POZOR na tieto signály: Môžu znamenať endometriózu a treba to riešiť!

POZOR na tieto signály:
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-14 10:00:00 |

Endometriózou trpí až 200 miliónov žien na svete. Mnohé však roky trpia bolesťami bez toho, aby im bola diagnostikovaná! Prečo je to také zložité a trvá to tak dlho?

"Tiekli mi slzy úľavy, keď mi po dvoch rokoch konečne lekár potvrdil, že si bolesť nevymýšľam a nie som blázon,“ hovorí 31-ročná slobodná mama Shelley Hopperová, ktorá chodila od dverí k dverám a nikto jej problémom nevenoval dostatočnú pozornosť. Krvné testy ani prehliadka u gynekológa nič neukázali. Mnoho žien čaká na diagnózu ešte dlhšie, niekedy aj desať rokov. Herečka Padma Lakshmi, ktorá je spoluzakladateľkou neziskovej organizácie americkej nadácie pre endometriózu, začala prvé problémy pociťovať vo veku 16 rokov, no endometriózu jej potvrdili až vo veku 36 rokov!

"Nikto nechce o týchto veciach hovoriť," píše Lakshmi v správe na webovej stránke nadácie. „Je to neuveriteľne súkromná téma pre väčšinu žien a ešte viac pre dospievajúce dievča. Keby a diagnostikovali v 16, 26 alebo napríklad vo veku 32 rokov, získala by som drahocenný čas,“ podotkla.

Dôvodom, pre ktorý diagnsostika trvá tak dlho, je podľa lekára Tamera Seckina nedostatok vedomostí medzi lekármi, sociálna stigma okolo menštruácie a skutočnosť, že neexistuje jediný diagnostický test, ktorý by endometriózu jednoznačne odhalil. „Nie je to totiž typická choroba, neexistujú na ňu žiadne testy a biomarkery. Lekári ľahko stanovia nesprávnu diagnózu," vysvetlil.

Čo je endometrióza?

O endometrióze hovoríme vtedy, keď endometriálne tkanivo lemujúce maternicu, rastie mimo maternice v iných oblastiach tela, ako sú vaječníky, vajíčkovody, vagína či krčok maternice. Príčina endometriózy nie je známa, ale jej symptómy sú známejšie: bolestivé menštruačné kŕče, chronická bolesť dolnej časti chrbta a panvy, bolesť počas a po sexe, krvácanie alebo špinenie medzi menštruáciami a tráviace problémy, ako je hnačka, zápcha, nadúvanie a nevoľnosť. Najčastejšie sa vyskytujú počas menštruácie.

Endometrióza tiež sťažuje ženám otehotnieť. Každé dievča alebo žena, ktorá má menštruáciu, je náchylná na endometriózu. Najčastejšie je však diagnostikovaná u žien vo veku 30 až 40 rokov. Laparoskopická operácia je často definitívnym spôsobom jej diagnostikovania. Na endometriózu neexistuje žiadny liek, jestvuje ale niekoľko možností liečby, vrátane antikoncepcie a iných hormonálnych liečebných postupov. Ďalšou možnosťou je laparoskopická excízna chirurgia, kde lekári odstránia tkanivo, jazvy a výrastky.

Čo by ste mali vedieť

Seckin odporúča dôsledne sledovať všetky symptómy, najmä tie, ktoré sa vzťahujú k menštruačnému cyklu. Kŕče a tráviace problémy sú často nesprávne diagnostikované ako Crohnova choroba alebo syndróm dráždivého čreva, lebo lekári nehľadajú súvislosť s menštruačným cyklom. „Nemali by ste trpieť v tichosti,“ vyzýva odborník. Vymenoval šesť príznakov, ktoré by ste mali sledovať. Nemusia síce znamenať, že máte endometriózu, ale je to možné a informujte o tom lekára.

1. Pri menštruácii nie je žiadna bolesť, ktorá trvá dlhšie ako dva dni, normálna.

2. Akákoľvek bolesť v podbrušku, hoci len jeden deň, nie je normálna.

3. Akákoľvek bolesť žalúdka spojená s vracaním, ktorú nevyvolalo nadmerné požitie alkoholu alebo diétna chyba, nie je normálna.

4. Bolesť pri sexe nie je normálna.

5. Ak máte počas menštruácie problémy s črevami, preháňa vás alebo trpíte zápchou, nie je to normálne.

6. Zvýšená plynatosť a nadúvanie spojené s menštruáciou nie je normálne.

Najdôležitejšie je podľa Seckina nájsť lekára, ktorému dôverujete. „Ak poviete svojmu lekárovi o symptómoch a on to neberie vážne, nájdite si iného,“ radí.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia