Rodinné tradície: Päť tipov, ktoré môžete zaviesť

Rodinné tradície: Päť tipov,
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-10-07 00:30:21 |

Udržiavate s deťmi nejaké tradície? Ak nie, začnite s tým hneď teraz. Rodinné tradície sú to, na čo spomíname celý život.

Zvyky, tradície, rituály, nazvime to akokoľvek. Deti ich milujú a potrebujú. Prinášajú radosť a pohodu. Dávajú deťom pocit istoty, že rodina je súdržná a všetko je ako má byť a nič ich nemôže ohroziť. Tradície nemusia znamenať drahé výlety do zahraničia. Môžu to byť aj celkom bežné veci, ktoré si s deťmi zamilujete. Prinášame vám päť tipov na spoločné rituály.

Čítajte im

Deti milujú rozprávky. Čítajte im pred spaním. Ľahnite si spolu, urobte si pohodlie a začnite. Keď budú väčšie, dodržiavajte túto rutinu, ale nechajte čítať deti. Okrem toho, že nebudú mať v škole problémy s čítaním, vyjadrovaním, gramatikou, verte, že túto tradíciu budú natoľko milovať, že si to prenesú aj do svojej rodiny, keď budú dospelé a budú mať svoju rodinu.

Vítanie prvého snehu

Keď napadne prvý sneh, choďte s deťmi von. Dovoľte im vyváľať sa v ňom, postavte snehuliaka, guľujte sa. Nechajte ich olízať cencúle. Nebojte sa, nič sa im nestane a za ich šťastný úsmev to stojí. Doma si potom vypite horúci čaj, zjedzte obľúbený koláč, zababušte sa do deky a pozerajte rozprávku.

Choďte pod stan

 Vezmite deti cez víkend pod stan. Postavte ho pri jazere, pod lesom. Nech pomáhajú so stavaním, pošlite ich nazbierať drevo na oheň. Večer opekajte klobásky, naučte ich trampské pesničky. Keď sa zotmie, vyberte sa na dobrodružnú cestu do lesa s baterkami. Verte, keď  raz budú spomínať na zážitky z detstva, toto bude patriť medzi ich najkrajšie spomienky.

Každoročný výlet na obľúbené miesto

Máte nejaké obľúbené miesto? Navštevujte ho každý rok. Že je to nuda? Neverte tomu. Každé miesto sa aj po x rokoch dá vidieť inými očami, len sa treba správne pozerať. Naštudujte si jeho históriu, choďte po stopách známych osobností, navštívte oceňovanú reštauráciu. Alebo jednoducho len buďte spolu, tešte sa s zo spoločných okamihov a krásneho prostredia.

Hrajte spoločenské hry

Deti veľa času trávia pred televízorom alebo s tabletom v ruke. Je načase s tým  skoncovať. Vytiahnite spoločenské hry. Zahrajte si Človeče nehnevaj sa, domino či  karty. Na trhu existuje množstvo spoločenských hier, ktoré zabavia deti, aj vás. Okrem spoločných chvíľ spolu v kruhu rodiny, prispejete k rozvoju detskej pamäte, vaši potomkovia sa dokážu lepšie sústrediť, získajú matematické zručnosti, logické myslenie.

Mohlo by vás tiež zaujať:

10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším

Ako mať šťastné a spokojné deti? Skúste týchto 5 vecí


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia