Dvaja chlapci z tej istej školy zomreli po nakazení sa Covidom

Dvaja chlapci z tej
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook
2021-12-13 14:30:00 |

Harry Towers (15) aj Mohammed Habib (14) práve dokončovali skúšky, ktoré v Anglicku znamenajú ukončenie povinnej školskej dochádzky.

Obaja chlapci navštevovali St John Fisher Catholic College v Newcastle-under-Lyme v anglickom grófstve Staffordshire. Nanešťastie ich oboch zasiahol koronavírus a zostali ležať.

Spočiatku to nevyzeralo nijako vážne, no po pár dňoch sa Mohammedov stav zhoršil a dva dni na to, 24. októbra, zomrel na mozgovú príhodu. Lekárske vyšetrenia, ktoré nasledovali, teraz odhalili príčinu jeho úmrtia. „Príčina smrti bola: 1a. Mozgový edém, 1b. Mŕtvica, 2. Covid-19,“ citoval zo záverov lekárskej správy hovorca súdu North Staffordshire Coroner's Court, ktorého úlohou bolo zistiť, či išlo o prirodzenú alebo násilnú smrť.

O šesť dní po Mohammedovi zomrel aj ďalší žiak školy, ktorý navštevoval o jeden stupeň nižšiu triedu, Harry. Podobne ako v prípade Mohammeda, spočiatku sa nezdalo, že by choroba mala mať až také fatálne následky, no jeho zdravotný stav sa rapídne zhoršil a nasledovala smrť. Vyšetrovanie jeho úmrtia ešte pokračuje a nebola vydaná oficiálna lekárska správa, píše TheSun. Bola však už vykonaná pitva a pravdepodobne opäť išlo o prirodzené úmrtie spojené s Covidom-19.

Harryho sestra Charlotte Nugent na Facebooku napísala, že Harry bol úžasný chalan, ktorý sa chcel stať učiteľom dejepisu. Opísala ho ako najúžasnejšieho brata, ktorý "mal srdce zo zlata".

Rodiny, spolužiaci aj vedenie školy sú z tejto tragédie otrasení. Teraz sa vedú polemiky o tom, či by pomohlo, keby boli chlapci zaočkovaní. Žiaci na St John Fisher Catholic College mali absolvovať očkovanie proti Covidu v škole len niekoľko týždňov pred touto dvojnásobnou tragédiou. Nakoniec ho však presunuli na neskôr, takže ani jeden z nich nebol zaočkovaný.

Zastupujúci riaditeľ školy Garrett Murray dnes odmietol komentovať zistenia koronera o prirodzenej smrti aj dôvod preloženia termínu očkovania. „Išli sme dokonca nad rámec bežných opatrení v súvislosti s pandémiou,“ povedal ešte predtým pre BBC. „Moja racionálna hlava mi hovorí, že sme urobili všetko, čo sme mohli a v oboch prípadoch ide o veľkú tragédiu,“ dodal. Ani Harry, ani Mohamed netrpeli žiadnym základným ochorením. Kompetentní sa zatiaľ k prípadom nevyjadrujú, čakajú na ukončenie vyšetrovania a oficiálne výsledky Harryho lekárskej správy.

Škola si uctila pamiatku obidvoch chlapcov. „Všetkých nás hboko azrmútilo, keď sem sa dozvedeli o smrti dvoch našich študentov Mohammeda Habiba a Harryho Towersa. Modlíme sa za nich a ich rodiny a priateľov a sme s nimi v týchto ťažkých chvíľach aspoň v myšlienkach," napísal riaditeľ krátko po nečakaných úmrtiach dvoch študentov na facebookovej stránke školy.. Oboch chlapcov opísal ako veľmi obľúbených členov školskej komunity. Škola zabezpečila psychológa, ktorý spolupracuje s ostatnými žiakmi a učtieľmi.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia