Takto pečie vianočné Labky Vendula Pizingerová

Takto pečie vianočné Labky04.12.2018 |

Máte už vymyslené, čo tento rok napečiete na vianočné sviatky? Ak ešte stále váhate, možno vás osloví niektorý z týchto receptov a uložíte si ho do zbierky.

Klasika je klasika, no dať šancu zmene nie je na škodu. Možno aj vás prekvapí lahodná chuť orieškových hviezdičiek, ktoré sú vlastne obmenou obľúbených vianočných medvedích labiek a nedá na ne dopustiť prezidentka Kvapky nádeje Vendula Pizingerová. Priam povestné nebíčko v papuľke zažijete po ochutnaní vianočného jogurtového venca s kokosom a perníkmi z dielne Dany Tuháčkovej z blogu Marzicake. Tá ponúka aj recepty na vanilkové rožky či perníčky, ktoré vás určite nesklamú.

Orieškové hviezdy a la Labky trochu inak

Ingrediencie: 175 g hladkej múky, 70 g Hera maslová, 35 g práškový cukor, 1 vajce, 1 PL kakaa, citrónová kôra a šťava z ½ citróna, štipka škorice

Postup

Všetky ingrediencie spracujeme do cesta, ktoré následne vyvaľkáme a vykrajujeme. Pečieme na 165 stupňoch do zhnednutia. Po upečení hneď horúce posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.

(Recept pripravila Vendula Pizingerová.)

 

Vianočný jogurtový veniec s kokosom a perníkmi

Ingrediencie : 3 vajcia, 110 g  Hera maslová, 110 g kryštálový cukor, kvapka vanilky, 1 biely jogurt, 180 g polohrubej múky + ¾ prášku do pečiva

Postup

Žĺtky, vanilku, cukor a jogurt premiešajte a následne i s vychladenou rozpustenou Herou. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec ľahko spracujte vyšľahané bielky.  Naplňte silikónovú formu a pečte vo vopred predhriatej trúbe pri teplote 170 stupňov 30- 40 minút. Záleží i na type jogurtu, takže mieru upečenia môžete ako vždy vyskúšať špáradlom.

Vychladený mesiac môžete naplniť zvnútra alebo potrieť zvrchu. Stačia vám 2 zvyšné bielky z vianočného pečenia. Tie vyšľahajte s cukrom do tuhej hmoty podľa chuti, alebo vyšľahajte smotanu. Jedno alebo druhé vám vytvorí snehový vzhľad mesiaca, na ktorý následne prilepíte upečené perníčky.

Následne zasypte kokosom ako by u vás doma snežilo. Pred konzumáciou nechajte hodinu ležať v chladničke.

 

Vanilkové rožky a hviezdičky

Ingrediencie: 240 g hladkej múky, 45 g práškového cukru, 160 g Hera maslová, 1 – 2 žltky, 100 g mletých orechov alebo mandlí

Postup

Cesto spracujeme a tvarujeme malé rožky, ktoré poukladáme na plech a následne pečieme na 160 stupňoch. Vyťahujeme z rúry, keď zhnednú. Následne ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.

V obchode je možné kúpiť rôzne formy, ručné tvarovanie s popíjaním vaječného koňaku však vytvorí tú správnu vianočnú atmosféru.

 

Perníčky

Ingrediencie: 100 g Hera, 200 g medu, 200 g práškového cukru, 4 veľké vajcia, perníkové korenie (môžete si vytvoriť i sami pomletím škorice, citrónovej kôry, hrebíčka, anýzu a nového korenia), kakao (podľa toho, aké chcete mať perníčky tmavé)

Postup

Heru spolu s medom rozohrejte v hrnci a nechajte vychladnúť. Zmes sa nesmie pridávať do ďalších ingrediencií horúca.

Všetky ingrediencie následne zmiešajte. Nakoniec pridajte 2 lyžičky jedlej sódy a premiešajte s 650 g hladkej múky. Cesto spracujte, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke do druhého dňa.

Potom je to už len a len na nápadoch. Vykrojte tvary a pečte pri 160 stupňoch. Hneď ako ich vytiahnete z trúby, potrite rozšľahaným vajíčkom.

Recepty pripravila Dana Tuháčková z blogu Marzicake.

 

Na klasických vianočných dobrotách si môžu pomaškrtiť aj tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy. Hera prišla na trh s novinkou, ktorá neobsahuje žiadne stopy mliečneho cukru či konzervantov a je tak vhodným riešením pre každého, kto preferuje vegánsku verziu receptov. Nákupom tejto novinky a akejkoľvek inej Hery navyše prispejete na podporu nadácie Kvapka nádeje, ktorá zastrešuje aktivity pre pomoc chorým deťom.

Prečítajte si tiež:

Pečieme na Vianoce: Vianočné ľadové medvede

Sušené ovocie: Pozor, je plné cukru!

 

 

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Diskusia