Dovoľte deťom veriť v darčeky od Ježiška čo najdlhšie

Dovoľte deťom veriť v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-12-23 00:38:47 |

Mikuláš, čerti, anjeli, Ježiško... Deti veru majú v decembri nad čím uvažovať. Snáď každé rieši otázku, či naozaj existujú alebo nie a ako je to s tými darčekmi.

Predvianočné obdobie a Vianoce sú najkrajšími a najtajomnejšími dňami v roku. Na adventných vencoch sme zapálili dnes poslednú sviečku. Nejeden rodič sa stretáva so zvedavými detskými otázkami o tom, ako to vlastne s Mikulášom, čertami, anjelmi, Ježiškom a darčekmi od neho je. 

Mnohí psychológovia odporúčajú dovoliť dieťaťu veriť v tieto bytosti čo najdlhšie, pokojne aj do 10 rokov. Práve tajomno spojené s nimi patrí k najkrajším spomienkam na detstvo. Obvykle však ratolesti začnú o nich pochybovať v období, keď začnú chodiť do základnej školy a tam so spolužiakmi túto otázku riešia. Kým niektoré vedomosť, že sladkosti do čižiem a darčeky pod stromček dávajú rodiča, nijako nezarmúti, iba sa potvrdí to, čo už tušili, iné môžu byť reálne sklamané.

„Pamätám si, že som chodila do 1. triedy a mama ma deň pred Mikulášom zobrala do obchodu. Bez toho, aby mi niečo vysvetľovala, mi nakázala, aby som  vložila do nákupného košíka pár keksíkov a cukríkov, ktoré máme so sestrou najradšej. Ona zatiaľ z iného regálu vybrala mikulášske sáčiky a začala primeriavať, či sa do nich mnou vybrané sladkosti vojdú. Začala som mať zlé tušenie a keď som na druhý deň našla pri čižme to, čo sme spolu kupovali, rozplakala som sa. Vážne som dovtedy verila, že  existuje dobrý Mikuláš, ktorý nám ich nosí. Vtedy skončilo moje detstvo. Doteraz jej vyčítam, že to urobila práve takto,“ hovorí Jana, mama dvoch malých škôlkarov, ktorým mieni tajomstvo prezradiť až o pár rokov.

Takže, ako by ste mali zareagovať, keď sa vaše dieťa začne na Mikuláša, čerta, anjela či Ježiška vypytovať?  Deti nie sú hlúpe a je úplne normálne, keď im vŕta v hlave, odkiaľ sa nabrali a či sú naozaj reálni.

Deti pani Moniky začali pochybovať o schopnostiach Mikuláša a Ježiška, keď si zrátali, že predsa nie je možné, aby za jedinú noc mohli rozniesť balíčky so sladkosťami a darčeky všetkým deťom. „Prišli na mňa s matematikou a ja som im musela povedať pravdu,“ hovorí. Dohodli sa, že najmladšiemu bračekovi Peťkovi to však ešte neprezradia. „Teraz ste rovnako ako my s oteckom zodpovední za to, aby sme mu nepokazili radosť,“ povedala starším deťom. Tie sa cítili veľmi dôležito, keďže sa stali strážcami tohto vianočného tajomstva. Spolu s rodičmi poctivo udržiavajú magický zážitok a až príde čas, spoločne ozrejmia skutočnosť aj Peťkovi.

Prečo je vlastne dôležité, aby deti verili, že existuje?

 „Deti rady veria rozprávkam, obzvlášť v predškolskom veku, preto by sme mali  podporiť myšlienku, že existuje nadprirodzená sila, ktorá má možnosť niečo ovplyvniť. Predovšetkým je dôležité, aby deti verili, že ony samé si môžu niečo zaslúžiť alebo to  ovplyvniť vlastným správaním,“ vysvetľuje známa detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Každé dieťa chce čo možno najdlhšie zostať v krajine snov. Nie je výnimočné, keď sa aj 14-ročné deti hrajú na to, že existuje Ježiško, hoci samozrejme vedia pravdu,“ konštatuje.

Niektoré deti prídu na skutočnosť, kto dáva darčeky pod stromček, skôr. „Pospájajú si súvislosti a prídu na to, že darčeky pod stromčekom majú niečo do činenia so zoznamom, ktorý nám odovzdali či s hračkou, ktorú nedávno ukázali babičke v obchode. Môžeme trvať na svojom a čakať, až raz dieťa príde samo na to a povie: ´Maminka, nehraj sa, ja už to viem´ alebo – ak je na to pripravené - povedať pravdu. Dieťa vždy lepšie prijme pravdu od nás, rodičov. Môžeme im vysvetliť, že tie darčeky sú od nás, starých rodičov či iných blízkych ľudí. A hoci im ich neposiela Ježiško, dávame im ich my, ale z lásky. Ježiško je len nápad,  idea okolo toho. Stáva sa však aj to, že dieťatko chce veriť na niečo nadprirodzené a nejakí dobrí kamaráti v škole mu nevhodnou formou povedia, že je to inak. To je ten najhorší variant,“ vysvetľuje psychologička.

Aký je teda najvhodnejší spôsob na to, aby sme dieťaťu odhalili pravdu o Ježiškovi?

Detská psychologička radí, nechajme, aby sa dieťa samo rozhodlo, kedy je vhodný čas na odhalenie pravdy - keď príde za nami a povie, niečo mi na tom nesedí, mami, ja už viem, že to nie je o Ježiškovi, ale o tebe. „Je to napokon prirodzenejšie, ako keď my máme zrušiť to čaro Vianoc. Povedať mu pravdu, holú, strmú a do očí,“  konštatuje.

Ak už mu však  chcete sami povedať pravdu, jednoducho sa porozprávajte. Ideálny je vek okolo 10 rokov, keď deti začínajú chápať realitu, súvislosti. „Čo by si si teda želal na Vianoce? Vieš, ako je to naozaj s tými darčekmi? Vieš, prečo sa ti vždy splní to, čo do toho zoznamu napíšeš? Položte otázky a dajte dieťaťu priestor na premýšľanie. Povedzte – vieš čo, keď na to prídeš, tak mi to príď povedať,“ radí psychologička.

Či už s Ježiškom alebo bez Ježiška, Vianoce zostanú navždy jedinečným obdobím, plným radosti a lásky. Nemali by však byť len o štedrosti, ale aj o skromnosti, o prijímaní i dávaní. „Deti dnes dostávajú naozaj všetko, čo si zaželajú. Tým im však do života nedáme ponaučenie, že nie všetky želania sa naozaj splnia. Mnohé potom narazia na dosť tvrdý mantinel a nevedia sa s tým zmieriť. Moja rada by preto bola, nasmerujme deti aj ku skromnosti. Aby dieťa pochopilo, že si nemôže napísať zoznam 10 vecí, ktoré majú nenormálnu hodnotu a všetko mu bude splnené. Keď si ich napíše, musí brať do úvahy, že mu splníme jednu vec alebo dve. Dieťa by malo byť spokojné za to, čo dostalo. Je veľmi zlé, ak dieťa nevie byť šťastné z toho, čo má, ale je smutné pre to, čo nedostalo. Zároveň by sme deti mali viesť k tomu, aby mysleli aj na ostatných. Vianoce nie sú len o očakávaniach a prijímaní, ale aj o dávaní. Stačí aj drobnosť, vlastnoručne nakreslený obrázok či vyrobená škatuľka z papiera. S darčekom pre ocka môže pomôcť mamina, s darčekom pre mamu otec. Dôležitá je však chuť a snaha niekoho obdarovať, a tým mu urobiť veľkú radosť,“ dodáva Mária Tóthová Šimčáková.

Pripravte sa na to, že každé dieťa na informáciu o tom, ako to s darčekmi v skutočnosti je, zareaguje inak. Niektoré budú reagovať s úľavou, lebo ich podozrenie sa potvrdilo. Iné však môžu cítiť zlosť alebo budú ranené či nešťastné. Prejavte súcit a pochopenie. Uistite ich, že Vianoce stále pokračujú a sú rovnako o láske, blízkosti a prekvapeniach, i keď darčeky nenosí Ježiško.

Zapojte deti do príprav. Starší súrodenci môžu zabaliť darčeky pre mladších, pre kamarátov alebo starých rodičov. Keď sa deti zúčastňujú procesu obdarovávania, učia sa, že na Vianoce sa nemôžu spoliehať na prácu jednej osoby, ale na prácu mnohých ľudí, vďaka ktorým ich môžu prežiť v pokoji a nádhernej atmosfére.

Ako deti s pribúdajúcim vekom vyrastajú z príbehu o darčekoch od Ježiška, je to skvelá príležitosť na vytvorenie novej rodinnej tradície. Môžete spoločne odniesť nepotrebné veci do krízových centier, obdarovať bezdomovcov, navštíviť útulok. Tieto aktivity budú demonštrovať nový výraz vianočnej nálady založenej na pomoci iným. 

Odporúčame tiež:

Zaveďte doma vianočné tradície, zabavíte sa pri nich všetci

Top kritériá pre výber hračiek pre deti: Toto je najdôležitejšie

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia