Začnite posúvať deťom večierku už dnes

Začnite posúvať deťom večierku
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-25 00:25:30 |

Kým my dospelí ochkáme, že si cez víkend pospíme o hodinu menej, deťom zmena času obvykle starosti nespôsobí. Nič však nepokazíte, ak im už dnes začnete posúvať večierku.

Stredoeurópsky letný čas začne platiť od nedele a prídeme tak o hodinu spánku. Ručičky hodiniek si bude treba posunúť o druhej hodine stredoeurópskeho na tretiu hodinu letného času. Ten potrvá do soboty 24. októbra.

Nevýhodou zmeny času je narušenie ľudského biorytmu a minimálne párdňový nekvalitnejší spánok. Kým u dospelých podľa štatistík vzrastie po jarnej zmene času o 5 percent počet infarktov a zvýši sa tiež počet samovrážd, deti si to takmer ani nevšimnú. Ich organizmus je omnoho prispôsobivejší vonkajším vplyvom. Môže sa však objaviť párdňová mrzutosť alebo spánkové problémy.


Top desiatka chýb, ktoré robíme pri uspávaní


Ak máte doma bábätko, žiadne prípravy robiť netreba. Rodičia škôlkarov a školákov si však môžu „ušetriť nervy“ pri rannom vstávaní, ak začnú už dnes s postupným posúvaním večierky. Dôležité je nemeniť výrazne doterajšie spánkové rituály. Každý deň stačí poslať deti do postele o 10 – 15 minút skôr ako v predchádzajúcom dni a v pondelok vstanú čulé ako rybičky. Ak vám to nevyjde, pripravte sa asi na týždňové ťažšie prebúdzanie. Prekonať prípadné problémy spojené sozmenou času možno aj pomocou vitamínu D, ktorého príjem je vhodné v týchto dňoch zvýšiť.

 

Mohlo by vás zaujať:

Zdriemnutie robí s detskou pamäťou zázraky

Elektroniku z detskej izby dajte preč, kradne spánok

Bude škola začínať neskôr? Pediatri chcú zaviesť veľkú zmenu!


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia