MDD: Tipy na darčeky na poslednú chvíľu

MDD: Tipy na darčeky
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-06-01 00:30:26 |

Máte doma ratolesti a akosi vám ušlo, že dnes majú všetky deti svoj deň? Nič nie je stratené, ešte máte šancu to napraviť.

Medzinárodný deň detí (MDD) neoslavujeme iba u nás a nemôžeme sa vyhovárať ani na to, že je to západniarsky sviatok, ktorý neuznávame. Nie je to ani komunistický sviatok, ako sa niektorí domnievajú. Veď napríklad v USA sa oslavoval po prvýkrát už v roku 1925, zatiaľ čo u nás a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu až od roku 1952. My ho slávime vždy 1. júna. Zaujímavosťou je, že nie v každej krajine majú deti sviatok práve v tento deň. MDD je milý sviatok, ktorý oslavujeme tak doma, ako aj v škôlkach a školách. Pani učiteľky a vychovávateľky pripravia deťom rôzne prekvapenia, mávajú diskotéky, posedenia, športové dni a obvykle sa vtedy neskúša.

Najlepšie darčeky na MDD

Máte už nejaké drobnosti pre ratolesti nakúpené? Alebo ste tak trochu na tento veľký deň zabudli a rozmýšľate čo tak narýchlo vymyslieť? Psychológovia majú jasné odporúčanie. Venujte dnes deťom hlavne svoj čas, pozornosť a lásku. Zabudnite na termíny v práci, odložte mobil, tablet, vypnite telku a venujte sa deťom. Vykašlite sa dnes na nadčasy a utekajte za rodinou.

Spoločná prechádzka, posedenie v cukrárni, čas strávený v herni, na podvečernom výlete na bicykloch, pri športe alebo v lese je nezaplatiteľný. Pokojne si doprajte aj elektroniku, ale spoločne. Zahrajte si spolu nejakú hru, zaujímajte sa o to, čo vlastne dieťa hráva alebo si nájdite spoločný program v televízii. Privrite raz oči nad zdravou stravou a objednajte si pizzu.

Deti asi vždy potešíte sladkosťou, tak sa cestou domov niekde zastavte pre čokoládu, cukríky či keksík. Ak máte blízko domu zmrzlináreň, vyberte nejaké obľúbené príchute a prekvapte deti zmrzlinou.  

Výborným nápadom je zorganizovanie malej detskej párty. Využite to, že MDD je v piatok a deti v sobotu nemusia vstávať do školy. Určite máte v okolí známych, s ktorými sa aj s potomkami stretávate. Stačí im zavolať, zorganizovať zo tri – štyri detí, kúpiť nejakú tú malinovku, sladkosť a niečo malé slané. Nezabudnite na balóniky a veselej párty v obývačke nestojí nič v ceste.

Vhodné je vymyslieť zopár súťaží alebo zábavných hier. U nás mala napríklad veľký úspech veštica. Trochu som sa zamaskovala, zobrala do ruky gulu - manželovo sklenené ťažítko na papiere a vyzerala som ako veštica zo žurnálu. Pre každé dieťa sme dopredu pripravili párriadkové veštenie – podľa veku a záľub. Napríklad, maniak na elektroniku si vypočul, že ak bude veľa pozerať do obrazovky, oči sa mu otočia dozadu a podobne. Stačí trošku fantázie a chvíľa času. To stihnete aj počas obedňajšej prestávky v robote.

Ďalšími tipmi na hry sú napríklad obľúbené Meno, mesto, zviera, vec, piškvorky, Kto som – na čelo hráča sa prilepí alebo si pridržiava papierik, na ktorom je napísané napríklad zviera, rozprávková bytosť, spevák alebo hocičo iné a postupne otázkami pokladanými ostatným musí zistiť, čím, resp. kým vlastne je. Uvidíte koľko zábavy si pri tom decká užijú.

Na párty pre menšie deti stačí mäkká lopta a zopár hračiek, tie organizovanú zábavu nepotrebujú.

Deti stále fascinujú lampióny šťastia. Aj to je jeden z tipov, ako im urobiť dnes radosť. Obvykle ich dostanete v každom papiernictve. Sledovať letiaci rozžiarený lampión v tme je vždy fascinujúce.

Torta – tá sa hodí ku každému sviatku. Chute svojich detí určite poznáte. Je na vás, či sa zastavíte cestou z práce v cukrárni alebo stihnete nejakú upiecť či vyrobiť.

Napríklad na ovocnú smotanovo piškótovú netreba veľa času. Možno ju vyrobiť na viacero spôsobov, my vám ponúkame jeden z nich.

Budete potrebovať: 2 tégliky kyslej smotany, 1 téglik smotany na šľahanie, 2 PL medu alebo cukru, 1-2 balíčky vanilkového cukru, okrúhle piškóty, čerstvé ovocie – jahody, maliny, čučoriedky a podobne alebo použite zavárané ovocie.  

Postup: Na spodok tortovej formy, resp. inej nádoby – môže byť umelohmotná nádobka na potraviny, poukladáme nahusto piškóty, vhodné je poliať ich trochu sirupom alebo šťavou z ovocia, nie je to však nutné, rozložíme ovocie a na ovocnú vrstvu dáme v miske rozmiešané kyslé smotany s cukrom a vanilkou, ako aj s ušľahanou sladkou smotanou. Vrstvy opakujeme, až kým všetko nespotrebujeme. Navrchu je dobré nechať tenkú vrstvu smotanovej hmoty, ktorú posypeme napríklad grankom. Vložíme aspoň na dve hodiny do chladničky a parádna torta je hotová. Ideálne je nechať ju v chladničke celú noc, ale keď to inak nejde, určite aj tie dve hodinky postačia.


Odporúčame: Týchto 18 darov zmení deťom život


Kniha – tá by nemala chýbať pri žiadnom sviatku. Dnešná doba čítaniu práve veľmi nepraje a deti radšej sedia pri elektronike. Preto by sme sa mali o to viac snažiť lásku ku knihám v nich budovať. Ak už nemáte čas navštíviť kníhkupectvo alebo ho ani nemáte v okolí, nazrite aj do inej  predajne, dnes už nie je nič výnimočné nájsť kútik s rôznym tovarom, medzi iným aj knihami, napríklad v potravinách. Ďalšou možnosťou je nájsť „domček s knihami“, ktorý už nájdeme naozaj v mnohých mestách aj dedinách. Ľudia do nich vkladajú knihy, ktoré už prečítali a veria, že môžu urobiť radosť aj ďalším. Obvykle ich nájdete v parkoch, pri ihriskách alebo niekde v centre mestečka či dedinky. Ak ani túto možnosť nemáte, prezrite si vašu domácu knižnicu, v ktorej možno nájdete knihu z vášho detstva. Ak do nej vpíšete aj venovanie, možno sa stane pokladom vášho syna či dcéry.  

Kytica – darovať kyticu dcérke je výborný nápad. Ak máte možnosť, vyrobte ju sami z lúčnych kvietkov, nádherných ruží či iných momentálne kvitnúcich rastliniek. Chlapca asi kvetiny nepotešia, ale taká sladká kytica z jahôd, ktoré môžete obaliť v čokoláde a napichnúť na špajlu či  slaná verzia v podobe koliesok klobásy a syra mu asi úsmev na tvári vyčaria. Netreba sa trápiť s objednávaním, hand made je dnes in a takú jednoduchú jedlú kyticu určite zvládnete aj vy.

Spoločný rodinný výlet, zážitok – toto je to, čo majú deti rady. Najdôležitejšie je to, keď môžu byť spolu s vami. Možno to tak niekedy nevyzerá, ale naozaj je to pravda. Ak chodíte na rodinné výlety pravidelne, chcelo by to nejaké oživenie. Stačí sa pozrieť na internet a nájdete množstvo špeciálnych akcií, ktoré sú zamerané práve na MDD, takže smelo do toho. Keďže deň detí vyšiel na piatok, máte príležitosť venovať ratolestiam tri dni spoločných zážitkov.  

Osobné prianie – toto si dieťa určite bude vážiť. Kúpte peknú pohľadnicu alebo listový papier a skúste naň napísať niekoľko milých slov o tom, ako svoju ratolesť ľúbite, čo jej želáte a podobne. Pokojne nakreslite smiešny obrázok alebo krásne srdiečko.

Urobte si špeciálny večer – dovoľte deťom zahrať sa na rodičov a vy sa zmeňte na deti. Netreba žiadne veľké prípravy a čaká vás zábavný večer. Rozhodnite sa, či sa zmeníte na poslušné alebo neposlušné deti a skúste vo vymenených rolách vydržať naozaj až dovtedy, kým vás „rodičia“ nevyšlú do postele.

Prečítajte si tiež:

10 vedecky overených tipov, čo robí deti šťastnejšími

11 návykov šťastných rodín

Rodinné tradície: Päť tipov, ktoré môžete zaviesť

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia