Zmena času sa blíži. V čom by nám prospelo jeho zrušenie?

Zmena času sa blíži.
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2018-03-20 14:30:25 |

Zmena zimného času na letný je za dverami. Už v nedeľu 25. marca si posunieme ručičky na hodinkách z 02:00 na 03:00.

Striedanie letného a zimného času robí problém nejednému človeku. Jeho zrušením sa dokonca zaoberal Európsky parlament, ktorý tento návrh aj odklepol. Poslanci však v názoroch neboli jednotní, rozdelili sa na dva tábory. Väčšina je presvedčená, že posun času spôsobuje zdravotné problémy, ako je únava, stres, bolesť hlavy či tráviace ťažkosti. Druhá skupina si myslí, že na ľudí to nemá žiaden negatívny účinok a že zrušenie letného času môže mať za následok ekonomické problémy. Poslanci preto vyzvali Európsku komisiu, aby prehodnotila znenie smernice o úprave letného času a v prípade potreby predložila návrh na jej revíziu. Zatiaľ teda vôbec nie je isté, či k zrušeniu vôbec dôjde.

I keď si človek postupne na zmenu zvykne, môže to pre neho znamenať záťaž. Je dokázané, že práve zmena na letný čas spôsobuje ľuďom väčšie problémy. Čo všetko sa môže jeho zrušením zlepšiť podľa niektorých odborníkov?

Zlepší sa duševné zdravie

Odborníci sú presvedčení, že ľubovoľná zmena, ktorá naruší biorytmus človeka, má negatívny vplyv na jeho duševné zdravie. Pre telo je to stres. Posúvaním času trpia najmä ľudia, ktorí sú nočné sovy. Ľudia zápasia s úzkosťou, depresiou, rastie počet pacientov, ktorí vyhľadávajú odbornú pomoc u terapeutov, či psychológov.


Deťom prináša zmena času problémy so spánkom


Môže to znížiť riziko mŕtvice a srdcového infarktu

Nedostatok spánku môže taktiež narušiť biologický rytmus človeka. Keď človek menej spí, je nervózny, stúpa mu krvný tlak, čo môže viesť k infarktu. Jeden výskum dokonca ukázal, že v priebehu dvoch dní po zmene na letný čas sa pravidelne zvyšuje počet srdcových záchvatov a lekári zaznamenávajú aj vyšší počet mozgovo cievnych príhod.


Začnite deťom posúvať večierku už dnes


Budete spať lepšie

Je dokázané, že ľudia horšie zaspávajú a často sa budia minimálne týždeň po zmene času. Nedostatok spánku ich irituje. Sú unavení, vyčerpaní. Odborníci na spánok sú presvedčení, že z pohľadu spánkovej medicíny by bolo pre človeka lepšie, ak by sa čas neposúval. Konzistentný spánok je pre ľudí zdravší a prospešnejší.

Prečítajte si tiež:

Neviete spať? Skúste tieto jednoduché rady

7 chýb, ktoré robíte, keď neviete spať

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia