Aké poznámky štvú mamy v domácnosti?

Aké poznámky štvú mamy
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-24 00:30:06 |

Kým niektoré mamy túžia po kariére a obetujú jej aj čas s dieťaťom, iné sa snažia skĺbiť materstvo s prácou a iné sa rozhodnú vymeniť kariéru za deti. Akými rečami ich najviac iritujeme?

„Pred jedenástimi rokmi som začala robiť účtovníčku a darilo sa mi. Neprešiel však dlhý čas a otehotnela som. Nechala som všetko tak a úspešný biznis život som zamenila za utieranie nosov, menenie plienok a večné pranie. Moja nová ´kariéra´ je bezplatná, nie je očarujúca a často je dokonca frustrujúca. Neexistuje žiadny firemný rebríček, po ktorom by som sa mohla vyšplhať na lepšiu pozíciu a na konci roka ma nečaká žiadny mimoriadny bonus, no neľutujem,“ hovorí mama Amy Nielson.

„Nepatrím do tej skupiny mamičiek, ktoré nemusia rozmýšľať nad výdavkami. Naša rodina počas môjho pobytu doma zažila mnohé krušné chvíle, keď sme na tom neboli finančne dobre a postavili sa nám do cesty nečakané výzvy, ale ani tak som to nevzdala. Rozhodla som sa svoj čas venovať deťom aj napriek dvom záchvatom popôrodnej depresie a jednej kríze stredného veku. Viete však, čo ma najviac štve? Vôbec to nie je nikdy nekončiaci kolotoč okolo detí, ale týchto päť poznámok a otázok, ktoré by si mohli ostatní naozaj odpustiť.“

 

 

1. Nikdy by som nemohla zostať matkou v domácnosti.

Samozrejme, mohla by si! Bolo by to pre teba šialene ťažké? Aj pre mňa je. Nie som doma preto, lebo je to pohodlnejšie, ale preto, lebo verím, že robím to najlepšie pre deti bez ohľadu na to, aké náročné to je.

2. Materstvo jednoducho nie je pre mňa.

Ako to môže niekto povedať? Kto určí, pre koho materstvo je a pre koho nie? Myslíš, že ja som spokojná s tým, že sedím doma a nebudujem si kariéru? Nie, nie som. Ale moje presvedčenie, že deti ma zatiaľ potrebujú viac ako ja potrebujem k životu prácu, je silnejšie.

3. Nemohla by som si dovoliť zostať doma.

Nikdy nepochopím, ako niekto môže povedať, že by si nemohol dovoliť byť učiteľom alebo zdravotnou sestrou, lebo majú nízke platy. Mohol, rovnako, ako si to môžu „dovoliť“ tí, ktorí tieto povolania vykonávajú. Je necitlivé a hrubé povedať niekomu, že jeho práca nie je pre vás dosť dobrá, lebo je na platovej stupnici nižšie ako iné pozície. Rovnako som si istá, že takmer každá žena by si mohla dovoliť zostať s deťmi doma dlhšie. Ja som presvedčená, že aj keď teraz musíme žiť pár rokov skromnejšie, deti budú mať omnoho väčší prospech zo stálej starostlivosti niekoho, koho milujú a cítia sa pri ňom v bezpečí ako z toho, že im budeme môcť zaplatiť desať krúžkov, no budeme spolu akurát skoro ráno a večer.


Mohlo by vás zaujímať: Rodina alebo kariéra. Ženy si musia vybrať!


4. Nie je to zlé pre tvoju kariéru?

Milujem, keď sa ma toto niekto spýta. Je to, akoby mi nasypal soľ do otvorenej rany. Keď som sa rozhodla opustiť prácu, mala som našliapnuté na úspešnú a výborne platenú pozíciu, ktorú by som do pol roka získala. Teraz, po niekoľkých rokoch doma asi budem mať problém nájsť vôbec nejakú prácu v mojom odbore. Keď sa rozhodnem vrátiť do práce, určite to bude pre mňa boj a myslím, že to zo začiatku nebude žiadne finančné terno. Občas ma prepadnú myšlienky, či som neurobila chybu, ale na druhý deň ma opäť nájdete v kuchyni, pri mne sa budú tmoliť moje deti a ja budem vedieť, že rozhodnutie uprednostniť ich pred kariérou bolo správne.  

5. Nemáš pocit, akoby si strácala samu seba?

Mám. Áno, priznávam, niekedy to tak cítim. Ale bránim sa tomu. Čítam, cvičím, učím sa nové veci. Odmietam stať sa jednoducho iba mamou. Volám sa Amy Nielson. Som žena, matka a ľudská bytosť. Som nádejná záhradkárka, zlepšujúca sa kuchárka, začínajúca spisovateľka, hudobníčka a trochu aj vedkyňa. Zaujímam sa o veľa vecí a rovnako ako ostatní, túžim byť uznávaná a cenená. Ale hlavne, v zásade sa cítim šťastná a verím, že robím to najlepšie čo môžem.

 

 

„Teraz, aby bolo jasno, vôbec mi nejde o to, aby sa všetky ženy sveta v tejto chvíli rozhodli ukončiť svoje pracovné pomery a utekali domov k deťom. Ja rešpektujem ich právo na vlastné presvedčenie, intuíciu a úsudok. Nepoznám ich situáciu a neviem, čo ich viedlo k tomu, aby sa vrátili do práce. Všetko, čo žiadam, je, aby ostatní rešpektovali moje rozhodnutia, môj život a môj boj. Neurážajte a neponižujte voľbu iného človeka,“ žiada Amy.

Príbeh Amy by mohol byť inšpiráciou pre mnohé mamy aj u nás. Práve to, že chcela zostať čo najdhšie doma s deťmi, ju priviedlo k viacerým nápadom, ktoré aj realizuje. Okrem toho, že je mamou, stala sa aj domácou učiteľkou pre viaceré deti z okolia, začína písať knihu a je aktívnou blogerkou.  Nejde teda o žiadnu frustrovanú maminu, ktorá sedí doma na zadku a nevie čo so sebou. 

 


Chcete po materskej dovolenke znova rozbehnúť svoju kariéru? Možno vás zaujme najnovšia ponuka práce.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia