PEČIEME NA VIANOCE: Vianočné ľadové medvede
Zdroj: foto: archív T.S.
Vykúzlite si doma polárnu zimu s mentolovými sušienkami. Deti vám pri ich príprave rady pomôžu!
Takže, poďme na to. S touto vianočnou maškrtou určite u všetkých uspejete.
Ingrediencie:
- 120 g masla
- 75 g polohrubej múky
- 75 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
- kôra a šťava z jedného citróna
Poleva:
- 1 bielok
- 200 g práškového cukru
- mentolová aróma alebo extrakt
- lentilky
Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a vymiesime pevnú hmotu. Zabalíme do fólie a necháme odstáť hodinu v chlade.
Cesto vyberieme, vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 – 0,7 mm.
Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 160°C asi 10 minút, kým nie sú sušienky zospodu ružové. Necháme vychladnúť.
Z bielka, cukru a pár kvapiek arómy vymiešame tuhé cukrové cesto. Cukor zamiešavame postupne. Množstvo cukru závisí od množstvo bielka.
Dosku pocukrujme a 1/3 cukrovej hmoty rozvaľkáme na tenký plát. Pracujeme rýchlo, pretože cukrová poleva začne tuhnúť. Vykrojíme z neho kolieska, ktoré nalepíme na sušienky. Keď sú sušienky horúce, cukor sa na ne prilepí sám, ak medzičasom vychladli, pomocou štetca a trochy vody cukrovú hmotu jednoducho nalepte.
Pomocou špajdle vykrojte medvedíkovi oči.
Pripravíme si uši: cukrovej hmoty vytvarujeme guľôčky vo veľkosti čučoriedky a prstom ich roztlačíme. Nalepíme ich s trochou vody.
Na medvediu tlamu vytvarujeme z cukru o niečo väčšie guľôčky, do ktorých zapichneme lentilky a nalepíme.
Medvedíky necháme poriadne stuhnúť.
Odporúčame tiež:
Zapojte do adventných príprav aj deti
Upracte pred Vianocami rýchlo a efektívne