8 tipov, ako zabaviť deti na jeseň

8 tipov, ako zabaviť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-01 00:32:41 |

Začala škola, jeseň sa nezadržateľne vkráda do našich životov. Rozhodne však s deťmi netreba sedieť doma.

Leto skončilo, skôr sa stmieva, počasie tiež nie je ideálne. Aj vy sa obávate, že deti budú sedieť len pred televízorom alebo sa hrať na počítači? Zabudnite na to, teplo sa oblečte a vyrazte von. Aj jeseň má svoje čaro a môžete zažiť rôzne dobrodružstvá. Odborníci tvrdia, že deti by mali denne aspoň hodinu stráviť fyzickou aktivitou. Prospieva to ich zdraviu a rozvíja mozog. Prinášame vám pár tipov, ako s deťmi stráviť jesenné chvíle.

1. Klasické hry

Nepodceňujte klasické hry. Existuje dôvod, prečo prechádzajú z jednej generácie na druhú. Ako dlho ste sa nehrali na schovávačku? Smelo do toho! Zahrajte si vybíjanú, futbal či badminton. Kriedou nakreslite na chodník škôlku, nájdite kamienok a skáčte.

2.  Nazbierajte listy

Choďte do parku či do lesa. Jesenná príroda hrá všetkými farbami. Pozbierajte tie najkrajšie a najfarebnejšie listy a vytvorte si z nich kyticu. Doma ich môžete obkresliť alebo namaľovať farbami a pootláčať. Na internete nájdete množstvo rád a nápadov, ako si vyrobiť rôzne zvieratká. Dovoľte deťom skákať do veľkej kopy listov, za ich šťastný smiech vám to stojí.

3. Po stopách zveri

Deti milujú dobrodružstvo. Choďte do lesa, nájdite stopu nejakého zvieraťa a vydajte sa za ním. Diskutujte o tom, o akú zver môže ísť, kde žije, čo jedáva, či sa ukladá na zimný spánok alebo ju môžeme vidieť aj v zime.

4. Geocaching

Poznáte geocaching? Ide o hľadanie pokladu, o ktorom sú známe len jeho GPS súradnice. Zábava je väčšinou spojená s úlohami, riešením ktorých je ich získanie. Pokladom môže byť čokoľvek, zamaskované na miestach, okolo ktorých chodíte každý deň a doteraz ste si nič nevšimli.

5. Púšťanie šarkanov

Jeseň sa odjakživa spája s púšťaním šarkanov. Máte dve možnosti, buď si ho doma spoločne vyrobíte alebo pôjdete do obchodu a nejakého vyberiete. Niektoré mestá organizujú hromadné púšťanie šarkanov, môžete sa zapojiť alebo len s rodinou vybehnúť na blízky kopec či lúku.

6. Zacvičte si v prírode

Choďte si spoločne zabehať do parku. Vyberte bicykle, kolobežky, korčule. Akákoľvek športová aktivita sa ráta. Keď bude pekné počasie, zbaľte deku a urobte si piknik, deti ho milujú.

7. Nazbierajte jesenné plody

Aj vy ste ako dieťa milovali výrobu postavičiek z gaštanov? Skúste to znova, aj vy sa pritom zabavíte. V parku okrem gaštanov môžete pozbierať šípky a aj nimi vyzdobiť postavičky. Zvyšok môžete vysušiť a v zime robiť chutný šípkový čaj.

8. Niečo netypické - zahrajte si Mölkky

Ide o fínsku hru. Hráč hádže dreveným kolíkom do skupiny kolkov, ktoré sú označené číslami od 1 do 12. Keď padne len jeden, hráč si pripíše číslo, ktoré sa na mölkke nachádza. Ak ich zhodí viac, napríklad tri, pripíše si trojku. Po každom hode sa mölkky postavia na miesto, kam dopadli. Hru vyhráva hráč, ktorý ako prvý nahrá 50 bodov. Zabavíte sa nielen pri samotnej hre, ale môžete si aj svojpomocnde vyrobiť všetky pomôcky. Presné pravidlá nájdete na internete.

A takto nejako to vyzerá:

Prečítajte si tiež:

Takto by ste mali obliekať bábätko na jesennú prechádzku

​10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším


Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia