PEČIEME NA VIANOCE: Vianočné ľadové medvede

PEČIEME NA VIANOCE: Vianočné
Ilustračné foto
Zdroj: foto: archív T.S.
2016-12-21 10:00:21

Vykúzlite si doma polárnu zimu s mentolovými sušienkami. Deti vám pri ich príprave rady pomôžu!

Takže, poďme na to. S touto vianočnou maškrtou určite u všetkých uspejete.

Ingrediencie:

  • 120 g masla
  • 75 g polohrubej múky
  • 75 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
  • kôra a šťava z jedného citróna

Poleva:

  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru
  • mentolová aróma alebo extrakt
  • lentilky

Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a vymiesime pevnú hmotu. Zabalíme do fólie a necháme odstáť hodinu v chlade.

Cesto vyberieme, vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 – 0,7 mm.

Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 160°C asi 10 minút, kým nie sú sušienky zospodu ružové. Necháme vychladnúť.

Z bielka, cukru  a pár kvapiek arómy vymiešame tuhé cukrové cesto. Cukor zamiešavame postupne. Množstvo cukru závisí od množstvo bielka.

Dosku pocukrujme a 1/3 cukrovej hmoty rozvaľkáme na tenký plát. Pracujeme rýchlo, pretože cukrová poleva začne tuhnúť. Vykrojíme z neho kolieska, ktoré nalepíme na sušienky. Keď sú sušienky horúce, cukor sa na ne prilepí sám, ak medzičasom vychladli, pomocou štetca a trochy vody cukrovú hmotu jednoducho nalepte.

Pomocou špajdle vykrojte medvedíkovi oči.

Pripravíme si uši:  cukrovej hmoty vytvarujeme guľôčky vo veľkosti čučoriedky a prstom ich roztlačíme. Nalepíme ich s trochou vody.

Na medvediu tlamu vytvarujeme z cukru o niečo väčšie guľôčky, do ktorých zapichneme lentilky a nalepíme.

Medvedíky necháme poriadne stuhnúť.

Odporúčame tiež:

Zapojte do adventných príprav aj deti

Upracte pred Vianocami rýchlo a efektívne

 


Foto: archív T.S.
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie