Ani som si nevšimla, že náš vzťah zomrel. Nakopla ma až nevera

Ani som si nevšimla,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-26 08:30:00 |

Milka si myslela, že jej vzťah je úplne v poriadku a nič im nechýba. Neuvedomovala si, že iskra dávno vyprchala a s manželom žijú skôr ako obchodní partneri.

Na prvý pohľad sa vôbec nedalo poznať, že by na mojom manželstve mohlo byť niečo zlé. Nemali sme konflikty, na všetkom sme sa bez problémov dohodli, mali presne rozdelené povinnosti, vychovávali deti, boli sme úspešní v práci. Jednoducho, bola som presvedčená, že žijem perfektný vzťah,“ začína svoje rozprávanie Milka.

„No, čím viac sme zvládali organizáciu práce okolo domácnosti, dokázali sme pracovné povinnosti skĺbiť so starostlivosťou o naše dve deti, tým menej bolo pohladení, bozkov, milovania. Ani som si nevšimla, že som svojho manžela začala viac vnímať, ako svojho obchodného partnera, než milovaného manžela.

Prvým signálom pre mňa bolo, že som si začala viac všímať mužov okolo seba. Zistila som, že mnohí sa mi páčia, niektorí ma dokonca aj fyzicky priťahujú. Považovala som to ale za samozrejmé, veď po takmer desiatich rokoch manželstva nemôžem mať oči len pre jedného.

Lenže potom som išla na obed len ja sama s kolegom Patrikom. Bolo mi s ním tak dobre, že sa mi ani nechcelo vrátiť naspäť do práce. Evidentne to bolo obojstranné, lebo ma na druhý deň pozval na kávu. Doma som sa vyhovorila na prácu a – išla som. Cítila som sa zrazu ako žiadúca a krásna žena. Tak som sa necítila už roky. Patrik bol pozorný poslucháč a veľmi príjemný spoločník. Bol rozvedený, takže mal na mňa čas a netváril sa, že by mu prekážalo, že ja som vydatá.

Potom sme sa stretli znovu a znovu… Až sme skončili v posteli. Taký sex som asi nikdy dovtedy nezažila. Chcela som ho viac a viac.

Asi po troch mesiacoch som si uvedomila, že to nie je len jednorazovka na rozptýlenie. A zľakla som sa. Ako som sa vlastne do takejto situácie dostala? Ako z nej von? A chcem z nej vôbec von?“ vyznáva sa Milka.

„Bohužiaľ, toto je stav, ku ktorému sa dopracuje veľmi mnoho ľudí. Po nejakom čase sa páry prirodzene začnú orientovať na funkčnosť a chod rodiny a celej mašinérie okolo. Všetko vyžaduje nemalé množstvo energie a pomaly sa zo vzťahu vytráca spoločný čas a hlavne sily pre spoločnú komunikáciu a vnímanie sa,“ vysvetľuje koučka partnerských vzťahov Soňa Faková.

„Na všetkom okolo detí a domácnosti sa dohodnú a to ich pohltí natoľko, že si ani nevšimnú, že niečo zásadné chýba. Že už medzi nimi nie je to iskrenie. A tým nemyslím len to pozitívne, ale aj to, že nemajú konflikty, nevojdú si do vlasov, všetko medzi nimi prebieha na takej bezemočnej intelektuálnej úrovni. Ľudia často sami sebe klamú, presviedčajú sa, že sú so svojím vzťahom spokojní, a potom zrazu bum, na niekoho narazia, zamilujú sa a potom to naberie rýchle otáčky. 

Ak si pripustíte, že to s vaším vzťahom nie je také ružové, ako ste si mysleli, pozrite sa na to, čo vám v ňom chýba a skúste o tom so svojím partnerom hovoriť. Ja vyhasnutým partnerstvám odporúčam venovať sebe i druhému viac bdelej pozornosti, Začať skutočne počúvať, keď ten druhý niečo hovorí a nerobiť pri tom tisíc vecí, vrátane odpisovania na esemesky alebo na e-maily. 

Ak chcete ešte svoje manželstvo zachrániť, zamerajte sa na to, prečo ste spolu, prečo ste sa pred rokmi do seba zamilovali.

Niekedy to ale nemusí ísť. Niekto zo seba jednoducho nedokáže vydolovať, čo naozaj cíti, odmieta si priznať, že by chcel niečo meniť. A keď si to aj prizná, často nevie, čo s tým. Riešiť problémy vo vzťahoch nás totiž nikto veľmi neučí. Napriek tomu, ak obaja partneri budú chcieť svoj vyhasnutý vzťah zachrániť, môže sa im to podariť,“ dodáva koučka.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia