116 000 – číslo, ktoré stojí za to si zapamätať

116 000  –
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-05-26 11:30:43 |

Je to krízové číslo vyhradené pre nezvestné a sexuálne vykorisťované deti. V prevádzke je non-stop. Je bezplatné a anonymné. Nikdy neviete, kedy ho môžete potrebovať.

Prostredníctvom tohto čísla majú deti alebo rodičia nezvestného dieťaťa prístup k pomoci a podpore bez ohľadu na to, či sa nachádzajú na Slovensku alebo v zahraničí. Krízová linka 116 000 je napojená na medzinárodné organizácie špecializujúce sa na riešenie prípadov nezvestných detí.

Na Slovensku prevádzkuje toto číslo nezisková organizácia Linka detskej istoty (LDI). Poskytuje odbornú psychologickú, právnu a administratívnu pomoc v prípade nezvestnosti dieťaťa.

“Telefóny nám na Linke detskej istoty zvonia vo dne aj v noci. Je zjavné, že potreba detí a mládeže komunikovať je stále aktuálna, a preto je aktuálne aj poskytovanie bezplatného, anonymného a 24/7 non-stop dostupného priestoru pre komunikáciu deťom aj mládeži,” hovorí Eva Dzurindová, riaditeľka Linky detskej istoty.

V rámci linky 116 000 poskytuje Linka detskej istoty služby v piatich kategóriách nezvestnosti:

  • deti na úteku
  • kriminálne únosy
  • rodičovské únosy
  • maloletí bez sprievodu
  • náhodne stratené deti (v nákupných centrách, počas dovolenky,...)

Nezisková organizácia LDI poskytuje dištančné poradenstvo pre deti a mladých ľudí z celého Slovenska už od roku 1996 prostredníctvom Linky pre deti a mládež 116 111, na ktorej zároveň prevádzkuje  aj Rodičovskú linku a Sociálno-právnu poradňu.

Od roku pracuje LDI aj s projektom Hľadané deti a v tom istom roku sa Linka detskej istoty aj súčasťou Európskej federácie Mussing Children Europe. V roku 2014 spustila v spolupráci s Policajným zborom SR a AMBER Alert Europe nadväzujúci projekt AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života, ktorého výsledkom bolo vytvorenie a zavedenie pohotovostného systému na zvýšenie šancí vypátrania a rýchleho a úspešného umiestnenia uneseného/nezvestného dieťaťa v bezprostrednom ohrození života a zdravia do bezpečia.

Včerajšok bol Medzinárodným dňom nezvestných detí. V tento deň si ľudia po celom svete pripomínajú stratené, nezvestné, týrané aj zneužívané deti a vyjadrujú solidaritu s tými, ktorých deti sa nevrátili domov. Symbolom Medzinárodného dňa nezvestných detí je nezábudka.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia