Prvá pomoc pri kostičke v krku:Hlavne zachovajte pokoj a urobte toto!

Prvá pomoc pri kostičke
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-12-24 00:30:00 |

S kosťou z ryby v krku skončí po štedrej večeri ročne na pohotovosti niekoľko desiatok ľudí. Obvykle úplne zbytočne. Viac problémov narobí panika, než kostička.

Bežať v týchto dňoch, keď všade naokolo straší Covid-19, nemusí byť tým najlepším riešením. Odborníci z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR radia, aby sme v prvom rade zjedli kúsok chleba. Kostičku obalí a v žalúdku ju rozpustia žalúdočné kyseliny. Keď uviazne tak, že spôsobuje bolesť, prípadne aj pri dýchaní, záchranári radia nepodľahnúť panike a dýchať nosom. Ak sa to udeje vášmu dieťaťu, je o to dôležitejšie zostať v pokoji. Zavolajte na linku 155, kde vám operátor poradí, ako postupovať ďalej.

 

Don‘t panic🙏 Z praxe na 155 si nepamätáme prípad, kedy by kostička v krku vážne ublížila.

Posted by Alena Krčová on Tuesday, December 22, 2020

Aj tá najväčšia kosť z rybieho mäsa nemá na dĺžku viac ako 5-7 cm a priemer najviac 2 mm. Táto veľkosť nedokáže upchať hlasivkovú štrbinu ako najužšie miesto v dýchacích cestách, odhliadnuc od faktu, že sa fyzicky ani nedá prehltnúť,“ pripomína dlhoročný záchranár Viliam Dobiáš. Ako opisuje, v krku sa obvykle na sliznicu „prilepí“ kostička 20x1 mm a ihneď vyvolá pocit cudzieho telesa, prípadne pocit na vracanie. „Tento pocit má v mozgu zotrvačnosť a pretrváva 30-60 minút po odstránení a prehltnutí,“ konštatuje. V prípade „zapichnutia“ do sliznice je podľa neho hĺbka zapichnutia najviac necelý milimeter a tráviace enzýmy prítomné v slinách ju natrávia a odstránia len o pár minút pomalšie ako pri „prilepení. Drobná kostička má belavú farbu a na sliznici v krku nie je väčšinou viditeľná ani pri vyšetrení špecialistom na krčné choroby,“ dodáva skúsený záchranár.

Prvá pomoc:

  • Pri vzniku pocitu z prehltnutia rybacej kosti zachovať pokoj
  • Zjesť 2-3 sústa tuhej potravy a/alebo vypiť pár hltov tekutiny
  • Po tomto postupe je kosť prehltnutá a začína sa  rozkladať v žalúdku na molekuly
  • Čakať 30 – 60 minút na odznenie pocitu cudzieho telesa zo zotrvačnosti

Ako Dobiáš vtipne dodáva, nevolať záchrannú službu, neutekať na pohotovosť. Ako hovorí, ak vyhľadáte ORL ambulanciu, z vďaky za návštevu dostanete antibiotiká, ak by náhodou vznikol zápal z kosti. „Ale tá kosť bola varená/pečená, takže je sterilná a sliny majú tiež dezinfekčné účinky, infekcia nehrozí. Lekári väčšinou nedokážu pustiť pacienta z ordinácie bez liekov, pretože vedia, že dobrá rada sa mnohým máli,“ dodáva s úsmevom pre štedrým večerom.

Najlepším riešením, najmä v rodinách s malými deťmi, je dopriať si rybu bez kostí, napríklad lososa. Nemusíte sa počas večere obávať, že príde k nemilej nehode. Z vlastnej skúsenosti však môžem potvrdiť, že aj trojročné dieťa zvládne zapichnutú kostičku v krku „predýchať“ s absolútnym prehľadom, keď rodičia nespanikária. Prípadne, ak nespanikárený rodič pošle spanikáreného zatvoriť sa do druhej izby a on to s chladnou hlavou vyrieši :))

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia