Omikron u detí: Tieto príznaky pri ochorení nečakajte!

Omikron u detí: Tieto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-07 17:27:00 |

Nový variant koronavírusu Omikron začína úradovať čoraz viac. Znepokojujúce je to, že má nezvyčajne vysoký počet mutácií a rýchlo sa šíri.

O Omikrone toho ešte stále veľa nevieme, no aj napriek tomu, že je infekčnejší ako doterajšie varianty, zdá sa byť menej nebezpečný. Väčšina ľudí, ktorí sa ním vo svete nakazili, má len mierne príznaky. Krajiny, kde sa vyskytuje už v širšom meradle, však hlásia vyššiu mieru hospitalizácií detí a batoliat. Spomína sa najmä Južná Afrika, ktorá je epicentrom tohto variantu. Za zvýšeným prenosom vírusu však môžu byť podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) aj iné faktory.

„Stále nevieme, či súčasné vakcíny ochránia pred kmeňom Omikron alebo či sú príznaky závažnejšie. Ale doteraz väčšina pacientov, ktorí boli ním infikovaní, boli mladší a mali len mierne príznaky," hovorí pediatrička Kristina Deeter.

Príznaky variantu Omikron u detí

Základným príznakom je veľká únava. Zaujímavosťou je, že podľa doterajších zistení neprichádza k strate chuti a čuchu. Predbežné dôkazy naznačujú, že Omikron spôsobuje ochorenie s miernymi príznakmi s trochu odlišnými príznakmi od iných kmeňov, napríklad pacienta neškriabe hrdlo.  

Predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie, doktorka Angelique Coetzee,  liečila pacientov s bolesťami tela, miernym kašľom a miernymi bolesťami hlavy. U pacientov nezaznamenala veľký pokles hladiny kyslíka a podľa agentúry Reuters sa doteraz všetci zotavili doma bez komplikácií.

Podľa Národného inštitútu pre prenosné choroby pravdepodobne súvisí rýchlejšie šírenie vírusu medzi deťmi s ich nezrelým imunitným systémom a nižšou zaočkovanosťou v tejto vekovej kategórii.

Zrátané a podčiarknuté

Aj keď je dôležité byť informovaný o variante Omikron, rodičia by nemali panikáriť. „Rovnako ako u všetkých ostatných kmeňov Covid-19, aj u neočkovaných ľudí bude naďalej hroziť stredne závažná až závažná infekcia, ktorá si niekedy vyžaduje hospitalizáciu,“ hovorí Deeter. Ako dodala, najlepšou ochranou je pokračovať v známych opatreniach, medzi ktoré patrí nosenie rúška na verejnosti, vyhýbanie sa kontaktom, časté umývanie rúk a očkovanie.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia