Je to jednoduché: Z jedného základu navaríte pre celú rodinu

Je to jednoduché: Z
Ilustračné foto
2018-12-12 13:30:52 |

Máte doma drobčeka a pri predstave, že je potrebné pripravovať mu niečo úplne iné ako ostatným z rodiny, sa vám ježia chlpy? Nemusí to tak byť.

Príkrmy pre deti môžu byť základom pestrého a zaujímavého obeda či večere aj pre staršie deti a dospelákov. Stačí iba základ, z ktorého odoberieme pre bábätko, výraznejšie dochutíme či pridáme suroviny, ktoré ono ešte papať nemôže. Obvykle to žiada trochu zmeniť stravovacie návyky celej rodiny, avšak nahradiť nejaké polotovary či údeniny za viac zeleniny a ovocia je určite dobrým krokom.

Inšpirácie, ako z jedného základu nasýtiť celú rodinu od tých najmenších až po babku s dedkom, prináša kniha Prvé príkrmy, ktorej autorkami sú Anetta Vaculíková, Eva Blaho a Katarína Ovečková Medveďová. Všetky tri majú v oblasti gastronómie bohaté skúsenosti, všetky sa dlhodobo venujú projektom zdravého stravovania. Hodnotná bude pre všetkých rodičov, ktorým záleží na tom, čo ich deti zjedia.

V knihe nájdete odpovede na otázky kedy s príkrmami začať, ktoré by mali byť prvé, koľko je dosť, čo robiť, keď to nejde... Ponúkajú množstvo receptov, ktoré sú aj spolu s doplnkovými informáciami veľmi prehľadné. Súčasťou obsahu je aj tabuľka s postupom zavádzania jednotlivých surovín, ktorá vám uľahčí rozhodnutie o správnom načasovaní.

Cieľom knihy je motivovať rodičov, informovať a poskytnúť prehľad o najnovších trendoch v stravovaní najmenších, inšpirovaných prírodou a históriou. Autorky zdôrazňujú, že pri snahe o zdravšie varenie netreba toho veľa. „Pri pečení dajte menej cukru alebo ho nahraďte, namiesto pšeničnej múky použite špaldovú,“ radí Katarína Ovečková Medveďová. Všetky zhodne odporúčajú používať v čo najväčšej miere lokálne a sezónne suroviny. Ich cieľom je, aby deti mali zdravý vzťah k jedlu a cielené obmedzovanie určitých potravín môže mať práve opačné následky. „Dôležité je nielen zdravo, ale aj spolu. Jedlo by malo byť pevným rodinným rituálom,“ zdôrazňujú.

Okrem receptov na príkrmy a rôzne jedlá pre celú rodinu vo veľmi prehľadnom a logicky usporiadanom poradí v knihe nájdete napríklad aj recepty na domáce repelenty, rady ako sa pripraviť na cestu, tipy na domáce rehydratačné roztoky či čo robiť pri soplíkoch.

V predvianočnom období sme pre vás vybrali jeden z receptov vhodných pre tento čas, ktorý medzi inými v knihe nájdete:

Sviatočná šošovicová polievka

Suroviny: 200 g vopred namočenej hnedej šošovice, 2 mrkvy,  zemiak, 1 petržlen, 1 cibuľa, 1 PL masla ghí (alebo panenského olivového oleja), 2 bobkové listy, mletá rasca

Postup:

Cibuľu osmažíme na masle a chvíľu podusíme, Pridáme na malé kocky pokrájanú zeleninu, krátko spolu premiešame a pridáme bobkové listy a rascu. Zalejeme vodou a privedieme k varu. Pridáme šošovicu a varíme 40 minút alebo úplne domäkka. Odoberieme detskú porciu. Podľa odporúčania autoriek ide o jedlo vhodné pre deti od 10 mesiacov veku.

Polievku pre rodinu dochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom a pretlačeným cesnakom. Ak ju chceme nakyslo, pridáme smotanu a umeocot alebo citrónovú šťavu.

Šošovica je sviatočnou klasikou tradičných kuchárskych kníh. A nemala byť chýbať ani na vianočnom menu malých detičiek, hovoria autorky praktickej knihy, ktorú odporúčame všetkým maminám.

Prečítajte si tiež:

Takto bezbolestne naučíte dieťa jesť aj to, čo doteraz odmietalo

Po tomto šaláte sa pri štedrovečernom stole len tak zapráši

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia