Po tomto šaláte sa pri štedrovečernom stole len tak zapráši

Po tomto šaláte sa
Ilustračné foto
Zdroj: foto: KetoDiet
2018-12-05 14:30:20 |

Urobiť si zdravšie Vianoce znie tak trochu ako klišé, ale dať šancu niečomu novému nie je na škodu. V prípade tohto šalátu sa nespreneveríte tradíciám a brucho nikoho bolieť nebude.

Vianoce sú už akosi tradične spojené s prejedaním sa, aby sme potom mohli na internete hľadať rady, čo s boľavým bruchom alebo ako sa zbaviť záhy. Stačí pritom málo a môže to byť inak. Aj si doprajete a aj sa budete cítiť skvelo. Pripravte tradičné menu trochu netradične, zapojte do prípravy aj deti a uvidíte, ako im bude chutiť.

Prinášame vám recepty na vianočnú hubovú polievku,  batátovo-tekvicový šalát so pstruhom pečeným na rozmaríne a vanilkové rožky, ktoré spĺňajú princípy ketodiéty postavenej na proteínových jedlách so zníženým obsahom sacharidov a vyšším obsahom bielkovín. Ako hovorí odborníčka Martina Dvořáková, netreba sa báť ani takých dochucovadiel, ako je napríklad majonéza.

Batátovo – tekvicový šalát

Ingrediencie: 2 maslové tekvice alebo 1 maslová tekvica a 1 hokkaido, 2 väčšie batáty, 4 vajíčka, kyslé uhorky, zväzok jarnej (lahôdkovej) cibuľky, 2 lyžice horčice, 2 lyžice majonézy, soľ, korenie

Tekvice obkrájame, vydlabeme a nakrájame na rovnako malé kocky. Rovnako ošúpeme batáty a nakrájame. Všetko uvaríme v osolenej vode asi 10 min. Medzitým uvaríme vajíčka natvrdo, olúpeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájame jarnú cibuľku a aj kyslé uhorky podľa chuti. Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme, dochutíme horčicou  a majonézou. „Majonézy sa báť nemusíte,“ odkazuje Dvořáková.

Pečený pstruh

Ingrediencie: 4 pstruhy, 2 citróny, 4 lyžice olivového oleja, soľ, rozmarín

Pstruha posolíme i zvnútra, pokvapkáme citrónom a olivovým olejom. Navrch môžeme dať plátky citrónu a poukladáme vetvičky rozmarínu a dáme piecť. Plech je dobré vystlať papierom na pečenie.

Vianočná hubová polievka

Ingrediencie: 4 vrecká KetoDiet proteínovej hubovej polievky, 500 g čerstvých húb alebo šampiňóny, 2 cibule, 2 kaleráby, čerstvý kôpor, rasca, soľ, kari korenie, kyslá smotana, olivový olej

Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme huby, rascu, soľ a dusíme. Kaleráb nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme karí korenie. Pripravíme si proteínovú polievku podľa návodu. Časť podusených húb a uvarený kaleráb vmiešame do polievky a rozmixujeme. Zvyšok pridáme v celku. Dochutíme kyslou smotanou a ozdobíme čerstvým kôprom.

Vianočné vanilkové rožky

Ingrediencie: 1 vajce, 100 g masla, 100 g mandľovej múky, 100 g hladkej špaldovej múky vhodnej na pečenie, 1 vrecko KetoDiet proteínovej vanilkovej kaše, 5 lyžíc brezového cukru (Xylitol) od Iswari, sušené sójové mlieko na obaľovanie rožtekov

Všetky  ingrediencie  spracujeme do  cesta, ktoré  zabalíme  do  potravinárskej fólie  a necháme  cca hodinu  odležať  v chladničke. Z cesta tvarujeme rožteky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C cca 20 min. Ešte horúce obaľujeme v sušenom sójovom mlieku.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Odborník radí: Ako zvládnuť Vianoe bez boľavého brucha

Trendové Vianoce? Stavte na rozprávky

Fotogaléria


Foto: KetoDiet
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia