Pravda o pravidle piatich sekúnd pre jedlo padnuté za zem

Pravda o pravidle piatich
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-17 10:00:00 |

Podľa tzv. päťsekundového pravidla je bezpečné do piatich sekúnd zjesť jedlo po tom, ako spadne na zem. Patrí k tým, ktoré obstáli v skúške časom, čo dokazuje jeho prítomnosť v každodennom živote.

Ak máte deti, určite máte s jedlom padnutým na zem skúsenosti. A nielen s jedlom, sú to cumlíky či hračky, ktoré deti milujú hádzať kade-tade a potom si ich dať do pusinky. Je to bezpečné alebo nebezpečné?

Pôvod pravidla piatich sekúnd

Podľa potravinového vedca a profesora na Clemson University Paula Dawsona pravidlo piatich sekúnd pramení z mestských legiend. Jeden taký príbeh možno vystopovať až k zakladateľovi Mongolskej ríše Džingischánovi, ktorý údajne na banketoch zaviedol „Khanovo pravidlo“: Keď jedlo spadlo na zem, mohlo tam zostať tak dlho, ako on dovolil. O niekoľko storočí neskôr k mýtu prispela šéfkuchárka Julia Child. V epizóde Francúzskeho šéfkuchára zo 60. rokov Child obrátil palacinku naschvál tak, aby pristála na sporáku. Potom ju vrátila na panvicu a poznamenala, že je to úplne v poriadku. Hoci tieto príbehy nevysvetľujú, prečo sa päť sekúnd stalo magickým číslom, vrhajú svetlo na to, ako sa ľudia mohli naučiť zaobchádzať s padnutým jedlom. Nič to však nehovorí o tom, či je to zo zdravotného hľadiska v poriadku alebo nie... Naozaj je rozdiel v tom, či dvihneme jedlo do piatich sekúnd alebo neskôr?

Odborníci majú v tom jasno! Pravidlo piatich sekúnd je mýtus

Žiaľ, pravidlo piatich sekúnd nie je pravdivé. Podľa Dawsona, keď jedlo spadne na podlahu (alebo na akýkoľvek povrch), úroveň jeho kontaminácie je určená najmä „špinavosťou“ podlahy, a nie dĺžkou kontaktu. Inými slovami, jedlo, ktoré spadne na mikróbmi napadnutú podlahu, zachytí choroboplodné zárodky bez ohľadu na to, ako dlho tam zostane.

Dawson dokonca testoval pravidlo piatich sekúnd v laboratóriu. Kontaminoval dlaždice, drevo a koberec baktériami Salmonella, ktoré sú jednou z najčastejších príčin otravy jedlom. Potom na povrchy položili šťavnaté jedlo a suché jedlo a čakali päť, 30 a 60 sekúnd. Dawsonov tím potom zmeral počet baktérií na každom jedle v každom časovom rámci. Na obidvoch typoch jedla našli vysoké hladiny baktérií bez ohľadu na povrch a čas kontaktu. I keď existovali určité rozdiely (napríklad menej baktérií na suchých potravinách alebo na potravinách, ktoré sa dotýkali koberca), stále tu bol pozoruhodný stupeň kontaminácie.

Zrátané a podčiarknuté: Ak jedlo spadne na povrch, zachytí z neho baktérie. Dĺžka kontaktu neovplyvňuje, či sa to stane alebo nie.

Je bezpečné jesť jedlo, ktoré spadlo na podlahu?

Aj keď je pravidlo piatich sekúnd mýtus, nemusí to nevyhnutne znamenať, že jedlo je po padnutí  na zem nebezpečné. Zdravotné riziko jeho konzumácie závisí od mnohých faktorov, tvrdí Dawson. To zahŕňa množstvo a typ mikroorganizmov na povrchu, ako aj charakteristiky kontaktu potravín s povrchom. Závisí to aj od celkového zdravotného stavu toho, kto jedlo konzumuje. Niektoré baktérie je možné odstrániť umytím jedla. Pri niektorých jedlách to však možné nie je. Či už sa jedlo dotklo podlahy na päť sekúnd alebo päť minút, najlepšie urobíte, keď ho aspoň pri malých deťoch v mene bezpečnosti odhodíte.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia