Vychovajte šťastné a spokojné deti: Týchto 5 vecí k tomu potrebujete!

Vychovajte šťastné a spokojné
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-15 00:30:00 |

Aj vás hryzie svedomie, že nič nestíhate a nevenujete sa deťom dostatočne? Možno budete prekvapení, ale aj maličkosti z vás robia „rodičov roka.“

Nebuďte na seba prísni, deťom netreba starostlivosť 24 hodín denne, aj bez toho môžu byť spokojné. Nemusíte im dávať celú pozornosť sveta, aby z nich vyrástli spokojní a šťastní ľudia. Stačí im pár minút denne, no ten čas musí patriť len im. Neviete vymyslieť spoločný program? Čo takto vyskúšať tieto činnosti? Verte, deti budú vďačné a spokojné.

1. Čítajte si s nimi

Začnite s tým čo najskôr, deti totiž čítanie milujú. Buduje ich intelekt, precvičuje mozog a v škole sa vedia lepšie sústrediť. Príbehy v knihách rozvíjajú fantáziu, učia deti empatii, ľahšie sa vžívajú do pocitov iných ľudí. Pri čítaní relaxujú, knižka sa stáva ich priateľom. Stačí, keď si s nimi budete čítať 20 minút denne pred spaním a stane sa z toho večerný rituál. Keď sa to naučia samé, ich láska ku knihám sa prehĺbi, začnú čítať svojim plyšovým hráčkam, či súrodencom.

2. Maznajte sa s nimi

Hoci vám veľa priateľov (po väčšine tých bezdetných) povie, že maznanie deti rozmaznáva, nepočúvajte ich. Je viac ako jasné, že svoje dieťa nepokazíte, ak ho budete mojkať. Výskum ukázal, že tí jedinci, ktorým rodičia v detstve prejavovali fyzickú náklonnosť a podporu, sú v dospelosti šťastnejší, viac súcitia s ostatnými a sú menej úzkostliví. Preto si mojkajte deti, koľko len chcete a koľko pýtajú.

3. Choďte na rodinný výlet

Na navodenie pohodovej atmosféry sú spoločné rodinné výlet ten najlepší liek. Dieťa si ich dlho pamätá. Veľa opýtaných sa vyjadrilo, že spomienky na výlety s rodičmi im pomohli preniesť sa cez ťažké časy, ktorými niekedy prechádzali. Deti nevyžadujú žiadne drahé, lukratívne dovolenky, výlety. Stačí im spoločná prechádzka v lese ruka v ruke. Deti ocenia vašu prítomnosť, žiadna drahá dovolenka sa tomu nevyrovná.

4. Dajte im čas, ktorý potrebujú

Deti nevyžadujú hodiny vašej pozornosti. No mali by ste pri nich byť, keď to potrebujú. Spravte si večerný rituál a pred uložením sa rozprávajte. Nechajte dieťa, nech vedie rozhovor na ľubovoľnú tému. Deti potrebujú cítiť, že máte naozaj záujem o ich pocity, myšlienky, názory. Už desať minút denne, ktoré venujete len a len dieťaťu, posilní jeho  dobré správanie a pomôže vytvoriť zdravý vzťah medzi dvoma ľuďmi. Výskum ukazuje, že deti, ktorým sa rodičia venovali, v dospelosti nemali problém so správaním, s alkoholom a drogami.

5. Žiadne selfie, ale rodinné fotky

Namiesto toho, že budete skúšať na svojom novom mobile rôzne foto efekty, a budete dokonalé fotky postovať na facebooku a iných sociálnych sieťach, urobte si fotky s deťmi. Väčší zmysel má úsmev na tvárach vašich najbližších, ako pokúšať sa o fotku, na ktorej budete vyzerať dokonale. Radšej sa pokúste zachytiť momenty spoločného šťastia. Nie je nič krajšie, ako šťastný úsmev dieťaťa v náručí rodiča. Je jedno, aké pozadie na fotke máte, najdôležitejšia je spoločne strávená chvíľa. Keď deti vyletia z hniezda, ostanú vám nádherné spomienky zachytené v rodinnom albume.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia