Koľko stykov je v priemere potrebných na počatie? Vedci majú odpoveď

Koľko stykov je v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-17 15:30:00 |

Zatiaľ čo niektorým párom sa podarí počať na prvý pokus, iným to môže trvať dlhšie. Vedeli ste však, že existuje vedecky podložená frekvencia sexu, ktorá môže párom pomôcť otehotnieť?

Nová štúdia uvádza, že páry majú do okamihu, keď sa  začnú pokúšať o bábätko, až do okamihu, keď dosiahnu pozitívny výsledok, sex v priemere 78-krát  Týchto 78 stykov je rozložených do 158 dní alebo približne šiestich mesiacov.

Štúdia skúmala 1194 rodičov a zistila, že väčšina párov má sex 13-krát za mesiac. Aj keď toľko sexu môže znieť ako zábava, so snahou o otehotnenie prichádzajú určité obavy. Mnoho ľudí dokonca priznalo, že mať sex pri pokuse o otehotnenie je fuška. Až 43 percent z nich pociťovalo tlak a obávalo sa, že to nikdy nepríde. Počatie sa pre nich stáva tvrdou prácou s stresom, čo môže byť jednou z príčin neúspechu.

​Najlepšia pozícia na počatie

Niektorí ľudia veria, že počatie závisí od sexuálnej polohy. Najobľúbenejšou polohou je tzv. misionárska, ktorú využívajú tri štvrtiny párov, nasleduje štýl na psa, teda zozadu, ktorú preferuje 36 percent ľudí.

Mnohí odborníci radia, že by páry pri snahe o otehotnenie nemali mať sex viac ako raz za deň. Hoci sa môže zdať, že viac sexu znamená vyššie šance na otehotnenie, v skutočnosti príliš častý sex môže znížiť počet zdravých spermií. Aj štúdia jednoznačne potvrdila, že miera počatia bola vyššia u párov, ktoré majú sex raz denne alebo raz za dva dni.

​Správny čas v mesiaci na otehotnenie

Nie každý deň je pre ženy na otehotnenie rovnaký, pretože niektoré sa považujú za najplodnejšie. Toto plodné obdobie zahŕňa päť dní pred ovuláciou a deň ovulácie. Dva dni pred a v deň ovulácie je pravdepodobnosť počatia najvyššia.

Ovulácia

Počas ovulácie sa uvoľňuje zrelé vajíčko. To sa dostane do vajcovodu na ceste do maternice. Vtedy sa spermie s najväčšou pravdepodobnosťou stretnú s vajíčkom. Spermie dokážu v tele ženy prežiť asi päť dní. Takže, keď sa snažíte otehotnieť, mali by ste sa snažiť mať živé spermie vo vajíčkovodoch počas ovulácie.

​Ako zistíte, kedy máte ovuláciu?

Môžete použiť aplikáciu alebo si viesť kalendár s vyznačením menštruačného cyklu. Každý cyklus začína prvým dňom menštruácie a končí deň pred začiatkom ďalšej menštruácie. Hľadajte stred svojho cyklu. Ak máte 28-dňový cyklus, budete ovulovať okolo 14. dňa.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia