidlá, pravidlá, na ktorých sa vopred s partnerom dohodnete. V každej domácnosti totiž platia iné, každá domácnosť funguje v inom hodnotovom rámci. A ten je treba dodržiavať najmä z pohľadu partnerov. Deti ho vnímajú a je treba, aby ho rešpektovali.“   

   

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia