Temné tajomstvo histórie priezviska detí princa Harryho a Meghan

Temné tajomstvo histórie priezviska
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram/windsor.royal.family
2022-04-12 19:00:00 |

Kým deti britského princa Williama a jeho manželky Kate oficiálne priezvisko nepoužívajú, potomkovia Williamovho brata Harryho túto výsadu nemajú. Znie Mountbatten-Windsor.

Samozrejme, nejde o úplne bežné priezvisko a každému je hneď jasné, že ide o členov kráľovskej rodiny. V minulosti však spôsobilo medzi kráľovnou Alžbetou II. a jej manželom, princom Philipom, obrovskú roztržku. Dokonca až takú, že museli zasiahnuť ostatní členovia kráľovskej rodiny.

Deti princa Harryho a Meghan Markle ešte nie sú dostatočne veľké na to, aby im mohli byť pridelené nejaké tituly. Keďže sú v línii nástupníctva ďalej ako deti deti Williama a Kate, musia sa uspokojiť „iba“ s oficiálnym priezviskom kráľovskej rodiny.

Starší členovia kráľovskej rodiny majú nárok na viacero luxusných titulov a čestných hodností. Tých sa raz pravdepodobne dočkajú aj dvojročný Archie a jeho ročná sestrička Lilibet, aj keď ich rodičia sa vzdali všetkých kráľovských povinností a odsťahovali sa zo Spojeného kráľovstva do Kalifornie v USA.

Takže zatiaľ čo Williamove deti princ George, princezná Charlotte a princ Louis používajú v škole ako priezvisko titul Cambridge svojich rodičov, Archie a Lilibet používajú oficiálne priezvisko kráľovskej rodiny Mountbatten-Windsor. Spája kráľovské meno Windsor s priezviskom princa Philipa Mountbatten.

Toto meno však spôsobilo v kráľovskej rodine masívny spor. V oficiálnych dokumentoch sa objavilo až v roku 1973, no jeho komplikovaný príbeh siaha až do roku 1952.

Predtým, ako sa Philip oženil s Alžbetou II. a stal sa vojvodom z Edinburghu, jeho oficiálny titul bol princ Philip z Grécka a Dánska z rodu Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Toto meno sa však nepovažovalo za dostatočne neutrálne a tak prijal priezvisko Mountbatten po svojich starých rodičoch.

Keď sa princovi Philipovi a vtedy ešte princeznej Alžbete v roku 1948 narodilo prvé dieťa, princ Charles, Philip podľa tradície predpokladal, že dostane jeho priezvisko. Keď sa však Alžbeta v roku 1952 stala kráľovnou, musela potvrdiť oficiálne priezvisko kráľovskej rodiny a mnohí chceli, aby pokračovala v používaní priezviska Windsor, namiesto toho, aby ho zmenila na Mountbatten.

Hovorí sa, že Winston Churchill obhajoval používanie priezviska Windsor a kráľovnina babička, kráľovná Mary, s tým súhlasila. Vraj to spôsobilo taký problém, že o tom musel rokovať parlament. Nakoniec sa po naliehaní kráľovná rozhodla podporiť priezvisko svojej rodiny a použilo sa meno Windsor. Princ Philip to bral veľmi osobne a dlho ho to trápilo. I keď jeho vzťah s Alžbetou bol inak vynikajúci a bez problémov prijal svoju úlohu na kráľovskom dvore, toto vnímal ako veľké poníženie. V tom čase údajne povedal: "Nie som nič iné ako krvavá améba. Som jediný muž v krajine, ktorý nesmie dať svoje meno vlastným deťom."

Táto téma ho trápila aj ďalšie roky, no až v roku 1960 sa Alžbeta rozhodla s tým niečo urobiť. Keď čakala tretie dieťa, išla za Haroldom Macmillanom, ktorý potom prevzal funkciu premiéra. Vysvetlila mu, že potrebuje prehodnotiť priezvisko a priznala, že jej manžela to trápi od roku 1952, kedy nastúpila na kráľovský trón. Pochodila dobre a 8. februára 1960, len 11 dní pred narodením princa Andrewa, kráľovná vyhlásila, že oficiálne prijala meno Mountbatten-Windsor. Oznámila, že ho budú používať všetci jej potomkovia, ktorí nepožívajú titul Jeho kráľovská výsosť. A ak je to dodnes.

Vyhlásenie na kráľovskej webovej stránke vysvetľuje: „Kráľovské meno Windsorskej rodiny potvrdila kráľovná po jej nástupe v roku 1952. V roku 1960 sa však kráľovná a vojvoda z Edinburghu rozhodli, že by chceli, aby ich priami potomkovia boli odlíšení od zvyšku kráľovskej rodiny, keďže Windsor je priezvisko používané všetkými mužskými a nevydatými ženskými potomkami kráľa Juraja V.“

Fotogaléria

Instagram

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia